Faze roditeljstva

Ishrana u trudnoći: 5 saveta za zdravlje trudnice i bebe

Tokom trudnoće veoma je važno da vodite računa o ishrani. Sledeće smernice pomoći će vam da izbegnete loše i razvijete dobre navike kada je u pitanju spremanje hrane tokom drugog stanja...

Ishrana u trudnoći: 5 saveta za zdravlje trudnice i bebe

Jedan od glavnih problema današnjih trudnica je ishrana. Sa sve prisutnijom prerađenom hranom i lancima brze hrane, buduće mame nesvesno mogu naškode sebi i bebi koju nose.

Poznato je da značajan procenat hrane koju jedemo ne ide u prilog našem zdravlju. Međutim, telo žene tokom trudnoće zahteva zdraviju hranu, pa je zato izuzetno bitno šta ćete jesti, kako biste izbegli potencijalne rizike tokom devet meseci.

Dobra ishrana tokom trudnoće počinje tako što ćete pažljivo birati od čega će se sastojati vaši dnevni obroci. Sledeće smernice pomoći će vam da izbegnete loše, ali i da razvijete dobre navike kada je u pitanju kuvanje:

1. Ukoliko obrok koji pripremate sadrži sir, parmezan ili bilo koju drugu vrstu sira, umesto preporučene količine koja stoji u receptu, koristite polovinu. To je 50 odsto manje masnoće, ali sa druge strane ćete uneti preporučenu količinu kalcijuma i drugih hranljivih sastojaka koje se nalaze u siru.

2.Ukoliko pripremate obrok koji sadrži kristalni šećer ili šećer u prahu, smanjite količinu za 25 do 50 odsto. Obrok će biti manje sladak, ali to je u svakom slučaju bolje, jer ukoliko tokom trudnoće jedete puno slatkiša, rizikujete da dobijete gestacijski dijabetes.

3. Da li ste i vi u ljubavi sa solju? Ako jeste i još ste uz to u drugom stanju, vreme je da stavite tačku na svoju ljubav, jer višak soli u organizmu može povećati rizik od zadržavanja tečnosti, kao i visokog krvnog pritiska. Ako koristite so pri kuvanju, u trudnoći bi trebalo da smanjite preporučenu količinu za 50 odsto. Ukoliko u receptu stoji da stavite kašičicu soli, vi stavite pola kašičice. Obroku možete dodati neki drugi začin, jer osim što su začini zdraviji, oni zapravo sadrže esencijalne hranljive materije, a neke od njih su veoma dobre za razvoj bebinog mozga

4. Najlakši način da jelo učinite ukusnijim jeste dodavanje određenih začina. Većina začinskih trava koje se koriste u kulinarstvu, mogu da se koriste i tokom trudnoće, ali u malim količinama, da ne bi izazvale grčeve i prevremeni porođaj. Tu spadaju: celer, čili, cimet, komorač, oraščić, origano, peršun, nana, ruzmarin, šafran, žalfija i majčina dušica.

5.Povrće jedno od najjeftinijih i najlakših izvora vitamina, minerala i biljnih vlakana. Iz tog razloga, dok ste u drugom stanju slobodno možete da udvostručujete količinu povrća u jelima koje kuvate. Na primer, ako u receptu piše da stavite jedan krompir srednje veličine i 125 grama graška, vi ćete koristiti dva krompira srednje veličine i 250 grama graška. 

Izvor:yumama.com Foto: Freepik