Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

12. nedelja trudnoće

Nedelja u kojoj se formiraju glasne žice, pa beba može bezglasno da plače.

12. nedelja trudnoće

Mama, ja se sada smejem i mrštim

Draga mama, konačno mogu da ti kažem da moje lice sada ima ljudski profil, s oblikovanim bradom i nosem, očima i ušima gotovo na svome mestu. Takođe, ja postajem sve izražajnija: mogu se smejati, mrštiti i ustima raditi pokrete sisanja. Da li si znala: formirale su mi se i glasne žice pa sada mogu i bezglasno plakati.

U 12. nedelji trudnoće od vrha glave do trtice dugačka sam oko šest centimetara i teška približno 15 grama. Velika sam otprilike kao šljiva. Kosti mi se učvršćuju i ja se u trbuhu rastežem, savijam i pružam ruke i noge, otvaram i zatvaram šake i stiskam prstiće na nogama. Najzanimljivija novost u ovoj nedelji je da su mi se počeli razvijati refleksi pa mogu reagovati kada na primer staviš ruku na svoj stomak, ali ti moje pokrete, na žalost, još uvek ne možeš osetiti.

Creva se iz pupčane vrpce povlače u moju trbušnu duplju i probavni sistem postaje sve funkcionalniji, kao i bubrezi koji već stvaraju mokraću. Nervne ćelije i dalje se brzo množe i u mozgu se stvaraju brojne sinapse. Moje srce već neko vreme kuca pravilno, dvostruko brže nego odraslim osobama, a sada ga možeš i čuti pomoću doplera.

Mama, mislim da će ti uskoro trebati trudnička odeća

Tvoj stomak je sada baš porastao, toliko da bi se sada mogao zaokružiti, poprimajući polako onaj pravi trudnički oblik.

Ako si već bila trudna i imaš staru trudničku odeću, sada je već možda polako opet vraćaj nazad u ormar, a ako ti je ovo prva trudnoća, možeš za početak razmisliti o trudničkim pantalonama ili majicama.

Želiš li proveriti rizik za Daunov sindrom?

U 12. nedelji, odnosno između 11. i 14. nedelje, radi se kombinovani test na Daunov sindrom i druge hromozomske anomalije. On se sastoji od analize krvi i ultrazvučnog pregleda prilikom kojeg se meri nuhalni, odnosno vratni nabor fetusa.