Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

30. nedelja trudnoće

Još niste nabavili opremu za mene? Ovo je pravi trenutak za to.

30. nedelja trudnoće

Postajem sve veća beba i imam sve manje prostora

Draga mama, ja sada postajem sve bucmastija – sada kada su mi svi organi razvijeni, slojevi masnog tkiva organe će zaštititi i izolovati. Osim toga, masno tkivo pomoći će mi pri regulaciji telesne temperature. Budući da sam sve veća, imam sve manje prostora za svoje akrobacije, no ipak se pripremi na snažne udarce ispod grudnog koša i pritisak na dnu karlice.

Lanugo (rana kosa) nestaje, a kosa na glavi mi postaje sve čvršća. Kapci mi se otvaraju i zatvaraju i razvija mi se vid. Međutim, kad se rodim, moći ću da razaznam predmete udaljene nekoliko centimetara od lica.

Koštana srž je od jetre preuzela ulogu stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Kostur mi je još više očvrsnuo, a mozak, mišići i pluća nastavljaju da dozrevaju.

U 30. nedelji težim otprilike oko 1400 grama, a dugačka sam oko 40 centimetara.

Nesanica kao priprema za život sa mnom


Možda ćeš se ovih dana osećati umorno, naročito ako imaš problema sa spavanjem. Nesanica je, naime, još jedan simptom koji se javlja u trudnoći, a neki stručnjaci smatraju da prenatalna nesanica buduću majku priprema na život s novorođenčetom.

Nesanica u trudnoći

Poteškoće u spavanju tokom poslednjih nekoliko meseci trudnoće mogu biti prouzrokovane normalnom teskobom zbog porođaja, ali mogu biti i rezultat telesnih neugodnosti koje se događaju u kasnijoj trudnoći. Pronalazak ugodnog položaja za spavanje može ponekad biti pravi izazov. 

Možda ćeš se osetiti malo nespretnijom nego inače što ne čudi budući da si sada mnogo teža, a i došlo je do pomaka u centru za gravitaciju. Osim toga, zahvaljujući hormonalnim promenama i ligamenti su sve opušteniji. Negativni simptomi u kombinaciji s hormonalnim promenama mogu izazvati razdražljivost ili nervozu, no neka te veseli činjenica da će sve negativne strane trudnoće uskoro nestati, a ti ćeš uživati držeći me u naručju.

Beba uzvraća udarac

Mama, da li si već primetila da umem da ti uzvratim udarac? Ako dodirneš stomak, ja ću te udariti na istom mestu, pa se tako već sada možemo igrati. Pokušaj da me umiriš laganim trljanjem stomaka ili pak tihim pevušenjem ako ti smeta moje jako udaranje.

I tata se može sada povezati sa mnom – neka slobodno razgovara sa tvojim stomakom kako bi se ja navikla na njegov glas. Možete i svi skupa slušati muziku, veseliće vas činjenica i da ja u stomaku čujem ono što vi slušate.

Još niste nabavili opremu za mene? Ovo je pravi trenutak za to. Nosiljka, kolica, monitor za bebe, krevetić, ormarić za presvlačenje, kadica za kupanje... sve su to stvari koje će ti trebati čim dođeš iz porodilišta. Dok ideš u nabavku, zatraži pomoć tate ili prijateljice.