Faze roditeljstva

Kada je povišena temperatura razlog za uzbunu?

Kada je potrebno potražiti pomoć pedijatra a kada možemo sačekati da temperatura "odradi" svoj posao, pitali smo dr Jelenu Jovanović, pedijatra.

Kada je povišena temperatura razlog za uzbunu?

Povišena telesna temperatura je odgovor organizma koji pomaže da imuni sistem brže i bolje dođe u stanje kada može da štiti telo od daljeg napredovanja infekcije. Iako povišena temperatura može biti veoma neprijatna, ona ne mora uvek biti štetna. Upravo povišena telesna temperatura zaustavlja i sprečava razmnožavanje izazivača bolesti, smanjuje njihovu aktivnost i štetnost. Ona oporavlja, poboljšava i podstiče funkciju imunog sistema. O ovoj temi razgovarali smo sa dr Jelenom Jovanović, pedijatrom u specijalističkoj ordinaciji Bebologija.


Dr Jelena Jovanović

Dobra reakcija organizma

Iako uznemiruje svakog roditelja, a kod nekih čak izaziva strah, povišena telesna temperatura sama po sebi ništa ne znači i uvek je simptom nečega što se dešava u organizmu.

- Temperatura do 38 čak i do 38,5 ˚C je vrlo dobra reakcija organizma -“Sprži sve što smeta.” Ne prija izazivačima bolesti, a ne iscrpljuje dete. Samo je važno u tim trenucima dovoljno hidrirati dete (dati mu da sisa, pije vode ili ga punuditi da pojede malo domaće pileće supice). Važno je napomenuti da je telesna temepratura kod malih beba do 37.4 ˚C (merana ispod miške) i do 37.9 ˚C (merena rektalno) sasvim normalna. Kada temperatura poraste preko 38˚C savet je da ne paničite. Primenite sve što znate u vezi sa obaranjem temperature (antipiretici, rashlađivanje) i pratite kako se ponaša temperatura i dete -  kaže dr Jelena Jovanović.

“Dajte mi mogućnost da stvorim povišenu temperaturu i izlečiću svaku bolest”

Hipokrat

Zašto temepratura raste

Telesna temperatura posledica je stvaranja toplote u organizmu i njenog otpuštanja u okolinu. Regulaciju telesne temperature kontroliše termoregulacioni centar u mozgu koji se ponaša kao tremostat namešten na temperaturu između 36˚C i 37˚C.

- Pregrejava se svaki put kada se stvara više toplote nego što se otpušta. Normalna temperatura tela je 37˚C, mada neki smatraju normalnom i onu do 37,5˚C. Sve što je preko 37,5˚C je povišena telesna temperatura. Upravo je ona znak neke upale, najčešće izazvane infekcijom - kaže naša sagovornica.

Snižavanje temperature

Roditelji obično misle da je povišena telesna temperatura sama po sebi bolest i nastoje da odmah daju lekove koji je snižavaju. Međutim, još jednom treba napomenuti da ona predstavlja znak da se organizam bori i da je imunitet aktivan. Povišena temperatura je jedan od mehanizama koji pomaže da se organizam efikasnije izbori sa nastalom infekcijom.

- U zavisnosti od uzrasta deteta, različito i postupamo kada se pojavi povišena telesna temperature. Kod beba je sve ubrzano, pa tako i temperatura brže raste nego kod starije dece. U tim trenucima je važno da bebu ne pretopljavate i obavezno je rashlađujte. Upravo je rashlađivanje nabrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, mada je nekada potrebno i duže čekati).

Ako se radi o veoma visokoj temperaturi - preko 39-39,5 ˚C najbolje "oružije za brzo delovanje" je tuširanje ili kupanje dece mlakom, napominjemo mlakom, ne hladnom vodom. Umesto tuširanja možete natopiti vodom i pamučnu pelenu, i njome "orositi dete" koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode. Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ovo možete ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane doze i intervale kada ih treba davati.

Kada je u pitanju dete starije od godinu dana i lepo reaguje na davanje antipiretika (temperatura brzo spada i sve su duži periodi bez temperature) a dete je dobro raspoloženo, možete sačekati dan ili dva pre nego što posetite pedijatra  – kaže dr Jovanović.

Posetite pedijatra

- Kada beba u prvim mesecim života ima visoku temperaturu treba bez odugovlačenja posetiti pedijatra. Posle pregleda i brzih laboratorijskih analiza (krvna slika, pregled mokraće) lekar će postaviti dijagnozu i odrediti terapiju. U neonatlanom periodu (prvih 28 dana od rođenja bebe) ne treba oklevati da se ode pedijatru jer se infekcije u ovim privim nedeljama života veoma brzo razvijaju - naglašava dr Jovanović.

Kada meriti temperaturu?

Onda kada vam se čini da je dete vruće, kada je mirnije, tromo, razdražljivo, slabijeg apetita ili ako postoje drugi znaci bolesti poput povraćanja, proliva, kašlja, osipa... Ne preporučuje se merenje temperature odmah nakon toplog obroka, napitka ili vrlo tople kupke jer u navedenim situacijama temperature tela može biti lažno povišena. 

Tekst: Vesna Stanimirović 
by Bebologija