Faze roditeljstva

Odgovori na pitanja: Pedijatar dr Dejan Panić

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

Odgovori na pitanja: Pedijatar dr Dejan Panić

ODGOVORI NA PITANJA SA ONLAJN PREDAVANJA "Prva pitanja za pedijatra u Novom Sadu" 

Dr Dejan Panić, pedijatar, supspecijalista dečje kardiologije na Odeljenju neonatologije Klinike za Ginekologija i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, odgovorio je na pitanja koja su mame postavile tokom onlajn predavanja pod nazivom “Prva pitanja za pedijatra”

PITANJA I ODGOVORI:

P:  Možete li objasniti šta možemo da uradimo kad beba ima povišenu telesnu temperaturu i kada je moramo odvesti pedijatru? (Tijana)
O: Prvo što radite jeste da raskomotite bebu jer nekada beba bude pregrejana. Ako beba ima blago povišenu temperature možete dati paracetamol sirup. U slučaju da temperature raste ili ne pada nakon primene sirupa, javite se pedijatru.

P:   Beba ima 6 nedelja i pojavi se pomalo sukrvice jednom u dva do tri dana, pri tom beba je i dojena i na dohrani. Na prvoj kontroli pedijatar je rekao da je to iz razloga što se još uspostavlja pravilan rad creva. Da li je normalna pojava sukrvice u stolici? (Nataša)
O: Nije normalna pojava sukrvice u stolici. Najčešće se javljaju zbog pucanja tanke kože čmara usled tvrđe ili eksplozivnije stolice. To bi trebao da potvrdi pedijatar. Takođe, postoji nekoliko bakterija u stolici koje to mogu da izazovu. Zato ja obično takvoj deci tražim koprokuturu. Postoji još uzroka koje bi pedijatar trebao da dijagnostikuje.

P:  Sa kojim namirnicama je najbolje početi uvođenje čvrste hrane i kada? (Mirjana)
O: Najbolje je početi sa pirinčanim i kukuruznim pahuljicama, jer imaju ukus najpribližniji mleku. Vreme uvođenja zavisi od toga da li je dete sisa ili je na adaptiranom mleku. Ako sisa započinje se sa 5,5 meseci, a ako je na formuli onda od četvrtog meseca života.

P:  Da li preporučujete davanje probiotika bebama iako nemaju grčeve? (Vesna)
O: Naravno. Probiotici se sada daju kao suplementi i kao lekovi

P:Koliko dana su mama i bebe razdvojene nakon carskog reza u Vašem porodilištu? (Margareta)
O: Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo deca rođena carskim rezom se do otpusta kući donose na podoj svaka tri sata.

P:  Dečak od 6 nedelja ima pupčanu kilu. Da li pratiti i čekati da samo prođe? (Nataša)
O: Pratiti. Pupčana kila se najčešće operiše kada dete što je moguće više poraste. Do tada se samo prati.

P:  Moja beba ima mesec dana. Sisa na sat i po za sada je napredovala kilogram. Da li može da se malo proredi sisanje ili da je dojim kako traži? (Vanja)
O: Vi ste počeli podoj na zahtev i sada nema odustajanja.

P:  Da li mozete da nam objasnite kako u Novom Sadu funkcionise uključivanje bebe u zdravstveni sistem? Kome se treba javiti i kada za prvu kontrolu. Koga možemo da kontaktiramo ako nam je potrebna pomoć pedijatra pre prve obavezne kontrole? (Margareta)
O: Vama će u posetu doći patronažna sesra iz doma zdravlja. Ona će Vam pokazati sve oko dojenja, kupanja, nege pupka. Pedijatru se javljate sa mesec dana na prvu kontrolu gde dobijate vakcinu. Uvek možete kontaktirati nadležni Dom zdravlja preko telefona.

P:  Zbog čega se kravlje mleko (razblaženo 2/3) ne preporučuje, po novim istraživanjima, za bebe do prve godine? Zar dohrana nije takođe od kravljeg mleka i kako nešto sintetisano ima prednost u odnosu na domaće kravlje mleko? (Jovana)
O: U pravu ste da formula jeste kravlje mleko ali današnje formule adaptiranog mleka su dosta kompleksnije prerađene. Smanjena je količina proteina, dodati UH, smanjeni minerali. Ako baš nemate mleka da dete sisa, bolje je da koristite formule.

P:  Da li sva porodilišta u Srbiji rade test iz pete kod novorođenčeta kao obavezan deo procedure i zašto se krv vadi baš odatle? (Sandra)
O: Da, sva porodilišta rade Gatrijev test. Iz pete se vadi zato što to najmanje boli dete.

P:  Koji položaj za spavanje bebe noću je najsigurniji i najbolji? (Jovana)
O: Položaj sa strane. Nikako na leđima!!!

P:  Da li bebu treba buditi da sisa svaka tri sata tokom noći ili je pustiti da spava? Naša beba noću spava čak i po šest sati. (Daniel)
O: Zavisi od toga koliko napreduje i koliko dana je beba stara. Ako je beba bliže prvom mesecu starosti a dobro napreduje, pustite da spava tokom noći ali je preko dana budite na svaka tri sata.

P:  Da li bebi koja sisa treba davati vodu? (Dragana)
O: NE! Nema potrebe!

P:  Kako mogu da odviknem bebu od sisanja na silikonsku bradavicu? (Anita)
O: Skinite silikonsku bradavicu za početak! Ne znam zbog čega ste krenuli sa silikonskim bradavicama, ali ako je taj razlog prestao, slobodno probajte bez silikonskih bradavica.

By Bebologija