Faze roditeljstva

Mlečni put - Jednomesečni program za trudnice

Mlečni put je program koji će vas pripremiti za trudnoću, porođaj i roditeljstvo. Jednomesečni program predviđa niz tema koje pripremaju “roditelje početnike” da sigurni u sebe, dočekaju porođaj i prve dane sa bebom.

Mlečni put - Jednomesečni program za trudnice

PROGRAM SE, ZBOG TRENUTNE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE NE ODRŽAVA! Čim se stvore povoljni uslovi, ponovo ćemo se družiti u Centru za trudnice Bebologija. 

Mlečni put je jednomesečni program pripreme za buduće roditelje. Predviđa upoznavanje budućih roditelja sa nizom tema koje će im pomoći da spremni dočekaju porođaj i prve dane sa bebom. Program startuje početkom svakog meseca. 

Prolazeći Mlečnim putem:

 • Upoznajete sa svim važnim momentima trudnoće i porođaja (i na šta treba posebno da obratite pažnju);
 • Šta je važno da znate o porođaju iz ugla babice;
 • Naučićete veštine dojenja - kako podstaći laktaciju i pravilno postaviti bebu na dojku;
 • Spremićete se za prvi dan u kući sa bebom;
 • Saznaćete odgovore na pitanja koja roditelji najčešće postavljaju pedijatrima; 
 • Razgovaraćete sa stomatologom i saznati zašto je važno posetiti zubara u trudnoći;
 • Učićete veštine ranog stimulativnog razvoja novorođenčeta i malog deteta;
 • Naučićete kako da stimulišete komunikaciju, govor i jezik kod bebe; 
 • Posmatraćete svet iz bebine perspektive i saznati kako je to kad obujete dečje cipelice.

Mlečni put je program specifičan po tome što:

 • Za svrhu obuke koristi najsavremeniju opremu, u vidu npr. realnih modela specijalno osmišljenih za potrebe obučavanja;
 • Dobrodošlo je prisustvo oba buduća roditelja, tj. oba partnera;
 • Program je besplatan, traje mesec dana;
 • Podrazumeva 8 predavanja u trajanju od po 2 sata;
 • Predavanja su u terminu 18.00 – 20.00,  2 puta nedeljno;
 • Predavanja se odvijaju u prostorijama Centra za trudnice "Bebologija" na Dedinju (Stjepana Filipovića 32b) u organizaciji Bio Save-a.

Zbog ograničenog broja mesta prisustvo je moguće uz prethodnu prijavu 

Trudnoća je jedinstven period u životu svake žene, vreme u kom se žena priprema za svoju biološku ulogu da postane majka. Svaka žena oseti trenutak kad je spremna da se ostvari kao majka. Nekada je majčinstvo bilo najznačajnija uloga za ženu, međutim danas je drugačije. Žena svoj dosadašnji način života usklađuje sa izazovima majčinstva.

Parovi koji čekaju bebu odjednom uočavaju da „ima više trudnica nego pre“, reaguju na dečija ponašanja, počinju da se interesuju za roditeljske priče o deci, iskustva u odgajanju dece i slušaju razne savete. Neprimetno ulaze u jedan novi svet.  

Najveći broj žena želi da doji, ali često ne uspeju da ostvare svoju želju. Saveti koji dolaze sa svih strana često unose zabunu. Dojenje i nega bebe je put koji traje. Da bi se stiglo do cilja, za put se treba pripremiti. Potrebno je da budući roditelji razumeju kako beba doživljava svet oko sebe, mamu, tatu, kako komunicira, koliko joj hrane treba, šta je to što bebama prija...

Mlečni put

Naša želja je da pružimo podršku svim trudnicama koje žele da doje. Trudnice će dobiti praktične savete, naučiće da prate znake svoga tela, prepoznaju zahteve bebe. Prva stanica na Mlečnom putu je porođaj, koji kod žene budi strepnju. Cilj nam je da približimo trudnicama porođaj na način koji je njima prihvatljiv. Želimo da trudnice razumeju šta se dešava tokom porođaja.  Prate se faze porođaja, upoznaje se epiduralna analgezija, posećuje se porodilište.

Drage trudnice, Mlečni put će vas naučiti svemu što treba da znate da budete saradnik timu koji vas porađa kad vaš porođaj počne.

Dolazak kući sa bebom je prelep dugo iščekivan dan! Učinićemo ga još lepšim. Pripremićemo vas za sledeći korak roditeljstva.

Kroz Mlečni put će vas voditi vrhunski stručnjaci iz oblasti ginekologije, pedijatrije, sestrinske nege i dojenja iz Centra za trudnice Bebologija. 

 Mlečni put - PROGRAM

TEME: 

* Trudnoća i porođaj – jedinstveno iskustvo 

* Bol je savladiv – epiduralna analgezija 

* Bebini prvi sati u porodilištu 

* Ishrana u trudnoći

* Nekoliko saveta za zdrave zube tokom trudnoće

* Dojenje  - Na mlečnom putu

* Prvi dan u kući sa bebom 

* Sa babicom na porođaju

* Stimulacija komunikacije govora i jezika

* Rani stimulativni razvoj novorođenčeta

* Prva iskustva u roditeljstvu

* Pedijatari iz Bebologije vam poručuju 

* Mame, znanje o bebama je u vama

* Kraj trudnoće i porođaj

* Sve o matičnim ćelijama

Program se realizuje u osam susreta, dva puta nedeljno, u trajanju od po dva sata. Predviđeno je da se formiraju dve grupe u svakom ciklusu.

By Bebologija