Faze roditeljstva

Kada uraditi test na trudnoću?

Čekati izostanak menstruacije ili uraditi test ranije?

Kada uraditi test na trudnoću?

Najbolji način da testirate trudnoću je da pričekate dok vam ne izostane menstruacija. Testovi na trudnoću koje možete nabaviti u apotekama će najbolje pokazati rezultat.

Međutim, ukoliko to želite da saznate ranije, navešćemo vam još nekoliko stvari koje biste mogli uzeti u obzir kod odabira vremena za testiranje.

Ovulacija, začeće i implantacija

Svaka žena je različita, dok vreme potrebno da se oplođena jajna ćelija smesti u matericu može varirati. Najčešća je zabluda da se implantacija dešava 7 dana nakon začeća. Naime, istraživanja su pokazala da se prvi znak hormona trudnoće HCG, zbog implantacije, javlja 6-12 dana nakon ovulacije, s tim da se kod 84% trudnoća implantacija dogodila između 8 i 10 dana nakon ovulacije.

Ako vaš test na trudnoću nije pozitivan, to ne znači nužno da niste trudni. Možda ste kasnije imali ovulaciju (što znači da se začeće i shodno tome proizvodnja HCG hormona nije desila onako kako ste izračunali), ili je kod vas proces implantacije trajao duže od proseka.

Osetljivost testova na trudnoću

Osetljivost današnjih testova na trudnoću može jako varirati. Što je test osetljiviji, veća je i šansa da će otkriti vašu trudnoću pre nego što treba da dobijete menstruaciju. Osetljivost testa na trudnoću znači da može otkriti manje nivoe hormona HCG.  Na primer, neki testovi mogu otkriti 20 mIU hormona HCG dok drugi otkrivaju trudnoću tek na 150-250 mIU. Ovo znači da će vam testovi koji mogu otkriti manje količine hormona pre dati pozitivan rezultat nego ostali testovi.

Test koji je osetljiv na 20 mIU hormona HCG može otkriti trudnoću 6-8 dana nakon ovulacije (naravno ako se desila implantacija), no vrlo mali postotak žena tako rano može dobiti pozitivan test. Ovaj postotak raste kod žena koje su napravile test 9. ili 10. dana nakon ovulacije.

Takođe, uvek se možete posavetovati i sa svojim ginekologom koji test trudnoće je najbolje uraditi. Kada test na trudnoću bude pozitivan, svakako je sledeći korak poseta ginekologu, i zakazivanje ultrazvuka, kada bi trudnoća oficijelno i mogla biti potvrđena.