Faze roditeljstva

Zaboravnost u trudnoći

Žene u trudnoći zaista imaju poteškoća s pamćenjem, i to je razlog zašto trudnice često gube stvari, potvrdili su naučnici.

Zaboravnost u trudnoći

Svaka žena koja je bila trudna iskusila je pojavu lošeg pamćenja i gubljenja stvari, a naučnici kažu da je to sasvim normalna pojava u kasnijim stadijumima trudnoće. To je potvrdilo i poslednje istraživanje koje je otkrilo da žene u zadnjih šest meseci trudnoće i u prva tri meseca nakon porođaja imaju problema s prostornim pamćenjem, odnosno često se ne mogu setiti gde su stavile određene stvari.

Poteškoće nastaju, kažu naučnici, zbog hormona koji utiču na mozak.

"Zaboravnost i manjak pažnje su česta pojava kod trudnica. Otkrili smo da povećane količine hormona tokom trudnoće utiču na mozak, pa se javlja zaboravnost i slabija koncentracija", pojasnila je vođa istraživanja Diane Farrar sa Univerziteta Bradford iz Velike Britanije.

Hormoni najviše utiču na deo mozga zadužen za prostorno pamćenje koje pomaže ljudima da se prisete gde su ostavili stvari, ali i kojim putem bi trebalo ići da bi došli do određenog cilja. Srećom, to je kratkotrajna pojava kod trudnica koja nestaje tri meseca nakon porođaja.

Šta možete preduzeti?

Probajte da promenom nekih životnih navika, zaboravnost smanjite na najmanju moguću meru i uživate u svojih najlepših devet meseci. Evo nekoliko saveta...

1. Opustite se

Ako je ovo vaša prva beba, pokušajte da što više zadovoljite neke svoje potrebe i češće se prepustite onom u čemu uživate (opuštajuća mirišljava kupka, večera uz sveće, šetnja u prirodi, čitanje omiljene knjige). Ukoliko već imate dete, anagažujte porodicu i prijatelje da vam pomognu, tako da se makar povremeno posvetite sebi. Potrebno je da se malo „razmazite“ i dopustite svom umu da predahne.

2. Pojednostavite svoj život

Zaboravnost je često poziv vašeg tela da „usporite“. Jer, i samonametnuti stres može da dovede do toga da zaboravljate. Neretko je to posledica životnog stila, brzog svakodnevnog tempa i velike količine informacija koja dolazi do vas. Iako je to lakše reći nego učiniti, dajte prioritet samo onom što mora da bude učinjeno odmah, a ostavite sve što može da čeka - ne morate baš sada da sređujete svoju biblioteku.

3. Napravite podsetnike

Budite praktični. Zapisujte sve što treba da uradite (najbolje na samolepljive papiriće - stavite ih na vidno mesto), unapred pripremite spisak važnih aktivnosti koje želite da obavite (budite detaljni), vodite dnevnik u kojem će biti navedene sve vaše obaveze. Uvek ostavljajte stvari koje često koristite, kao što su ključevi, torba, novčanik... na jednom istom mestu. Ako ste preuzeli set za matične ćelije, držite ga pored vrata! I ne zaboravite da dobro razmislite o čuvanju matičnih ćelije Vaše bebe - šansa je jedna - na porođaju.  Za buduće mame koje su zaposlene, mali prenosni računar je odličan način da dobro funkcionišu, uprkos zaboravnosti.

Pročitajte:Šta je potrebno poneti u porodilište

4. Dobre navike kao ključ

Redovna, umerena fizička aktivnost (ako vam lekar dozvoli), osim fizičke podiže i nivo mentalne energije i smanjuje stres. Pravilna ishrana takođe pozitivno utiče na mentalne sposobnosti. 

Ne očajavajte, takozvani „trudnički mozak“ je problem koji će proći vrlo brzo nakon porođaja.

Pripremila: Vesna S. Izvor: miss7mama.hr & yumama.com