Hana mama Kana: Zato što je važno da se deca zdravo hrane
Svaka mama je jedinstvena i posebna ali opet sve mame, imaju mnogo toga zajedničkog. Prolaze kroz slične situacije u svojoj novoj ulozi, bez obzira na obrazovanje, zanimanje, status ili godine starosti. Svakog meseca uradićemo po jedan intervju sa mamom (jednom od vas) koja će nam otkriti kako balansira svoje obaveze, kako provodi dan i još mnogo toga zanimljivog.

Sarajka Ilhana Miketek je pre svega mama jednog divnog dečaka. Udata je, ima trideset godina i na Instagramu vodi profil pod nazivom @hanamamakana koji je posvećen zdravoj ishrani beba i dece. Kako je došla na ovu ideju i zašto je važno da bebe od prvog zalogaja nauče šta je zdrava hrana, pitali smo Hanu.
- Da se bavim zdravom ishranom beba i djece podstaklo me je rođenje sina. Od prvog dana sam znala da ću Kanu pripremati zdrave obroke. Kako sam ih objavljivala na svom Instagram profilu, u kratkom vremenskom periodu mi se pridružio baš veliki broj mama kojima je trebao savjet ili ideja “šta sutra skuhati” bebi za obrok. Sada u svemu ovom opstajem jer me drži osjećaj da pomažem velikom broju mama da zdravo hrane svoje bebe i djecu. Nevjerovatan je osjećaj kad navečer zaspim sa saznanjem da sam nekom pomogla ili što sam neku mamu podstakla da razmisli i zaista zdravo hrani svoju bebu.
- Teško je hraniti djecu zdravo a da se i sami ne pridržavamo tih principa. Djeca nas imitiraju u svemu pa tako i u zdravim/nezdravim navikama. Ukoliko vi jedete čokoladu i vaše djete će je poželjeti, jer za djecu roditelji su ti koji čine ispravne stvari. Naglasila bih da je veoma važno ukoliko majka doji, da se pridržava zdrave ishrane.
- Iskrena da budem, prije trudnoće nisam u velikoj mjeri pazila na zdravu ishranu. Istina je da imam svoje domaće voće i povrće, ali znalo se na mom meniju naći i fast food, pizza i slično.
- Moram reći da sam se dosta psihički pripremala za dolazak bebe. Čitala sam o postporođajnoj depresiji, mogućim konfliktima sa mužem tokom prvih dana roditeljstva... Međutim, prvi dani, kao i svaki do sada, bili su predivni. Uvijek kažem, od prvog dana se ponašam kao da mi je Kan već treće dijete. Mislim da važnu ulogu ima i učestvovanje oca u svim poslovima. Kada živite sa osobom koju volite i radite posao koji volite, svaki deo dana vam je najdraži.
- U današnje vrijeme mislim da je utjecaj influensera generalno velik, bez obzira o kojoj se temi radi. Influenseri su postali "glas javnosti" i mislim da imaju veći utjecaj od bilo kog medija. To lično mogu da potvrdim kada je u pitanju tema kojom se ja bavim.
Međutim, moram naglasiti da nisam za “slijepo praćenje” influensera. Uvijek morate, pre svega razmišljati svojom glavom i potražiti savjet od stručnjaka koji vodi (i poznaje) vaše dijete.
- Mame na instagramu pitaju sve. Jedno od najčešćih pitanja je sa čime početi nemlečnu ishranu i kako pravilno kombinovati namirnice. Među čestim pitanjima je i kako pripremiti žitarice.
- Ne mogu reći da me majčinstvo promijenilo. Uvijek sam bila brižna, osjećajna i odgovorna. Jedina stvar koja se promijenila je manjak sna.
- Kada je hrana u pitanju sigurno se nikada ne bih odrekla piletine.
- Svim mamama savjetujem da zdravo hrane bebe i djecu jer poznato je da zdravlje ulazi na usta. Posledice zdrave, kao i nezdrave ishrane, biće vidljive tek nakon dvadeset ili trideset godina.
Također, iskoristite društvene mreže na pravi način. Dosta je profila sa edukativnim sadržajem koje vode stručna lica i koji nesebično dele svoje znanje, poput vašeg portala Bebologija.
- Voli život koji živiš. Živi život koji voliš.
Da, vrlo rado!
Voćni mafini
Dve suve šljive (bez sumpora i konzervansa) i dve urme (bez dodatog šećera) ili preliti vrelom vodom da omekšaju ili kratko prokuvati. Dodati bananu, malu kašičicu praška za pecivo, kašiku zobenog brašna i kašiku kokosovog brašna. Sve izblendirati a zatim izliti u kalupe za mafine. Pecite na 200° oko 15 minuta.
Mafini od cvekle
Skuvajte neoljuštenu ali dobro opranu cveklu. Oljuštite, iseckajte pa dodajte kašičicu extra devičanskog maslinovog ulja, kašiku svežeg sira (bez dodate soli) i mleka u prahu, kašičicu praška za pecivo, sveže žumance, tri kašike brašna i vode po potrebi. Sve izblendirajte i izlijte u kalup za mafine. Pecite na 200° oko 15 minuta
Pljeskavice od spanaća
Deset briketa spanaća kratko prokuvajte i vodu od kuvanja obavezno bacite. Dodajte 6 kašika brašna, jaje, pola šolje jogurta, kašičicu praška za pecivo, jedan narendani krompir, 3 kašike svežeg sira (bez dodate soli), mleka u prahu i kašiku extra devičanskog maslinovog ulja. Sve pomešajte i kašikom vadite na papir za pečenje. Pecite u rerni na 200° dok pljeskavice ne porumene.
Pišite nam s kojom mamom bi voleli da uradimo sledeći intervju i zbog čega?
Tekst: Vesna Stanimirović
By Bebologija