Faze roditeljstva

Ona je Mama među knjigama i savetuje zašto treba čitati deci od najranijih dana

Njeno ime je Dragana Bogdanović i već duže vreme mame koje prate društvene mreže znaju za nju. Osim što je mama sa zavidnom bibliotekom, ona je i učiteljica. Pitali smo je za par praktičnih saveta o tome šta mališanima čitati...

Ona je Mama među knjigama i savetuje zašto treba čitati deci od najranijih dana

Pronaći sagovornika na ovu temu nije bio lak posao. Potrudili smo se da za vas pronađemo nekog sa dovoljno iskustva kako u majčinstvu, ali tako i sa profesionalne strane. Draganu Bogdanović poznajete kao Mamu među knjigama na društvenoj mreži Instagram. Za nju smo izdvojili nekoliko pitanja koje će biti dobra smernica za vas, dragi roditelji.

Dragana, Bebologija tim odavno zna za Vas, ali predstavite se našim mamama i tatama, čime se bavite?

Zdravo! Hvala vam na pozivu da razgovaramo o meni i knjigama. Ja sam Dragana – Mama među knjigama. Imam 33 godine i radim dva najlepša posla – ja sam mama i učiteljica. Od kada sam bila dete želela sam samo da budem učiteljica i niko se nije iznenadio kada sam to i studirala. Po zanimanju sam master učitelj i vec osam godina rado radim svoj posao. Pored toga, poslednjih godina se najviše bavim "mamećim" poslom i knjigama. Poslednje dve godine radim i kao content i copywriter - i nastavlja

- Najveća radost su mi moja deca – Saša (6 godina), Luka (4 godine) i Una (1 godina). Svi koji imaju decu sa malom razlikom u godinama znaju da to moze biti stresno ponekad, zato uvek pronalazim dodatne poslove i hobije da mi ispune vreme - odgovorila nam je Dragana i dodala:

- Ljubav prema knjigama se razvila spontano jer nam je mama dosta čitala kada smo bili deca. Kada su Saša i Luka bili mali, spontano sam svoj lični Instagram profil pretvorila u javni profil o knjigma – popularno nazvan Bookstagram i tako je nastala Mama medju knjigama. Već četiri godine na tom profilu objavljujem moje preporuke knjga za decu i odrasle i razmenjujem utiske sa drugim knjigoljupcima - bila je iskrena.

Po vokaciji ste učiteljica, verujem da je u osnovi Vašeg posla morala da bude ljubav prema učenju i prema deci, to vas čini idealnim sagovornikom za pitanje – da li treba deci čitati od najranije dobi? Postoji li neko vreme specifikovano kada ste vi počeli Vašoj deci da čitate?

- Kratak odgovor bi bio – Da, čitajte deci od kada se rode. Ne morate to shvatiti kao obavezu i zadatak, ali dobro je da čitate svojoj bebi. Prva tri meseca su potrebna mami i bebi da se uhodaju i stabilizuju, tako da možete početi sa čitanjem posle toga. Za početak, možete čitati svoju knjigu na glas i dok ste trudni, a i kasnje kada je beba mala. To će pomoći bebi da se umiri kada čuje ujednačen glas tokom čitanja. Kasnije pređite na knjige za bebe (možete pronaći video o tome na mom profilu) pesmice, crno bele knjige, knjige sa otvaralicama, zvučne knjige, platnene knjige. Dozvolite bebi da sama okreće strane, da se igra sa knjigama, pa čak i da ih gricne ponekad i to je siguran put da izgradite malog knjigoljupca - govori nam Dragana i nastavlja
-Saši sam prve knjige kupila i pre nego sto se rodio, ali prve knjige koje je on čitao, dobio je sa 9 meseci.To su bile crno bela knjiga za bebe i zvučna knjiga sa životinjama. Već oko godinu dana je imao zavidnu biblioteku i nije prošao dan bez čitanja od tada. Luki, čitam od rođenja, jer je uvek tu kada čitam sa Sašom. On se češće igra sa knjigama i pravi se da čita sam. Una je okružena knjigama od rođenja (treće dete), ali možda sam joj najmanje čitala zbog obaveza - govori nam naša sagovornica.

