Faze roditeljstva

Recepti: Uživajte u zdravim slatkišima i tokom trudnoće

Tokom trudnoće žena ima afiniteta ka različitim ukusima: kiselo, slano, ponekad i ljuto, ali slatkiši ipak vode na toj listi. U najvećem broju slučajeva trudnice su sladokusci.

Recepti: Uživajte u zdravim slatkišima i tokom trudnoće

Uobičajeno je da trudnice, tokom ovih devet meseci, pruže sebi više oduška po pitanju ishrane uopšte, a specifično je da što se slatkiši više konzumiraju, stvara se i veća potreba za slatkim. O tome kako se opustiti a ipak uživati u hrani tokom praznika, razgovarali smo sa Anom Todorović, dijetetičarem-nutricionistom i evo njenih odgovora i recepata.

Kako biti umeren u hrani, kad se na stolu nalazi pregršti različitih jela?

- Uživajte u gastronomskim specijalitetima ali umereno, važno je da porcije ne budu preobilne, da se prave razmaci između jakih obroka - npr. ako je za doručak bila sveža pogača, kajmak, pršuta i jaja treba pričekati barem tri sata do narednog obroka. Ručak, takođe treba da predstavlja užitak, ali važno je od svega uzeti po malo: predjelo, čorba. glavno jelo i salatu. Dezert treba ostaviti za kasnijie kako bi se omogućilo nesmeteno varenje unešene hrane za ručak. Ukoliko je moguće večera treba da bude lagana, da sadrži puno salate i npr.komad pečenja koji je preostao od ručka. Umerenost u svemu je najbezbednija.

Ana Todorović, nutricionista 

Kad kažemo zdravi slatkiši, da li to znači da možemo da ih jedemo u negoraničenim količinama?

- Postoji pregršt zdravih slatkiša i njihova baza su uglavnom: crna čokolada, razni home made slatkiši za čiju pripremu se umesto šećera koriste urme, med i orašasti plodovi, drugo suvo voće. Iako su to jako zdrave namirnice, njihova kalorijska vrednost je velika i stoga treba biti umeren u količinama kako se ne bi stvorila još veća potreba za slatkim i kako bi telesna masa, tj.dobijanje na težini bilo u preporučenim okvirima, a i zbog prevencije nastanka gestacijskog dijabetesa.

RECEPTI ZA ZDRAVE SLATKIŠE by Ana Todorović

1. UKUSNE VANILICE
Potrebno:
Dve zrele banane
250 gr kokosovog brašna
malo cimeta i kurkume

Priprema:
Banane izgnječite viljuškom, dodjate kokosovo brašno a zatim cimet i kurkumu. Dobro izmešajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Od smese pravite kuglice pa ih malo spljoštite da liče na vanilice. Pecite oko 15 minuta na umerenoj temperaturi. Kada se ohlade prelijte ih istopljenom crnom čokoladom sa što većim procentom kakaa.

2. HEALTHY TART
Potrebno:
15 urmi (ili 7 urmi i šolja brusnice)
1,5 šolja indijskih oraha
400 gr grčkog jogurta
malo stevije
ekstrakt vanile
za dekoraciju: kivi, pomorandža, malina

Priprema:
Urme iseći na pola i izvaditi košticu. U blender staviti urme i indijske orahe i od te smese umesite testo za tart. Činiju premažite puterom i prekrijte pek papirom. Razvucite testo i stavite ga u činiju, s tim da malo izdignete ivice sa strane.
Pomešajte jogurt u koji ste dodali malo stevije i ekstrakta vanile. Premažite ovu smesu preko testa i odozgo dekorišite voćem po izboru: kivijem i pomorandžom ili malinama, borovnicama, šumskim voćem (može i zamrznuto). Ostavite u frižideru da se malo ohladi i uživajte u ovom jedinstvenom ukusu!

3. MAFINI SA JABUKOM I CIMETOM
Potrebno:
dva jaja
šolja integralnog brašna
malo praška za pecivo
pola šoljice mleka
jedna rendana jabuka
kašičica cimeta
kokosov šećer, stevila ili med.

Priprema:
Umutite jaja a zatim dodajte šolju integralnog brašna, malo praška za pecivo, mleko, rendanu jabuku i cimet. Dobro promešajte a zatim zasladite kokosovim šećerom, stavijom ili kašičicom meda. Napravite komapktu masu i islijte je u kalupe za pečenje, prethodno obložene pek papirom ili stavite papirne korpice. 
Pecite 20 minuta na temperaturi od 180 stepeni.
*Umesto jabuke i cimeta, možete staviti višnje, borovnice i malo crne čokolade.

4. ZDRAVE PALAČINKE
Potrebno:
½ šolje samlevenih ovsenih pahuljica
3 belanca
½ šolje biljnog mleka (pirinčano, bademovo ili sojino – birajte po ukusu)
kašika kakao praha

Priprema:
Pomešati samlevene ovsene pahuljice, ulupana belanca, a zatim dodajte biljno mleko po izboru i na kraju kakao prah. Napravite smesu za palačinke koja nije previše gusta, a po potrebi možete dodati jop malo samlevenih ovsenih pahuljica. Pecite u podmazanom tiganju. Palačinke treba da budu malo deblje od običnih. Filujte ih po ukusu: otopljenom čokoladom sa 75% kakaa ili medom, pospite cimetom, orasima ili sirovim bademima. Za fil možete upotrebiti i sveže voće – seckane jagode, pomorandže, kivi, banane...

5. KOLAČ SA ŠARGAREPOM I ĐUMBIROM
Potrebno:
200 g speltinog brašna
prašak za pecivo
vanilin šećer
kašičica cimeta
kašičica mlevenog đumbira
150 g kokosovog šećera ili stevije
3 jaja
malo kokosovog ulja
2 dl jogurta
narednana kora jednog limuna
sok od jednog limuna
200 g šargarepe

Priprema:
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, vanilin šećerom, cimetom i mlevenim đumbirom. Mikserom umutite jaja sa kokosovim šećerom ili stevijom i dodajte malo ulja, još malo mutite pa dodajte jogurt, sok i koru od limuna a zatim dodajte pripremljeno brašno sa dodacima. Na kraju u smesu dodajte i rendanu šargarepu i sve još jednom dobro promešajte.
Izlijte u pleh oboložen pek papirom i pecite 30 minuta na 200 stepeni. Kad ga izvadite pospite kolač sa malo stevije.

Prijatno!

Autor: Vesna Stanimirović
By Bebologija