Faze roditeljstva

Spremite se za prolećnu bebu

Saznajte nekoliko zgodnih zanimljivosti o prolećnim bebama! Znate li da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kako datum rođenja i ličnost imaju određenu vezu, a to ..

Spremite se za prolećnu bebu

Znate li da godišnje doba na neki način utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kako datum rođenja i ličnost imaju određenu vezu, a to je i jedan od razloga zbog kojeg 'prolećne bebe' imaju bolje raspoloženje i veseliju ćud. 

Tako da, ako ste rođeni u proleće ili imate dete rođeno u proleće, u nastavku pročitajte neke od karakteristika koje prolećne bebe čini tako neodoljivim i posebnima!

1. Manje alergija

Iako proleće za neke od nas znači pakao zbog alergija, čini se kako je jako dobro biti rođen u prolećnim mesecima ako želite što češće disati. Genetičari iz Velike Britanije proučavali su DNA markere kod dece rođene u različitim godišnjim dobima kako bi saznali postoji li veza između datuma rođenja i razvoja alergija. Iznenađujuće, otkrili su povećani rizik od alergija, polenske groznice, astme i ekcema kod dece rođene u jesen, a najmanji rizik za bebe rođene u proleće. 

2. Optimistične od rođenja

Jedna jako lepa stvar o uticaju godišnjeg doba na narav je svakako ova. Sunčani prolećni meseci imaju odličan uticaj na raspoloženje. Prolećne bebe mogu biti čak i preterano pozitivne. Ako ste rođeni u proleće, uvek prvo tražite ono najpozitivnije u svemu, umesto da se zadržavate na onim negativnim stvarima. 

prolecna-beba

3. Buduće vođe

Nekoliko istraživanja potvrdilo je da oni rođeni u martu i aprilu imaju dosta veće šanse da postanu vođe, a ono što je zanimljivo, deca rođena u junu i julu za to imaju najmanje šanse.

Znači, ako imate dete rođeno u proleće, velike su šanse da mu se smeši uspešna budućnost!

4. Manja je verovatnoća da će imati psihičkih problema

Ne samo da su prolećne bebe srećnije, već je i manje moguće da će razviti neke psihičke probleme u budućnosti. Iako to ne znači da nikada neće imati psihičkih problema, šanse su značajno manje. S druge strane, zimske bebe imaju najveće šanse za psihičke poremećaje, što se ponovno može objasniti manjkom sunca u ranom detinjstvu. 

5. Veliki kreativci

Još dobrih vesti! Izgleda da su bebe rođene u proleće jako kreativne. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Connecticut, otkrilo je da postoji veća kreativnost kod beba rođenih u martu, ali i kod onih rođenih u decembru, januaru i februaru. 

prolecno-kreativno-dete

6. Imaju veće šanse razviti multiplu sklerozu kasnije u životu

Ovo posebno važi za bebe rođene u aprilu. Naime, finski naučnici otkrili su da aprilske bebe imaju povećani rizik od multipla skleroze, neurodegenerativne i autoimune bolesti koja prvenstveno 'napada' belu masu srednjeg nervnog sistema, a oštećenja mogu zahvatiti mozak i kičmenu moždinu.

Bebologija saznaje da je Multipla skleroza odnedavno na listi bolesti koje se uspešno tretiraju matičnim ćelijama iz pupčanika! 

Rizik je kod aprilskih beba oko 9 posto veći nego kod bilo kojih drugih meseci, a pretpostavlja se da je to zbog nedovoljnog unosa vitamina D tokom trudnoće. 

7. Noćne sove

Pripremite se za puno neprospavanih noći jer naučnici upozoravaju da bebe rođene u proleće (kao i u leto) zaspu kasnije nego bebe rođene u jesen i zimu. Zanimljivo je da devojčice idu na spavanje ranije bez obzira na godišnje doba u kojem su rođene, što zapravo znači da je veća šansa da imate malu "sovicu" ako ste roditelj dečaka rođenog u proleće ili leto. 

Pripemila: Vesna S. Izvor: miss7mama.com