Faze roditeljstva

Zašto trudnice žude za određenom hranom?

Trudnice, širom sveta imaju želju za određenom vrstom namirnica - ali ne žele sve isto.

Zašto trudnice žude za određenom hranom?

Svi smo čuli priče o trudnici koja samo želi sladoled i kisele krastavčiće, šalje muža u jedan noću po pečena krilca i kojoj je potrebno, na duboko iskonski način, pet čokoladica ali samo jedne određene vrste.

Možda ste i same iskusile tako jaku žudnju. Neki kažu da se žudnja za određenom vrstom hrane javlja zato što mami ili bebi nedostaju neki vitamini i minerali a drugi tvrde da je potreba za pažnjom i zaštitom izvor žudnje za nekom hranom. Bilo kako bilo, ako trudnica nešto želi, onda joj valja želje i ispuniti.

Međutim, ako pogledate naučna istraživanja na ovu temu, javljaju se intrigantna, donekle složenija objašnjenja.

Saznajte više: Šta treba jesti a šta izbegavati tokom trudnoće?


Žudnja za pirinčem

Žudnja za određenom vrstom hrane u trudnoći ne doživljava se isto u svim kulturama, otkrili su istraživači.

U Japanu, na primer, kad se javi žudnja za hranom, trudnice najčešće žude za pirinčem, a u Americi za burgerom.

Otišavši korak dalje, studije koje su želele da saznaju da li hrana za kojom se često žudi pruža neke konkretne hranljive sastojke koji su od pomoći u trudnoći, međutim, nije pronađena nikakva veza.  

Mmmmm čokolada...

Žene koje često žele neku hranu tokom trudnoće obično se ugoje više nego što se uopšteno smatra zdravim dobijanjem kilograma, što može da dovede do veće stope komplikacija.

To ne znači da žene kojima se javljaju žudnje njih izmišljaju, samo da te žudnje možda pokreće nešto drugo a ne biohemijska potreba.

Ako pogledamo zašto ljudi uopšte žude za hranom to bi moglo da nam pomogne da stavimo ove informacije u pravu perspektivu, sugeriše Džulija Horms, profesorka psihologije na Državnom univerzitetu u Njujorku, u Olbaniju, koja je proučavala žudnju za hranom u različitim okruženjima.

Na primer, oko 50 odsto žena u Americi tvrdi da žudi za čokoladom nedelju dana pre dobijanja menstruacije, kaže Horms.

Naučnici su istraživali da li se ova žudnja za nekim hranljivim sastojkom u čokoladi javlja zato što je on važan za menstruaciju ili pre odražava hormonalnu promenu.

Saznajte više:  Šta vam telo poručuje ako vam se jede ovo...


Druge studije koje su se bavila žudnjom za čokoladom nisu pronašle nikakvu vezu sa nivoima hormona.

Štaviše, žene u menopauzi i dalje osećaju žudnju za čokoladom, kaže Horms.

Sve to ukazuje na kulturološki ili psihološki izvor žudnje.

Neodoljiva želja za keksićima ili čokoladicom ili pomfritom, može da se javi kao misao, a potom da raste malo po malo i izraste u opsesiju kojoj je teško odoleti.

Kad uz hranu ide i prilog griže savesti

U SAD i u određenoj meri na drugim mestima, pomisao na krajnje dopadljivu hranu - izraz koji istraživači koriste da označe sve, od sladoleda do lepljivih makarona sa otopljenim sirom - dolazi sa snažnim osećajem griže savesti.

„Postoji izvesna ambivalentnost", kaže Horms.

„Ona mi pruža krajnje zadovoljstvo, ali istovremeno živim u kulturi koja mi govori da ne bih smela da pojedem tu čokoladu."

„Jako je želim, ali ne smem da je uzmem - mi mislimo da je to taj kulturološki uticaj koji podstiče ovaj složeni proces", dodaje ona.

Konkretno, ako se već neko vreme suzdržavate - ukoliko ste u svojoj glavi odučili da ne smete da jedete takvu hranu - veoma vam je teško da se kontrolišete jednom kad je dobijete.

Dakle, nakon što pojedete parče torte, umesto da budete zadovoljeni i samo pođete dalje, vi pojedete još tri parčeta.

Saznajte više: Ishrana u poslednjem mesecu trudnoće


Uz to, žene bi mogle da se odriču neke vrste hrane tokom trudnoće, ili u pokušaju da se hrane zdravije ili sledeći preporuke lekara po pitanju sušija, suhomesnatih proizvoda, sireva ili neke druge hrane.

Sve to zajedno dovodi do situacije, makar u nekim delovima sveta, kada je verovatnije da će se javiti žudnja za hranom koju će biti teško zauzdati, što može da dovede i do viška kilograma.

Trudnoća kao „besplatna propusnica"

Trudnoća bi mogla da se doživi i kao vreme kad žudnja ne mora da se ocenjuje baš toliko strogo.

„Kultura određuje neko vreme i izgovore kada je više u redu da žena jede neke stvari kojih bi trebala da se kloni", kaže Horms.

„PMS i trudnoća su društveno prihvatljive prilike kad žene smeju da popuste."

Horms savetuje da, ako vam se javi žudnja za čokoladom, nabavite stvarno kvalitetnu robu, pojedete nekoliko kockica svaki dan i samo nastavite sa životom - što je ujedno i način koji će vam pomoći da joj umanjite značaj.

Drugi način je da koristite odvraćanje pažnje - postoje studije koje su upotrebljavale vizuelne stimulanse kao i mirise.

I to je ljubav…

Kad je u pitanju žudnja za hranom u trudnoći, mogao bi da postoji dodatni kulturološki faktor: trudnoća je sana po sebi zahtevna i uvek je dobro došla pomoć i pažnja sa strane.

Jedna studija sprovedena među ženama iz Tanzanije koje su govorile da im se javlja žudnja za mesom, ribom, žitaricama, voćem i povrćem, primetila je da je obezbeđivanje željene hrane znak društvene podrške od muža i njegove porodice.

I zaista, pohovana pileća krilca u jedan posle ponoći traži posvećenost osobe poslate da se vrati sa tom "poslasticom", tako da je to dobar znak da je ova osoba uvek na raspolaganju osobi koja žudi.

Iako su pileća krilca veoma ukusna sama po sebi, činjenica da vam ih je doneo neko ko vas voli ima vrednost koja daleko nadmašuje kalorijsku.

Pripremila: Vesna S. Izvor:  bbc.com