Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

39. nedelja trudnoće

Nakon što prođe naš termin, svakog dana ćeš morati dolaziti na preglede u bolnicu gde će lekari proveravati otkucaje mog srca i kompletno te pregledati kako bi proverili da li je porođaj blizu.

39. nedelja trudnoće

Slatko iščekivanje

Još uvek smo dva u jedan?  Draga mama, veruj mi da i ja s jednakim nestrpljenjem očekujem početak porođaja. Dok ti čekaš trenutak kada ćeš me primiti u naručje, ja i dalje ubrzano skuplja slojeve masnoće koji će mi pomoći pri regulaciji telesne temperature nakon rođenja.

U 39. nedelji trudnoće težim oko 3200 grama, a dugačka sam oko 51 centimetar, poput manje lubenice. Do sada su već nestale moje lanugo dlačice, kao i zaštitni sloj verniks. Sve to ću progutati, a izbaciću svojom prvom stolicom – mekonijem. Pluća su mi potpuno sazrela, a u vreme porođaja imaću 300 kostiju, što je više od odraslih koji ih imaju 206. Neke se kosti, naime, spajaju kako rastem. Pupčanik je dugačak otprilike kao i ja. Hormoni trudnoće mogu prouzrokovati naticanje grudi, te čak stvoriti male količine mleka. Sve te nuspojave trebalo bi da nestanu kada više ne budem povezana s tvojim krvotokom.

Teško je predvideti početak porođaja

Tokom svake posete ginekologu, on će proveriti moj rast i položaj, kao i to je li tvoj cerviks omekšao i proširio se. Međutim, čak ni uz te informacije on neće tačno moći predvideti kada će porođaj početi. Samo pet posto žena rađa tačno u terminu tako da me možeš ugledati za nekoliko sati, ali i tek za dve nedelje. Nakon što prođe naš termin, svakog dana ćeš morati dolaziti na preglede u bolnicu gde će lekari proveravati otkucaje mog srca i kompletno te pregledati kako bi proverili da li je porođaj blizu. Dok čekaš da porođaj počne, svakodnevno obraćaj pažnju na moje pokrete. Odmah obavesti lekara ako primetiš da se aktivnost primetno usporava jer to može biti znak da nešto nije u redu.

Smisli zaduženja za starije dete

Iako ti se možda čini da pre odlaska u bolnicu treba obaviti još sto stvari, uspori i uživaj. Kada dođeš iz porodilišta, čitanje i gledanje televizije, a naročito spavanje biće ti luksuz. Iskoristi vreme i radi vežbe za opuštanje koje mogu usporiti rad srca i sniziti krvni pritisak pa ti tako popraviti raspoloženje.

Ako imam starijeg brata ili sestru, kako bi se ono i dalje osećalo važno i voljeno kada se iz porodilišta vratite s 'novom' bebom, možeš dogovoriti poslove i zaduženja. Na primer, dogovorite se da ono bude odgovorno za držanje maramica kada mi menjate pelenu ili za držanje kreme. Kako bi se moji brat ili sestra osećali što važnije, možete se dogovoriti oko novog nadimka, odnosno da ih sada zoveš 'Mamin mali pomagač'.