Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

6. nedelja trudnoće

Uprkos ovim uzbudljivim događajima u tvom telu, izvan se još uvek ne primećuje da sam ja tu.

6. nedelja trudnoće

Draga buduća mama, u tebi kuca još jedno srce

U šestoj nedelji ja ubrzano rastem i velika sam poput zrna sočiva, s dužinom od temena do trtice između 2 i 4 milimetra. Srce mi već kuca ujednačenim ritmom i to oko 150 puta u minuti. Ta frekvencija, dvostruko brža od frekvencije otkucaja srca odrasle osobe, neće se bitno menjati sve do rođenja.

Ove nedelje formiraju mi se i moždane hemisfere pa je čak moguće zabeležiti moždane valove. Već se polako naziru i crte lice: oblikuju mi se oči, nos, usta i uši. Na mom telu koje je zakrivljeno u obliku slova C pojavljuju se mali pupoljci iz kojih će mi se razviti ruke i noge.

                          

Uprkos onome što se dešava u tvom telu, izvan se još uvek ne primećuje da sam ja tu. Vidljivi znakovi u ovoj fazi spadaju još uvek u rane simptome trudnoće, tako da se može desiti da budeš umorna i da menjaš raspoloženja, zatim da imaš mučnine ponekad praćene i povraćanjem. Ali, evo jednog saveta u nastavku:

Otkrij snagu đumbira

Ukoliko ti ovi simptomi stvaraju nelagodu, potraži što prirodnije načine da pomogneš sebi. Protiv trudničke mučnine, na primer, delotvoran je đumbir. Možeš piti čaj od đumbira, ili grickati ušećereni đumbirov koren koji će ti prijati.