Faze roditeljstva

Matične ćelije - Zalog za budućnost

Matične čelije se čuvaju za bezbrzižnu budućnost vašeg deteta, smatra Dr Antović. Matične ćelije iz pupčanika pored jako lepe sadašnjosti u kojoj se leči preko 100 bolesti, predstavljaju i zalog za budućnost u kojoj će biti moguće lečiti veliki broj bolesti i stanja.

Matične ćelije - Zalog za budućnost

Šta je vas lično ubedilo da poverujete u moć matičnih ćelija? Do kakvih ste zaključaka došli informišući se kao doktor i kao roditelj?

Matične ćelije iz pupčanika pored jako lepe sadašnjosti u kojoj se leči preko 100 bolesti predstavljaju i zalog za budućnost u kojoj će siguran sam biti moguće lečiti veliki broj bolesti i stanja. Današnja medicina poznaje hiruršku terapiju i terapiju lekovima, a u poslednjih nekoliko godina sve se više priča o regenerativnoj medicini u kojoj se upravo koriste matične ćelije. To je personalizovana medicina koja najbolje odgovara pacijentu koji je prima i samim tim budućnost medicine.

Poslednjih godina velike farmaceutske kuće pokušavaju da naprave personalizovane lekove koji bi savršeno odgovarale pacijentu koji ih prima, sa najboljim terapijskim efektom, a bez neželjenih efekata koje svaki lek nosi. Matične ćelije iz pupčanika su nešto što nam priroda daje, a omogućava nam upravo tu personalizovanu medicinu, to jest da primenimo terapiju na način koji najbolje odgovara pacijentu. Ja sam za svoju decu/unuke ostavio matične ćelije kao Zalog za budućnost i osigurao svojoj porodici zdravstvenu budućnost. Pridružite mi se.

Šta je najvažnije da razumemo vezano za matične ćelije

Šta su matične ćelije?

One su izvor svih ćelija tela, a ova sposobnost regeneracije oštećenih tkiva čini ih jedinstvenim u medicini. One su zapravo ćelije od kojih je nastao ceo organizam i koje su ostale kao neki vid rezerve, a možemo ih prikupiti iz pupčane vrpce jedino u trenutku porođaja.

U stvaranju i delovanju našeg tela učestvuje više miliona ćelija. Sve one imaju svoju funkciju i ulogu, tj. specijalizovane su za funkcionisanje određenog dela organizma (unipotencija). Upravo po ovome se razlikuju matične ćelije od ostalih ćelija tela. One su nespecijalizovane i mogu se transformisati u bilo koji drugi tip ćelija (pluripotencija) u organizmu koji je uništen tokom procesa starenja, bolesti, povreda i sl.

Pročitajte: DA LI MATIČNE ĆELIJE MOGU DA ZAUSTAVE PROCES STARENJA?

Gde možemo naći matične ćelije ?

Matičnih ćelija ima kako u pupčaniku tako i u odraslom organizmu. Takođe je moguće i od unipotentnih diferenciranih ćelija napraviti matične ćelije.

Postavlja se pitanje zašto bi ih onda čuvali i zamrzavali na rođenju?

Glavni razlog je pluripotencija i nezrelost matičnih ćelija iz pupčanika. To su ćelije sa starošću 0 dana, bez uticaja spoljne sredine koji prolaze sve ćelije iz organizma odrasle jedinke i sa mogućnošću diferencijacije u bilo koje tkivo.

Pročitajte: NOVA TERAPIJA MATIČNIM ĆELIJAMA POMAŽE U TRETMANU OSTEOPOROZE I OBNAVLJANJU KOSTIJU

Postoji li razlika u primena matičnih ćelija iz kostne srži, zuba ili pupčanika?

Matične ćelije iz kostne srži se redovno koriste u terapiji krvnih oboljenja i mogu se diferencirati samo u ćelije krvi.

