Faze roditeljstva

Trudnoća: Kada treba da počnem da pijem folnu kiselinu?

Znamo da je folna kiselina ključna za pravilan razvoj bebinog mozga, zato se mnoge buduće mame pitaju kada treba da počnu da je piju, koliko dugo, šta ako zakasne ili preskoče dnevnu dozu...

Trudnoća: Kada treba da počnem da pijem folnu kiselinu?

Poznato je da je folna kiselina (vitamin B9) važna za zdravu trudnoću. Kako stalno slušamo o njenim benefitima, važno je da znamo neke stvari o tome kada se ona upotrebljava.

Zašto da uzimam folnu kiselinu?

Pokazalo se da određeni vitamini i minerali, uključujući folnu kiselinu, imaju pozitivan uticaj na zdravlje bebe koja se razvija i raste u vašem stomaku. Među njima, na samom početku trudnoće, važno mesto zauzima folna kiselina  jer njen deficit može da utiče na nepravilno zatvaranje neuralne cevi ploda, koja predstavlja začetak nervnog sistema fetusa.

Kada treba da uzmem folnu kiselinu?

Savetuje vam se uzimanje folne kiseline svakog dana dok pokušavate da zatrudnite i najmanje prvih 12 nedelja trudnoće dok se razvijaju bebina kičma i mozak.

Kada bi trebalo da počnem da pijem folnu kiselinu?

Neki stručnjaci preporučuju upotrebu folne kiseline i do četiri meseca pre začeća. Drugi govore da su i dva meseca dobra ideja.

Šta ako sam već trudna?

Ukoliko ste već u drugom stanju, počnite sa uzimanjem folne kiseline odmah. Nemojte razmišljati i brinuti se što niste počeli ranije.

Koliko dugo bi trebalo da pijem folnu kiselinu?

Preporučuje se da svakodnevno pijete folnu kiselinu tokom prvih 12 nedelja trudnoće. Ukoliko želite da nastavite i nakon toga, to je u redu. Takođe, možete da nastavite i sa ishranom koja obiluje folnom kiselinom.
Ukoliko želite da suplemente uzimate svih devet meseci - i to je u redu. Ipak, imajte na umu da to bude prava formulacija, jer postoje neki drugi vitamini koji se ne preporučuju u većim količinama tokom trudnoće. Uvek o tome popričajte sa svojim ginekologom.

Šta ako je već prošlo 12 nedelja trudnoće?

Stručnjaci naglašavaju da folna kiselina može smanjiti rizik od oštećenja mozga i kičmene moždine, poput spine bifide. Ipak, imajte na umu da to nije pravilo i da neće nedostatak folne kiseline obavezno dovesti do ovog problema. Stvar je u tome da folna kiselina smanjuje rizik od toga.

Da li će se nešto desiti ako preskočim dnevnu dozu folne kiseline?

Nemojte se brinuti zbog ovoga. Do sada ste pili dovoljnu količinu, tako da jedan preskočen dan ne može imati loš efekat.

Koliko folne kiseline treba da uzmem?

Većini žena će se savetovati da uzimaju dodatak od 400mcg. Takođe, trebalo bi da uzimate hranu sa koja sadrži folat, a koji je prirodni oblik folne kiseline. Jedite što više zeleno lisnato povrće (spanać, blitva, zelena salata), mahunarke, cela zrna žitarica i pomorandže.

Pripremila: Vesna S. Izvor: yumama.com&tommys.org