Faze roditeljstva

Unos tečnosti u trudnoći

Različite kategorije ljudi imaju različite potrebe za unosom tečnosti. Trudnice i dojilje predstavljaju posebno osetljivu grupu sklonu dehidraciji, upravo zato je veoma važno da unose dovoljnu količinu tečnosti

Unos tečnosti u trudnoći

Uloga tečnosti, a pre svega vode u ljudskom organizmu je višestruka. Voda ima gradivnu, zaštitnu i transportnu ulogu i učestvuje u eliminaciji toksina iz organizma.

Dovoljna količina vode u organizmu poboljšava funkcije žlezda i hormona, oslobađa jetru od viška masnoća i smanjuje osećaj gladi, doprinosi efikasnom radu svih organa, a pre svega očuvanju stabilnosti telesnih tečnosti.

Trudnoća je snažan i kompleksan psihološki događaj, ali je sasvim prirodno fiziološko stanje. Od začeća do rođenja deteta u telu žene se dešava niz fantastičnih promena. Između ostalog i voda je ta koja ove promene čini mogućim. Ona pomaže da se organizam pripremi za fiziološke promene koje nastupaju tokom trudnoće i ublažava mnoge tegobe i neželjene efekte.

Upravo zbog svega ovoga značaj vode u trudnoći je višestruk. Upotreba vode za piće u trudnoći olakšava većinu propratnih simptoma „drugog stanja”. Zato je neophodno unositi veće količine tečnosti u ovom periodu iz više razloga.

Voda je glavni sastojak amnionske tečnosti u kojoj beba „pluta” u maminom stomaku. Pored toga, volumen krvi majke se povećava u trudnoći, pa je unos dovoljne količine vode važan i sa ovog aspekta.

Takođe, tokom prvih meseci trudnoće može doći do većeg izbacivanja tečnosti kao rezultata jutarnjih mučnina, koje se moraju nadoknaditi. Ukoliko patite od jutarnjih mučnina voda vam može olakšati tegobe, pomoći kod problema sa varenjem i zatvorom, gorušicom, olakšati glavobolje, vrtoglavice, grčeve. Takođe, voda smanjuje mogućnost nastanka urinarnih infekcija koje su česte tokom drugog stanja.

U prvom trimestru voda čini 94% težine ploda. Konzumiranje dovoljne količine vode veoma je važno i za obnavljanje plodove vode u kojoj beba živi. Treba uvek imati na umu da je žeđ zakasneli znak potrebe za vodom, za neke i prvi znak dehidracije, pa se zato i preporučuje celodnevno ravnomerno pijenje vode u kratkim gutljajima.

Tako se postiže optimalna hidracija tela. Trudnica treba da pije tokom dana izmedu 1.8 i 2.5 litra vode. Leti i u toplijim danima poželjno je piti malo više vode, naročito ako toplota izaziva znojenje. Za one aktivnije trudnice koje vežbaju kako bi očuvale kondiciju i pripremile se za porođaj, preporučuje se, takođe, veća količina vode. Najbolje je rasporediti unos tečnosti u toku dana, piti u malim gutljajima i posle obroka.

Posebno je važno da ukoliko postoji bilo kakav zdravstveni problem u trudnoći: neko hronično oboljenje ili problem sa bubrezima, povišenim krvnim pritiskom i slično, potrebno je konsultovati lekara, koji će dati savet o potrebnom dnevnom unosu vode.

U trudnoći mogu se piti i sveže ceđeni voćni sokovi, sokovi, čajevi i svi napici koji pomažu hidrataciji organizma.