Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

32. nedelja trudnoće

Iako je još prerano da spremaš torbu za porodilište, ovo je možda dobro vreme da napraviš spisak šta bi ti sve moglo zatrebati u porodilištu.

32. nedelja trudnoće

Nedostatak vazduha i neugodna gorušica


Hodanje ti postaje aktivnost nakon koje se osećaš kao da si se popela na Mount Everest? Ništa čudno. Od početka trudnoće tvoj volumen krvi povećao se od 40 do 50 posto, a stomak pritiska dijafragmu i želudac pa, osim nedostatka vazduha, možeš početi da osećaš i gorušicu. Stoga jedi češće i to manje obroke.

U 32. nedelji težim oko 1700 grama, a dugačka sam oko 42 centimetra. U narednih sedam nedelja dobiću trećinu ili čak polovinu svoje težine na rođenju. Organi mi se još razvijaju, nokti su mi narasli, a kosa na glavici mi još uvek raste. I dalje vežbam otvaranje i zatvaranje očiju, a spavam 90 do 95 posto vremena.

Zbog hormonalnih promena slabe zglobovi i ligamenti

"Medeni mesec" tvoje trudnoće je prošlo vreme. Osim gorušice i nedostatka vazduha, nije retkost da mame u ovom razdoblju pate od proširenih vena, zatvora ili hemoroida. Osim toga, kako trudnoća napreduje, raste pritisak na tvoja leđa zbog stomaka koji raste i hormonalnih promena. Stomak, koji je svakim danom sve veći, pomiče težište gravitacije i oslabljuje abdominalne mišiće koji menjaju svoj položaj i počinju pritiskati leđa. Osim toga, zbog hormonalnih promena, mogu oslabiti zglobovi i ligamenti. Sve te promene mogu dovesti do toga da se osećaš nestabilno kada ustaješ, ali i uzrokovati bol kada stojiš, hodaš ili sediš duže vreme.

Zamoli prijatelje i rodbinu za pomoć

Iako je još prerano da spremaš torbu za porodilište, ovo je možda dobro vreme da napraviš spisak šta bi ti sve moglo zatrebati u porodilištu. Trebalo bi i da organizuješ "logistiku" za vreme kada se vratiš iz porodilišta. Na primer, razmisli koje prijateljice ili članovi porodice bi ti mogli pomoći oko nabavke namirnica, vođenja pokućstva ili brige oko kućnog ljubimca. Ako već imaš decu, razmisli ko bi ti mogao pomoći oko brige za starijeg batu ili seku dok mi ne dođemo kući, ali i u prvih nekoliko nedelja od tada.