Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

24. nedelja trudnoće

U 24. nedelji teška sam otprilike 540 grama, a dugačka oko 31 centimetar – otprilike kao klip kukuruza.

24. nedelja trudnoće

Proveri da li imaš trudnički dijabetes

Iako je tek 24. nedelja trudnoće, kada bi se sada rodila, ja bih imala šanse za preživljavanje jedan prema četiri. Zahvaljujući savremenoj medicini, verovatno bih preživela, ali uz značajnu medicinsku intervenciju i dugotrajno lečenje u neonatalnim odeljenjima intenzivnog lečenja. Moje telo tek sada počinje da proizvodi bela krvna zrnca kako bi se borilo protiv infekcija, a pluća su mi se razvila taman toliko da mi pruže mogućnost preživljavanja u inkubatoru pod intenzivnom negom. Međutim, nastavljam da vežbam disanje udišući amnionsku tečnost u svoja pluća. Mozak ubrzano raste i razvijaju se pupoljci ukusa. Koža mi je još tanka i prozirna i u ovom trenutku sam još poprilično mršava, međutim uskoro ću početi da se 'gojim'.

U 24. nedelji teška sam otprilike 540 grama, a dugačka oko 31 centimetar – otprilike kao klip kukuruza.

Test tolerancije na glukozu

Tvoj stomak sada je zasigurno dosegao veličinu fudbalske lopte. U ovoj nedelji mogao bi ti biti zakazan ginekološki pregled, a lekar će te verovatno uputiti na test tolerancije na glukozu (OGTT test) kako bi se proverilo da li možda imaš gestacijski dijabetes. Vrlo je bitno to utvrditi i potom prilagoditi ishranu jer nelečeni trudnički dijabetes povećava rizik od carskog reza budući da mogu da narastem prevelika, a povećava se i mogućnost za neke druge komplikacije.

Šta je OGTT test i zašto je važan?

Gestacijski dijabetes ili šećerna bolest trudnoće je dijabetes koji se prvi put dijagnostifikuje u trudnoći, a najčešće nastaje u drugom tromesečju. Dijagnostifikuje se OGTT testom i vrlo ga je važno što ranije otkriti zbog nepovoljnih uticaja na trudnoću i fetus.

Mama, da li si zadovoljna svojim lekarom?

Ako već nisi, razmisli o tome jesi li zadovoljna uslugama svog lekara. U slučaju da nisi, promeni lekara. Nalaziš se u situaciji u kojoj bi trebalo da imaš apsolutno poverenje u svog lekara jer od njega zavise tvoja i moja sigurnost.

Ako rastući stomak počne da ti smeta tokom spavanja, navikni se – biće sve veći! Pokušaj da nađeš položaj koji ti najviše odgovara, a možeš se, ako je s trudnoćom sve u redu, baviti i nekim sportom kako bi se tokom dana 'istrošila' i u krevet legla umorna.

Ako pre mog dolaska nameravaš da nešto promeniš u kući ili stanu, ovo je dobar trenutak da to isplaniraš kako bi bila sigurna da će radovi biti gotovi do porođaja.