Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

13. nedelja trudnoće

Prvo tromesečje bilo je razdoblje mog intenzivnog razvoja, a sada sledi intenzivan rast i dobijanje na težini.

13. nedelja trudnoće

Mama, čestitam! Ulazimo u drugo tromesečje!

13. nedelja trudnoće uvodi nas u drugo tromesečje, koje se obično smatra najmirnijim i najugodnijim, jer u njemu nestaje većina ranih trudničkih tegoba, a rizik od spontanog pobačaja manji je za 65 posto nego do tada.

Od vrha glave do stražnjice dugačka sam skoro osam centimetara i teška oko 20 grama. Velika sam kao manji limun. Prvo tromesečje bilo je razdoblje mog intenzivnog razvoja, a sada sledi intenzivan rast i dobijanje na težini.

Da li si znala da sada već imam jedinstvene otiske prstiju, organi i vene jasno mi se mogu videti kroz moju još uvijek tanku kožu, a telo mi se izdužuje i približava pravilnim proporcijama u odnosu s glavom, koja sada čini trećinu mog celog tela. Kako kosti sve više zamenjuju hrskavicu, pojavljuju mi se i rebra. Gušterača počinje lučiti insulin, a jetra žučnu kiselinu.

Draga mama, osećam zvukove

Istraživanja pokazuju da bebe već sada mogu čuti zvukove. I zaista, mogu ti potvrditi da je tako. Tačnije bi bilo reći da možemo da osetimo zvukove, jer nam uši nisu do kraja razvijene sve do 24. nedelje, pa tako ja sada zapravo osećam vibracije zvuka na koži.

Spoljašnje genitalije skoro su sasvim definisane, tako da bi već sada na ultrazvučnom pregledu moglo biti moguće videti radi li se o dečaku ili devojčici. Ipak, takav zaključak u ovoj fazi još uvek treba se uzeti sa rezervom.

Vreme je za opuštanje

Među hormonima koji u tvom telu dovode do raznih promena je i relaksin, koji podstiče opuštanje ligamenata i zglobova, kako bi te pripremio za porođaj. Iako je za porođaj to opuštanje važno samo u području karlice, hormon deluje i na tvoje ruke i noge i može te učiniti nespretnijom nego inače. Zato ne bi trebalo da te čudi ako stvari počnu da ti ispadaju iz ruku, ili ako počneš češće da se saplićeš, čak i na ravnom.