Faze roditeljstva

Kako negativan Rh faktor utiče na vašu trudnoću?

Saznale ste da ste trudne, uradile ste proveru krvne slike i neophodno određivanje krvne grupe i saznali da imate Rh negativan faktor, ili to znate od ranije. Šta to znači za vas, šta za vaš bebu a šta za buduće trudnoće?

Kako negativan Rh faktor utiče na vašu trudnoću?

Čuli ste možda, da to može da donese određene komplikacije, ali niste baš sasvim sigurni šta to tačno znači. U današnjem tekstu otkrivamo vam upravo to - šta negativan Rh faktor znači ako ste trudne, i na šta treba da obratite pažnju.

Šta je negativan Rh faktor?

Rh faktor je zapravo protein koji se nalazi na površini crvenih krvnih zrnaca. Osobe sa pozitivnim Rh faktorom (oko 85% svetske populacije) poseduju taj protein, dok one sa negativnim Rh faktorom taj protein zapravo nemaju. 

Šta može biti problem u trudnoći?

Ukoliko ste Rh negativni, ali je i vaš partner isto Rh negativan, nema nikakve brige jer će i vaša beba imati Rh negativan faktor. Ali ako ste vi negativni, a vaš partner je pozitivan, beba može biti i jedno i drugo. Problem nastaje - kada je majka negativna, a beba pozitivna. 

Poput autoimunih bolesti dešava se to da majčin organizam pomenute proteine u bebinim crvenim krvnim zrncima (Rh faktor) prepoznaje kao strano telo, tj, infekciju i otpočinje odbrambeni mehanizam. Majčin organizam stvara antitela za Rh faktor preko placente dolaze do bebinih crvenih krvnih zrnaca i uništavaju protein. Ovo može izazvati posledice poput anemije, žutice, zastoja u radu srca, uvećanja organa... U prvoj trudnoći ne postoji rizik da će doći do napada na bebina crvena krvna zrnca jer u majčinom telu još uvek ne postoje antitela. Antitela se stvaraju pri direktnom kontaktu majčine i bebine krvi koji se dešava tokom porođaja, eventualno ako se radi amniocenteza. Zato kod žena koje imaju negativan Rh faktor amniocenteza se izbegava ili radi pod posebnih okolnostima, mada je danas sreća da postoje neinvanzivni prenatalni testovi.

Problem nastaje kod sledećih trudnoća, jer je sa prvom trudnoćom, tačnije porođajem i kontaktom majčine i bebine krvi porasla osetljivost majčinog tela na Rh pozitivan faktor i stvorila su se antitela za Rh protein. To konkretno znači sledeće - u prvoj trudnoći sa Rh pozitivnom bebom nećete imati baš nikakav problem, ali u vašem organizmu ostaje ,,okidač'' za drugu trudnoću, jer će tada vaše telo odmah upaliti ,,alarm'' za Rh pozitivan faktor koji će možda imati vaša druga beba. I tu mogu nastati komplikacije o kojima smo ranije pisali. 

Pogledajte fotografiju ispod koja će vam pojasniti šta se dešava u vašem organizmu


Foto: 
fruitfulwombs.com

Tretman

Ipak, ako imate Rh negativan faktor nema razloga za paniku. To ne znači da ne smete da ostanete u drugom stanju po drugi, treći, četvrti… put. Postoje tretmani kojima se u potpunosti sprečava proizvodnja antitela na Rh faktor i rizik od mogućih komplikacija smanjuje na minimum. Ipak je ovo 21. vek i medicina je itekako napredovala, zato nema razloga za brigu. Žena se tretira Rh imunoglobulinom koji sprečava proizvodnju antitela koja napadaju crvena krvna zrnca vaše bebe.  A sada se otišlo i korak dalje...

Najnoviji Qualified Focus prenatalni test, daje informaciju da li vaša beba ima Rh negativan faktor još dok je u stomaku!

Međutim, kako se do sada Rh faktor bebe nije proveravo tokom trudnoće, Rh negativne mame su primale tretman u svakom slučaju, bez obzira na to da li je beba negativna ili pozitivna. 

Tretman podrazumeva jednu injekciju Rh imunoglobulina (Rogam) tokom 27. nedelje vaše prve trudnoće i jednu ubrzo nakon porođaja. Neki lekari drugu injekciju daju samo ako se ispostavi da je beba Rh pozitivna, dok će je drugi propisati bez obzira na to. 

Nadamo se da smo vam razjasnili šta znači ako ste trudni i Rh negativni i da smo uspeli da vas umirimo. Nema razloga za brigu, bitno je samo da ispoštujete sve što vam lekar preporuči i propiše kao neophodno.

Pripremila: Vesna S. Izvor: mogujatosama.rs/fruitfulwombs.com