Faze roditeljstva

Babinje - poseban period za sve mame

Nakon završenog četvrtog porođajnog doba, pa sve do 6 nedelja nakon porođaja, porodilja se nalazi u dobu puerperiuma – babinja

Babinje - poseban period za sve mame

Karakteristike ovog doba su: povlačenje materice – involucija, pojava lohija – sukrvičav sadržaj (koji se iz dana u dan menja) i pojava mleka – laktacija.

Veoma je važno da u tom periodu obratite pažnju:

  • Na ličnu higijenu, posebno na higijenu spoljnih polnih organa
  • Na ishranu
  • Na hemoroide
  • Na epiziotomiju
  • Na negu dojki
  • Na prvu stolicu
  • Na uriniranje

U toku prvih nedelju dana babinja veoma je važno da se porodilja samo tušira. Ne preporučuje se korišćenje sapuna u ovom periodu, dovoljna je voda i povidon jod (samo za rane). Nakon navršenih 6 nedelja, kada zaraste epiziotomija, babinjara može da se kupa u kadi. Svi rezovi nastali u toku porođaja se obrađuju čistom vodom i dezinfekcionim sredstvom. Najverovatnije ćete već nakon porođaja imati prvi podoj, što znači da Vaša dojka sadrži kolostrum – prvo mleko, koje je za bebu u tom periodu najkvalitetnije.

babinje babine

Nakon 24 sata krenuće već količina mleka. Stalnim podojima odnosno odgovorom na svaki zahtev bebe i eventualnim pražnjenjem dojki (samo ako su prepunjene) postići ćete normalnu laktaciju.

Prva tri – četiri dana nakon porođaja ishrana bi trebalo da podrazumeva laganu ishranu, mlečne proizvode, dosta povrća i supe, a već nakon trećeg dana od porođaja možete očekivati prvu stolicu.

Nakon toga možete početi sa normalnom ishranom koja je adekvatna, kao i u trudnoći. Hemoroidi su vrlo često prisutni i u trudnoći, a nakon porođaja mogu biti uzrok Vašeg teškog ustajanja iz kreveta i uzdržavanja od defekacije.

Održavanje lične higijene je veoma važno, pravilna ishrana i eventualno konsultacija sa nadležnim lekarom za terapiju (lokalnu). Uriniranje nakon porođaja može predstavljati problem, pre svega dok se materica ne povuče i oslobodi bešiku pritiska, zbog korišćenja katetera u toku porođaja ili zbog nelečene urinarne infekcije u trudnoći. Preporučuje se da nakon dolaska na akušersko odeljenje što pre ustanete i svakodnevno radite lagane vežbe.

Što se dojki tiče, higijena je ista kao i u trudnoći: pranje mlakom vodom. Grubim peškirom istrljati bradavicu i areole, nakon toga istisnuti malo mleka i obložiti bradavicu.

To mleko će napraviti film koji će štititi bradavicu od infekcije. Najčešći i najbolniji problem je pojava ragade na dojkama. Ona nastaje zbog nepravilnog dojenja ili nepravilnog pražnjenja dojki. Ragada je povreda, odnosno malo naprsnuće ili ranica na bradavici dojke. Pravilna higijena i korišćenje preparata koji vlaže i ubrzacvaju prolazak bola i pri dojenju. Dojenje je dozvoljeno u vreme postojanja ragada. Korišćenje silikonskih bradavica mnogim ženama znatno olakšava dojenje i ublažava bol.

 

Bebologija/NF