Faze roditeljstva

Shettles metoda – da li ćete dobiti devojčicu ili dečaka?

Muškarci proizvode dva tipa spermatozoida – ženske X i muške Y spermatozoide. Oni će odrediti pol vaše bebe.

Shettles metoda – da li ćete dobiti devojčicu ili dečaka?

Pol bebe je dugo bila glavna tema mnogih debata. Neke metode su navodno veoma uspešne kada roditelji žele da dobiju baš dečaka ili devojčicu. Shettles metoda je prisutna već decenijama, a mišljenja o njoj su podeljena – neki veruju u nju, dok su drugi skeptični.

Naravno, najbitnije je da se beba rodi zdrava, bez obzira kog je pola. Očekivanje pola bebe ne bi trebalo da bude glavna briga kada pokušavate da ostanete u drugom stanju.

Imajte na umu da informacije ispod nisu „recept“ za željeni pol bebe, već predstavljaju samo jedan pristup i odnose se na jedno od popularnijih pitanja roditelja.

Shettles metoda

Od 60-ih godina dr Shettles preporučuje metode za dobijanje dečaka ili devojčice za koje tvrdi da su naučno potvrđene.

Muškarci proizvode dva tipa spermatozoida – ženske X i muške Y spermatozoide. Oni će odrediti pol vaše bebe. Doktor Shettles je u svojim studijama otkrio da su muški spermatozoidi manji, slabiji i brži od ženskih spermatozoida, koji su veći, jači i sporiji. Na taj način je došao do sledećih predloga kako bi pomogao parovima da pokušaju i izaberu pol svoje bebe.

Najbitniji faktor Shettles metode: tajming

Prema Shettlesovoj metodi najbitniji faktor je vreme polnog odnosa.
Prema Shettlesu, što je polni odnos vremenski bliži ovulaciji, to je veća šansa da ćete dobiti dečaka. On to tvrdi zbog toga što su muški spermatozoidi brži od ženskih, i imaju veću šansu da stignu prvi do jajne ćelije.
Međutim, jedna studija je pokazala da zapravo nema razlike između X i Y spermatozoida u pogledu brzine njihovog kretanja.
Ukoliko želite dečaka, Shettles kaže da bi polni odnos trebalo da usledi kada je cervikalna sluz najplodnija, odnosno ne više od 12 sati pre ovulacije. Period ovulacije možete utvrditi praćenjem menstrualnog ciklusa ili preko testova za utvrđivanje ovulacije (slični testovima trudnoće). Ukoliko svakodnevno beležite temperaturu svog ciklusa i imate pad temperature, trebalo bi tada, eventualno narednog jutra da imate polni odnos. Takođe, odnos možete imati kada se cervikalna sluz pretvori u lepljivu, plodnu sluz – poput belanca.
Ukoliko odnos imate dva ili četiri dana pre ovulacije, prema Shettlesovoj metodi dobićete devojčicu. To je zato što ženski spermatozoidi žive duže od muških. Na taj način više ženskih spermatozoida će stići do jajne ćelije. Tako da, ukoliko želite devojčicu, izbegavajte odnos u periodu kada imate najplodniju cervikalnu sluz (belančevinasta cervikalna sluz) koja je više pogodna kada pokušavate da dobijete dečaka.

Faktor koji utiče na pol bebe: pH vagine

Shettles metoda navodi da je kisela sredina poželjnija ukoliko želite devojčicu. Kisela sredina nije baš najbolja za muške spermatozoide jer njih prvo ubija pošto su slabiji. Na taj način ostaje veći broj ženskih spermatozoida koji će stići do jajne ćelije. Idealno vreme za odnos ukoliko želite da dobijete dečaka je kada vaginalna sredina postane alkalna, odnosno na dan ovulacije.

Faktor koji utiče na pol bebe: apstinencija

Ukoliko želite dečaka, Shettles metoda savetuje apstinenciju od 4 ili 5 dana pre ovulacije.
Ako želite devojčicu, Shettles metoda preporučuje svakodnevne odnose od kraja menstruacije do 2-4 dana pre ovulacije, zatim apstiniranje do 2-3 dana posle ovulacije.

Faktor koji utiče na pol bebe: poza seksualnog odnosa

Poza u toku seksualnog odnosa navodno pospešuje šanse za dobijanje željenog pola bebe zbog dubine penetracije i nivoa pH. Bliže otvoru vagine, reproduktivni trakt žene je kiseliji. Shettles metoda predlaže pozu sa dubljom penetracijom (npr. doggy-style). Na taj način muški spermatozoidi će dobiti prednost i  pre će stići do jajne ćelije.
S druge strane, Shettles metoda preporučuje misionarsku pozu ukoliko pokušavate da dobijete devojčicu.

Faktor koji utiče na pol bebe: orgazam

Da bi začela dečaka žena bi trebalo da pokuša da doživi orgazam ili pre ili u isto vreme kada i partner – ili ako je baš srećnica, da doživi višestruke orgazme! Shettles metoda navodi da talasi orgazama mogu pomoći spermatozoidima da brže stignu do jajne ćelije, čime će prednost biti data dečacima.
Za devojčice Shettles preporučuje ženama da izbegavaju orgazam.

Evo jednog saveta za muškarce

Ukoliko pokušavate da dobijete dečaka, Shettles metoda preporučuje muškarcima da temperaturu skrotuma (testisa) održavaju hladnom. To podrazumeva izbegavanje spa centara i uske odeće ili veša. Bokserice su dobra alternativa. Izbegavajte ronjenje i provođenje dosta vremena u zagrejanim vozilima. Shettles preporučuje nekoliko šoljica jake kafe pola sata pre polnog odnosa ukoliko želite dečaka. Pritom budite svesni toga da preterani unos kofeina može uticati na plodnost, kao i na vaše zdravlje.

Izvor: http://www.bellybelly.com.au/