Koje su to tri knjige koje biste izdvojili za prva čitanja bebi?

- Ako pričamo za prvo čitanje bebama uvek sam za neke knjige pesmica sa lepom rimom. A kada bebe uključujemo u zajedničko čitanje trebalo bi da krenemo od crno belih knjižica sa pojmovima koji su svakodnevni i šuškavim platnenim ili gumenim knjigama koje bebe mogu da samostalno drže. Treći izbor bi bile zvučne knjiga sa životinjama - rekla nam je Dragana.

U kom uzrastu je dobro preći na malo ozbiljnije štivo kada su u pitanju deca?

-Zavisi šta je za koga ozbiljnije štivo. Za mene, ozbiljno štivo su enciklopedije i klasici (iako to nije žanr). Uvek je važno da se prate interesovanja deteta, neka deca će pokazati interesovanje ranije, a neka kasnije, dok će nekima biti potrebno da im vi ponudite novu temu sami. Prelaz sa "bebećih" knjiga na slikovnice i bajke se dešava sponatno između prve i treće godine u zavisnosti od zainteresovanosti deteta. Saša je već sa dve godine pokazivao interesovanje za enciklopedije ( u tom uzrastu je znao da nabroji preko 25 vrsta ptica), dok Luka tek sa četiri pokazuje interesovanje za to. I dalje je slična situacija – Saša bira enciklopedije za čitanje, dok Luka više voli kraće priče i bajke. Ako govorimo o romanima za decu i klasicima. Čim deca nauče da sama čitaju i krenu u školu, treba im ponuditi zabavne romane za decu, a oni ce sami istraživati dalje i tražiti literature koja im se dopada - odlučno nam je odgovorila.

Mali deo Draganine kućne biblioteke

Šta da mame rade ukoliko njihova deca odbijaju da čitaju ili čitaju sa njima? Da li postoji neka univerzalna tehnika kojom možemo malo po malo privoleti decu da čitaju knjige?

- Većina roditelja bi volela da postoji neki čarobni recept da deca zavole čitanje, ali istina je da ga nema. Postoji nekoliko stvari  koje možete uraditi u nadi da će vaše dete zavoleti čitanje.
1.    Čitajte vi jer od malena deca rade ono što vide
2.    Ponudite različitu literaturu – neka deca će voleti enciklopedije, neka bajke, dok nekima prija poezija
3.    Ukoliko je dete starije i čita samostalno, pokušajte sa različitim autorima  - svako od nas pamti neku knjigu koja ga je uvela u svet čitanja, dozvolite vašem detetu da isproba različite knjige dok ne nađe onu u koju će se zaljubiti
4.    I možda najvažnije, ne terajte dete da čita jer tako samo stvarate odbojnost
I zapamtite, ukoliko vi ne čitate, velike su sanse da vaše dete ne voli knjige (nije obavezno, naravno).

I za sam kraj, Bebologija tim zna da imate impresivnu biblioteku, da li imate tačan broj knjiga koje posedujete?

-Uh, verovali ili ne, ovo je jedno od najčešće postavljanjih pitanja na mom profilu. Iskreno, ne znam tačan broj knjiga, ali je izmedju 1500 i 2000 knjiga trenutno na mojim policama. Ukoliko ima dobrovoljaca koji bi došli da prebroje, nemam nista protiv.  Dečija biblioteka takođe broji veliki broj naslova, po mojoj slobodnoj proceni ima ih najmanje oko 300 - rekla nam je kroz osmeh za sam kraj razgovora naša sagovornica Dragana Bogdanović.

Dok završavamo razgovor sa Draganom, ostavljamo vam jednu impresivnu fotografiju njenih knjiga i njen Instagram nalog na kom možete da pronađete zaista zanimljive knjige i predloge za čitanje:https://www.instagram.com/mama_medju_knjigama/.

Autor: Milovanović Jovana