Najnovija istraživanja su pokazala da je postotak diferencijacije matičnih ćelije iz pupčanika u tkivo i organe mnogo veći u poređenju sa postotakom diferencijacije matičnih ćelija iz masnog tkiva ili zuba.

Matične ćelija iz pupčanika su pokazale daleko manji broj odbacivanja transplantata jer upravo zbog svoje nezrelosti, u značajno manjem broju slučajeva izazivaju takozvanu graft versus host reakciju to jest, reakciju odbacivanja transplantiranog tkiva. To je velika prednost u odnosu na druge izvore matičnih ćelija.

  • Krv iz pupčane vrpce Vaše bebe ima jedinstvene prednosti u odnosu na matične ćelije iz koštane srži. One su mlađe, mnogo vitalnije i nisu bile izložene faktoru okoline. Ali, sačuvati krv iz pupčane vrpce Vaše bebe možete samo jednom u životu - na porođaju.

A primena indukovanih matičnih ćelija?

To su matične ćelije dobijene iz već diferenciranog tkiva. Kao prvo, taj proces je izuzetno skup i sprovodi se samo u istraživačke svrhe. Sledeći problem je da se te ćelije jako teško ponovo diferenciraju u određena tkiva (samo 1% dobijenih ćelija se diferencira). I na kraju pokazano je da tako dobijene diferencirane ćelije veoma rano ulaze u takozvanu senecense fazu, to jest stare daleko brže od normalnih ćelija koje se nalaze u tkivu čoveka. Zbog toga je terapija tim ćelijama isključivo eksperimentalna.

Osnovne karakteristike matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce

Dakle to praktično znači:

  • Obzirom da se uzimaju pri rođenju, one nisu prošle proces starenja čoveka. Stare su svega 9 meseci, te su zaštićene od bilo kakvih spoljnih uticaja. Uz to, obezbeđuju mnogo brže lečenje.
  • One “znaju” pronaći bolesne ćelije i tkiva tela i pokrenuti proces lečenja. One imaju neograničeni potencijal diferenciranja u druge tipove ćelija odrasle osobe.
  • Primarnim tipom matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce mogu se izlečiti mnoga po život opasna oboljenja.
  • Krv iz pupčane vrpce Vaše bebe ima jedinstvene prednosti u odnosu na matične ćelije iz koštane srži. One su mlađe, mnogo vitalnije i nisu bile izložene faktoru okoline. Uz to, sačuvati krv iz pupčane vrpce Vaše bebe možete samo jednom u životu - na porođaju.

Matične ćelije u praksi

O mogućnost upotrebe

Prva transplantacija matičnim ćelijama iz pupčanika je napravljena 1988. godine za dete sa anemijom. Od tada je u svetu napravljeno više od 30.000 transplantacija sa matičnim ćelijama iz pupčanika. Lista bolesti  koje se leče matičnim ćelijama iz pupčanika se svake godine proširuje, trenutno je na njoj nešto više od 100 različitih bolesti i stanja. Podatak o tome možete naći na ovom linku OVDE

Pročitajte: DEČAK IZ SRBIJE MATIČNIM ĆELIJAMA POBEDIO CEREBRALNU PARALIZU 

Lista bolesti i stanja koje se istražuju je mnogo veća i trenutno se u svetu sprovodi veliki broj kliničkih studija. Najveći broj je na polju regenerativne medicine upravo zbog pluripotencije to jest mogućnosti matične ćelije da se diferencira u bilo koje tkivo. I dok je pre 30-ak godina transplantacija matičnih ćelija bila rezervisana samo za životno ugrožavajuće bolesti danas se one koriste za razna stanja i problem, od sportskih povreda do hroničnih bolesti kako bi se poboljšao kvalitet života pacijenta koje god on bio dobi.

Pročitajte: PRVI ČOVEK KOME SU MATIČNE ĆELIJE SPASILE ŽIVOT DANAS IMA 32 GODINE

Slika dole prikazuje upravo te mogućnosti.

sta lece maticne celije

 

Intervju sa Dr Antovićem - Bebologija