Faze roditeljstva

10 rešenja za tegobe koje se mogu javiti u trudnoći

Samo što ste saznali da ste u drugom stanju a već osećate kako se vaše telo menja. To je normalno i očekivano, a kako meseci budu prolazili neke tegobe će ostati iza vas, dok će vas neke dočekati u poslednjem trimestru. Međutim, za sve postoji rešenje

10 rešenja za tegobe koje se mogu javiti u trudnoći

Iako vam se čini da glavobolju, bolove u vratu ili vrtoglavicu imate samo vi, grešite. Da bismo vam olakšali naredne mesece pripremili smo kratak pregled najčešćih trudničkih tegoba, i, naravno, rešenja za njih

  1. Grčevi u nogama - Bolovi u listovima nogu se najčešće javljaju noću. Kada jednom osetite ovo neprijatno i veoma bolno grčenje mišića, poželećete da se više nikada ne ponovi! A posebno ne kada spavate. Grčevi su posledica umora, ali i nedostatka kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Rešenje: U toku trudnoće, jedna od redovnih analiza treba da bude kontrola krvne slike, kao i biohemijske analize. Naime, često se dešava da, kako trudnoća napreduje i razvija se, dolazi do pada nivoa kalcijuma, magnezijuma i kalijuma u organizmu, koji mogu da budu odgovorni za pojavu grčeva (naročito magnezijum). Nakon dobijenih rezultata, vaš lekar će da odredi terapiju, što znači da nikakav preparat ne bi trebalo da uzimate samoinicijativno, bez njegove preporuke. Čvrste, elastične čarape, tople obloge i često odmaranje mogu da budu dobra preventiva protiv grčeva.

  1. Promene na koži Visok nivo hormona u trudnoći može da dovede do oslobađanja deponovanog pigmenta. On dovodi do pojave tamnih fleka na obrazima, nosu i čelu, kao i na bradavicama dojki i liniji koja se pruža od pupka do pubične kosti. Ove promene na koži može da izazove i neadekvatan unos folne kiseline.

Rešenje: Izbegavajte sunčanje, jer izlaganje suncu može da pogorša situaciju. Ako idete na zimovanje, nemojte da vas zavara planinsko sunce. Ne izlazite bez zaštitne kreme za sunčanje. Ako vam tamne fleke na licu predstavljaju estetski problem, stavite na njih malo «običnog» tečnog pudera, ili onog koji je specijalno napravljen za pokrivanje fleka u trudnoći. Uostalom, nivo hormona koji dovode do njihove pojave će da opadne posle rođenja bebe, pa će i fleke tada da nestanu.

  1. Bolne grudi Već na samom početku trudnoće, vaše grudi će da se uvećaju i postanu bolne. To je normalna pojava usled pojačanog lučenja hormona estrogena i progesterona. Povećavaju se i mlečne žlezde i nagomilava masno tkivo. Kako se u trudnoći povećava volumen krvi i prokrvljenost svih organa, pa i dojki, ispod kože mogu da se pojave vene.

Rešenje: Nosite grudnjak koji vam grudi drži čvrsto, ali pazite da ne bude pretesan (ukoliko vam grudi «kipe» iz njega, moraćete da kupite veći). Dobar grudnjak onemogućava istezanje dojki i samim tim smanjuje bol u njima. Isprobajte nekoliko modela pre nego što odlučite koji ćete da kupite. Najvažnije je da vas ne žulja, ne grebe i ne iritira bradavice i kožu dojki, da ne pritiska i ne savija bradavice. I, naravno, da je od pamuka.

  1. Glavobolja Premor, prestanak uzimanja kafe, uznemirenost, napetost i, posebno, hormonske promene smatraju se mogućim uzrocima glavobolje tokom trudnoće.

Rešenje: Odmor i opuštanje su često najbolji lek protiv glavobolje. Kada osetite da glavobolja počinje - odmah (ukoliko ste u mogućnosti) zamračite prostoriju i lezite. Ne morate da spavate ako vam se ne spava (možda i nećete moći zbog bolova), ali se opustite. Hladne obloge na vratu takođe mogu da pomognu. Glavobolju nemojte sami da lečite tabletama protiv bolova bez prethodne konsultacije sa ginekologom.

  1. Problemi sa leđima Bol u leđima - najčešće u krstima, ređe u vratu ili između lopatica, česta je pojava u toku trudnoće. Uglavnom se javlja u petom mesecu, ili kasnije kada se, zbog promene u telesnoj težini, bitno menja statika kičmenog stuba. Drugi mogući razlog su hormonske promene koje prate trudnoću, ali i utiču na razmekšavanje zglobova i ligamenata, naročito karlice. Položaj stomaka i njegova veličina u poodmakloj trudnoći dovode do pomeranja težišta tela, pri čemu kičmeni stub trpi veliko opterećenje, što je razlog za pojavu bola.

