Faze roditeljstva

Priča jedne trudnice: "Moja beba biće akrobata"

Beba počinje da šutira u sedmoj nedelji trudnoće, ali tek od devete to počinje da oseća i majka. Prethodno ritanje može se videti ultrazvučnim pregledom, dok na to može da ukaže i štucanje

Priča jedne trudnice: "Moja beba biće akrobata"

Ne sećam se tačno kada sam osetila prve bebine pokrete u stomaku, ali je bilo sredinom trećeg meseca.

Bila sam neverovatno uzbuđena. Beba se javlja. Mrda. Negoduje. Ili se možda raduje. Nije mi bilo jasno.

Sad ulazim u peti mesec i neverovatno ali moja beba se po čitav dan okreće, gura, uvek kad mirujem, a kada radim po kući nema je... Kao da ne želi da me uznemirava.

Iz priča svojih prijateljica znam da je sve to individualno. Neko oseti ranije, neko kasnije prve bebine pokrete.

Stručnjaci kažu da ne postoji nikakva veza između toga koliko je aktivna beba tokom trudnoće i njen karatkter nakon rođenja. Isto tako oni naglašavaju da manjak aktivnosti bebe u stomaku ne mora uvek da bude razlog za brigu.
 

Ono što sam primetila je da moja beba ne voli brzinu. Ni brzi hod.

Kad se vozimo automobilom ili brzo hodam osećam kao da se prevrće.

Dobro, nije baš bukvalno prevrtanje, uglavnom su osećaji slični kao da igra neki nerv, poput treperenja, koje prelazi s jedne na drugu stranu.

Sada za moje mezimče još uvek ima dovoljno prostora da sprovodi  svoje akrobacije. Verujem da će kako bude prolazilo vreme ti njeni pokreti biti vidljivi i na površini. Ali, ono što je sjajno jeste da mama zna. Mama uvek najbolje zna, još dok je u stomaku, šta hoće da kaže to malo stvorenje.

Zato je veza između majke i deteta neraskidiva. Od prvog pokreta. Udisaja. Plača.

Trudnoća je jedno božanstveno stanje i treba uživati u njoj. Ja uživam. I priča joj, i pevam i čitam. I znam da me ona oseća i čuje.

Tamara, buduća mama