Faze roditeljstva

Kako rešiti problem anemije u trudnoći?

Ukoliko organizam ne dobija dovoljno gvožđa, smanjuje se nivo hemoglobina - materije koja prenosi kiseonik. Iz tog razloga ćelije ne dobijaju dovoljno kiseonika pa samim tim ni ne funkcionišu kako treba. Istraživanja pokazuju da se anemija javlja kod 20 odsto trudnica.

Kako rešiti problem anemije u trudnoći?

Manjak gvožđa ili malokrvnost u organizmu pre začeća i tokom trudnoće, odnosno smanjen unos tog minerala putem hrane, sprovođenje restriktivnih dijeta pre trudnoće, neadekvatna ishrana uopšte - najčešći su uzroci trudničke anemije. Pušenje takođe u velikoj meri doprinosi razvoju nedostatka gvožđa, poručuju stručnjaci.

Koji su simptomi?

Na samom početku anemije, trudnica obično nema primetne simptome, pa se ovo stanje obično otkriva prilikom rutinske kontrole. Malaksalost, umor, bledilo, ubrzano disanje, gubitak apetita – simptomi su koji karakterišu teži oblik anemije.

Šta se može desiti ako se gvožđe ne nadoknadi?

Duže prisustvo anemije može da uzrokuje smetnje u razvoju i rastu ploda, prevremeni porođaj i slabiju vitalnost bebe na rođenju. Istraživanja su dokazala da se bebe anemičnih majki rađaju sa manjom telesnom težinom u odnosu na bebe čije majke nisu imale taj problem.

Bebe čije su majke malokrvne, nakon rođenja su suočene sa manjkom gvožđa i hemoglobina u krvi, pa su podložne češćim infekcijama. Zato je veoma važno da se žena, još dok planira trudnoću, pozabavi svojim zdravljem i regulisanjem krvne slike.

Sposobnost apsorpcije

Osim količine gvožđa, važno je i koliko je organizam sposoban da ga iskoristi. Da bi se poboljšalo usvajanje gvožđa iz hrane, potrebno je da se unose dovoljne količine vitamina C i folne kiseline. Idealno je da pola sata pre obroka popijete čašu sveže isceđenog soka od limuna i pomorandže, ili da uz jelo pojedete veću porciju sveže salate od kupusa ili crvene paprike, kažu nutricionisti. Mlečne proizvode treba jesti odvojeno od mesa, jer sadrže kalcijum i fosfor, koji ometaju apsorpciju gvožđa. Navika ispijanja kafe nakon jela takođe onemogućava kvalitetno usvajanje i iskorišćavanje gvožđa, a istovremeno opterećuje sistem organa za varenje.

Ključ zdravlja leži u umerenosti

Iako znamo da crveno meso predstavlja dobar izvor gvožđa, ne treba ga prihvatiti kao jedini „lek“ u borbi protiv anemijeTakođe, treba znati da sve što trudnica pojede – putem krvotoka dospeva i do bebe. To nikako ne znači da meso treba izbaciti iz upotrebe, već samo da treba biti umeren u njegovom konzumiranju. Idealno bi bilo da meso kupujete od proverenih proizvođača, koji ne koriste hemijske dodatke prilikom uzgoja životinja, preporučuju stručnjaci.

Korišćenje „posnog“ mesa dva puta nedeljno, uz redovno konzumiranje mahunarki, integralnih žitarica, zelenog povrća, voća - naročito oraha, badema, lešnika, semenki… zadovoljiće potrebe organizma kako za gvožđem, tako i za neophodnim i kvalitetnim belančevinama.

Danas na tržištu postoje brojni kompleksi vitamina za trudnice  i oni sadrže optimalne dnevne količine svih vitamina i minerala koji su važni za zdrav razvoj ploda i očuvanje zdravlja trudnice, ali svakako poreporuku za korišćenje potražite od vašeg ginekologa. 

Čega se treba odreći?

Mesne prerađevine (viršle, kobasice, salame, paštete, šunku…) treba potpuno izbaciti iz upotrebe tokom graviditeta, jer sadrže mnoštvo veštačkih dodataka, soli i loših masti – a to su sastojci koji utiču na povećanje telesne težine, na pojavu hipertenzije (povišenog krvnog pritiska), opstipacije (zatvora), hemoroida i povećanog holesterola.

U prirodi postoji rešenje

Kakao

Spada u jedan od najbogatijih biljnih izvora gvožđa. Sadrži dvostruko više tog minerala od pileće džigerice, i čak šest-sedam puta više gvožđa u odnosu na jagnjeće, goveđe i pileće meso. Međutim, ne treba ga koristiti u kombinaciji sa mlekom, jer ono remeti apsorpciju gvožđa. Najbolje je da se konzumira kao dodatak doručku od žitarica.

Kopriva

Spada u jedan od najpoznatijih narodnih lekova za lečenje anemije. Pošto je „bezopasna“ biljka, može da se koristi tokom trudnoće i dojenja - najbolje u svežem obliku, kao salata ili varivo. Ništa manje nije efikasna ni kada se koristi kao čaj ili tinktura. Ona snabdeva organizam gvožđem, kalcijumom, magnezijumom i manganom.

Susam

Izuzetno je bogat gvožđem, tako da je dovoljno uneti samo 25 grama ovog semena da bi se zadovoljila polovina dnevnih potreba za gvožđem. Osim tog minerala, u velikim količinama je prisutan i kalcijum (semenke susama sadrže čak sedam puta više kalcijuma od mleka). Susam je višestruko značajan za trudnice i dojilje jer, između ostalog, predstavlja dobar izvor kvalitetnih belančevina, a takođe je odličan čistač creva, pa sprečava i leči opstipaciju (zatvor). Treba ga jesti u mlevenom obliku, sirov, kao dodatak jelima od žitarica, ili pomešan sa jogurtom.

Proso

Ova žitarica je odlično sredstvo za eliminaciju viška tečnosti iz organizma, a samim tim utiče i na smanjenje otoka, koji su česta pojava u trudnoći. U 100 grama prosa se nalazi tri milgrama gvožđa, što ga svrstava u dobre namirnice u borbi protiv anemije. Pročišćava kožu i utiče na lep ten, jača kosu i nokte.  Proso je idealna žitarica za pripremu kaša, ili kao prilog jelima, umesto krompira i pirinča.

Kuglice protiv anemije

Samleti 100 grama suvih smokava, 200 grama suvog grožđa, 100 grama badema i 100 grama susama. Dodati kašiku kakaa i kašiku soka od limuna. Sve pomešati, napraviti kuglice, i uvaljati ih u mlevene bademe. Ne jesti više od tri kuglice dnevno, jer su izuzetno kalorične i veoma slatke.

Tekst: Vesna Stanimirović

By Bebologija