Rešenje: Preventiva je, svakako, najbolje rešenje. Ako pre trudnoće niste bili u dobroj fizičkoj kondiciji i nemate naviku da redovno vežbate, sada je pravo vreme za to. Naravno, neophodno je da se prvo posavetujete sa vašim ginekologom, i uz njegovu saglasnost uključite u organizovan program fizičkih vežbi za trudnice. Vežbama se jačaju mišići i povećava elastičnost kičmenog stuba, čime se koriguje izmenjeno držanje tela.

  1. Bol u vratu Bolovi u vratu i između lopatica su nešto ređi i lakše se podnose, a javljaju se zbog velikog opterećenja mišića koji drže kičmeni stub, u situaciji izmenjene statike tela. Mnoge žene su verovatno i pre trudnoće imale bolove u ovom delu leđa, ili slabe mišiće i loše držanje tela, a u trudnoći se ti bolovi javljaju češće, ili su izraženiji. Propratna smetnja zbog poremećenog krvotoka mogu da budu i česte glavobolje.

Rešenje: Ukoliko vam lekar dozvoli (ako vaša trudnoća ne spada u grupu rizičnih), najefikasniji borac protiv bolova u leđima i vratu je plivanje, i to leđni stil. Plivanjem se rasterećuju svi mišići kičmenog stuba, poboljšava cirkulacija, naročito venski krvotok (što utiče i na smanjenje otoka na nogama).

  1. Umor Kada žena ostane u drugom stanju, njeno srce pojačano radi, a puls se ubrzava za 10-15 otkucaja u minuti. Telo se navikava na drugačiji rad i menja način «upotrebe» raznih elemenata: vode, belančevina, masnoće. Pomislite samo kako biste se osećali kada biste svoj rutinski posao morali da obavljate na potpuno nov način i u izmenjenim uslovima. Osećali biste se umorno. Upravo se to dešava i vašem telu, pa ono umorom reaguje na nastalu promenu.

Rešenje: Navikavajte se da ranije pođete na spavanje, a da ustajete kasnije (naravno, ukoliko vam to obaveze dozvoljavaju). Takođe, odmarajte se nekoliko puta u toku dana. Usaglasite odmor sa dnevnim vežbama. Brza šetnja je idealna. Vežbama stimulišete cirkulaciju i omogućavate snabdevanje celog tela kiseonikom.

  1. Nesanica Nesanica može da bude posledica uzbuđenosti zbog dolaska bebe, ali i neudobnosti tokom ležanja, zbog velikog stomaka. Trudnicama koje su pre trudnoće spavale na stomaku ili leđima je veoma teško da se naviknu na nov položaj koji im drugo stanje diktira, a to je spavanje na boku.                            

Rešenje: Probajte da se opustite. Ako vas muči nesanica, bolje je da se nečim zabavite (čitajte ili šetajte po stanu), nego da uporno pokušavate da zaspite. Od svega je najvažnije da pronađete udoban položaj za spavanje, a mali jastuci između kolena mogu da vam pomognu u tome.

  1. Učestalo mokrenje Osim pojačanog rada bubrega, na učestalo mokrenje utiče i povećanje materice koja pritiska bešiku. Ovaj problem muči većinu  trudnica u prvom trimestru. U drugom, kada se materica podigne - malo ćete da odahnete, a u završnici trudnoće ćete da trčkarate u toalet svaki čas, jer će beba da se spusti i svojom težinom optereti vašu bešiku.

Rešenje: Smanjite unos tečnosti pre spavanja, kako biste se poštedeli noćnih poseta toaletu. Svaki put kada mokrite, pokušajte u potpunosti da ispraznite bešiku. Nikada nemojte da odlažete mokrenje, da trpite, jer tako rizikujete nastanak bakterijskih infekcija. Takođe, ne pokušavajte da smanjenjem unosa tečnosti u toku dana, rešite problem, pošto je ona neophodna za normalno funkcionisanje bubrega. U slučaju da vam mokraća nekontrolisano «beži» kada kijate, kašljete ili se smejete, nosite uložak i redovno ga menjajte

  1. Vrtoglavica Vrtoglavicu mogu da izazovu: umor, stres, glad, naglo ustajanje iz ležećeg ili sedećeg položaja, boravak u zatvorenoj i zagušljivoj prostoriji, dugotrajno stajanje u mestu... Nesvestica može da nastane kao posledica niskog nivoa šećera u krvi ili anemije (nizak nivo gvožđa u krvi).

Rešenje: Pokušajte da ne menjate naglo položaj tela, već to činite postepeno (kao usporen film). Dajte svom organizmu šansu da se prilagodi promeni. Posle četvrtog meseca trudnoće budite oprezni i nemojte da ležite na leđima. Spavajte na strani, ili se u krevetu uspravite pomoću nekoliko jastuka. Ako ste se u toku noći okrenuli na leđa, pre nego što ustanete iz kreveta - ostanite na levom boku nekoliko minuta ležeći. Ako se nesvestice ponavljaju, obavezno se obratite lekaru.

Pripemila: Vesna S.