Faze roditeljstva

Otvaranje trudničkog bolovanja

Jedna od mera socijalne zaštite zaposlenih trudnica jeste trudničko bolovanje. Ono se, prema preporuci i proceni ginekologa, može otvoriti na samom početku trudnoće ili kasnije.

Otvaranje trudničkog bolovanja

Trudničko bolovanje se otvara na period od 30 dana, a po potrebi se može produžiti i trajati sve do porođaja (kada se nadovezuje na porodiljsko odsustvo). 

Ko plaća trudničko bolovanje?

U prvih 30 dana, troškove trudničkog bolovanja snosi poslodavac iz ličnih sredstava. Međutim, ukoliko je potrebno produžiti bolovanje na više od 30 dana, trudnica se upućuje nadležnoj lekarskoj komisiji koja će dati konačnu ocenu o produženju bolovanja. Ukoliko se utvrdi da je potrebno produžiti trajanje trudničkog bolovanja, neophodno je da poslodavac izvrši obračun zarade za vreme trajanja bolovanja i dostavi ga matičnoj filijali RFZO. Kada RFZO utvrdi pravo na naknadu i visinu naknade, trudnica će primati naknadu od svog poslodavca, kojem će RFZO refundirati utvrđeni iznos najkasnije 30 dana od dana podnošenja zahteva za refundaciju. 

Kako otvoriti trudničko bolovanje?

Vaš ginekolog će proceniti da li vam je potrebno dodatno mirovanje u trudnoći, te će vam otvoriti trudničko bolovanje u trajanju od 30 dana. Nakon ovog perioda, dužni ste da se javite ginekologu koji će vas potom ili uputiti na lekarsku komisiju (koja će odobravati i produžavati vaša buduća odstustva) ili vam zaključiti bolovanje i poslati vas na posao. 

Za otvaranje trudničkog bolovanja neophodno je da ste u radnom odnosu na određeno ili neodređeno vreme, a od dokumentacije treba da pripremite: 

1. overenu zdravstvenu knjižicu
2. nalaz ginekologa sa razlogom za otvaranje bolovanja (obično se daje nakon ginekološkog      pregleda)
3. potvrda o privremenoj sprečenosti za rad usled održavanja trudnoće (izdaje ginekolog)

Potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad dostavljate svom poslodavcu, koji odobrava bolovanje počev od datuma koji stoji na izveštaju. 

Kako se produžava trudničko bolovanje?

U slučaju da želite da produžite trudničko bolovanje, potrebno je da pripremite: 

1. uput za lekarsku komisiju (koju će vam dati ginekolog)
2. ocena lekarske komisije (koja se dobija ukoliko je komisija pozitivno ocenila vaš zahtev)
3. doznake (koje izdaje ginekolog a na osnovu ocene/izveštaja lekarske komisije)

Pored toga, obavezni ste da svakog meseca posećujete svog ginekologa koji će vas, ukoliko je potrebno, upućivati na lekarsku komisiju radi produženja trudničkog bolovanja. Ukoliko ste na trudničkom bolovanju, a bliži vam se termin porođaja, automatski ćete preći na porodiljsko bolovanje i odsustvo radi nege deteta. 

Prednosti i nedostaci "ležanja" u trudnoći

Ukoliko je vaša trudnoća visokorizična, praćena komplikacijama ili postoje neke prirodne predispozicije koje su navele vašeg ginekologa na procenu da ne ispunjavate radnu obavezu, savetovaće vam da morate da “preležite” trudnoću kod kuće. U tom slučaju trudničko bolovanje će vas poštedeti svakodnevnog stresa na poslu što će vam pomoći da lakše iznesete trudnoću i da više uživate u njoj. Uštedećete sebi napor putovanja do posla, što u uslovima gradskog prevoza čini veliku prednost trudničkog bolovanja. Moći ćete bolje da pazite na svoju ishranu i fizičku aktivnost, jer nećete biti zarobljeni na poslu po ceo dan. 

Takođe, imate dovoljno vremena da isplanirate i pripremite sve za dolazak bebe. Ovo je vreme kada možete da se posvetite sebi, interesovanjima i hobijima za koje niste imali vremena ili se više družite sa porodicom. Takođe možete da upišete školicu za trudnice i postepeno se pripremate za porođaj i roditeljstvo.

Sa druge strane, najveću glavobolju poslodavcima i trudnicama zadaju papirologija i kašnjenje u isplatama naknada za vreme trajanja bolovanja. Iako postoje propisani zakonski rokovi za određene procedure, u praksi se čeka i po nekoliko meseci da se odobre sredstva koja će se refundirati vašem poslodavcu, što dovodi do kašnjenja u isplati naknade za vreme trajanja bolovanja. 

Osim toga, trudnoća može biti vrlo neprijatna u prvim mesecima (mučnine, povraćanje, bolovi), te će se trudnica prijatnije osećati u svom domu nego na poslu. Međutim, ukoliko vam je doktor preporučio mirovanje zbog nekih drugih razloga (kao što je na primer sezona gripa), možda vam izbegavanje kontakta sa drugima i "samovanje" u kući neće biti toliko primamljivi. Ako nemate mnogo kućnih obaveza, previše mira može pojačati brigu oko same trudnoće i promena koje ona donosi. Zbog toga mnoge trudnice odlučuju da ostanu aktivne i da ne odsustvuju sa posla pre porođaja, upravo da bi "skrenule misli" sa neistinitih i zabrinjavajućih priča o trudnoći.

Izvor: http://bebo.club