Faze roditeljstva

Fizička aktivnost u trudnoći- da ili ne?

Jedno od pitanja na koje puno trudnica žele da saznaju odgovor jeste da li je tokom trudnoće dozvoljena fizička aktivnost. Odgovore na ovo pitanje dajemo u nastavku teksta.

Fizička aktivnost u trudnoći- da ili ne?

Većina žena tokom trudnoće može i treba da bude fizički aktivna.

Redovna fizička aktivnost može:

  • ublažiti simptome bolova u leđima, oticanje i grčeve
  • smanjiti rizik od dobijanja gestacionog dijabetesa i
  • smanjiti rizik od postporođajne depresije.

Takođe, istraživanja pokazuju da fizička aktivnost tokom trudnoće može smanjiti i rizik od preeklampsije, porođaja carskim rezom i olakšati postporođajni period.

Ukoliko ste pre trudnoće bili aktivni, to znači da sada samo trebate da prilagodite način vežbanja stanju u kojem se nalazite. Međutim, ukoliko pre trudnoće niste vežbali, a posebno ukoliko vežbanje treba da uskladite sa prvim detetom, onda fizička aktivnost može da bude napor za Vas. Vrlo je važno da znate da je svaka fizička aktivnost bitna i da je potpuno u redu da je prilagodite Vašim mogućnostima.  Ali, čak i ako niste bili aktivni pre trudnoće, postoji nekoliko načina da se aktivirate sada kada ste u drugom stanju:

  • Idite u šetnju lokalnim parkom sa porodicom i prijateljima. Ukoliko već imate dete možete sa njim organizovati neku aktivnost.
  • Dok gledate televizor ili radite nešto za računarom, s vremena na vreme ustanite i prošetajte po stanu. I to će Vam značiti.
  • Napravite plan kako da ostanete ili postanete aktivne tokom trudnoće, odnosno napravite listu aktivnosti koje Vama odgovaraju, poput prenatalne joge ili šetnje.

Ono što neretko brine trudnice jeste kako da vežbanje bude bezbedno i za bebu i za mamu. Ukoliko želite da u svoju dnevnu rutinu uvrstite fizičku aktivnost, a niste sigurni kako da to adekvatno uradite, možete se prijaviti na program Centra za trudnice "Bebologija": Psihofizička priprema  i tako budete sigurne da sve vežbe radite bezbedno i uz stručnu pomoć i podršku.

Ipak, određene fizičke aktivnosti treba izbegavati tokom trudnoće. 

Fizičke aktivnosti koje nikako nisu preporučljive u trudnoći su:

  • Aktivnosti poput fudbala ili košarke u kojima možete dobiti udarac u stomak.
  • Vežbanje napolju tokom visokih temperatura.
  • Ne preporučuje se ni odlazak u saune ili đakuzi.
  • Vežbe u kojima ležite na leđima nakon 12.nedelje trudnoće.

Pre, tokom i nakon fizičke aktivnosti u trudnoći, važno je da unosite odgovarajuću količinu tečnosti i na taj način ostanete hidrirani. Takođe, važno je da nosite udobnu odeću u kojoj ćete se osećati prijatno. Ukoliko tokom vežbanja osetite umor, gubitak daha ili bol u stomak prestanite sa vežbanjem.

Pripremila: Brankica Bjelić  Izvorwww.niddk.nih.gov