Faze roditeljstva

Babica Tatjana Gašparović: Odgovori na pitanja trudnica

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja. S obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

Babica Tatjana Gašparović: Odgovori na pitanja trudnica

Na vaša pitanja koja ste postavljali tokom vebinara “Sa babicom na porođaju” odgovorila je Tatjana Gašparović, babica u porodilištu KBC “Zemun” i  član tima servisa kućnih poseta Babica&Bebica u okviru Centra za trudnice „Bebologija“. 

PITANJA I ODGOVORI: 

P:Zašto svaka priča o porođaju počinje sa pojmom "strah", zašto se uvek ističe strah, kao da je to obavezno osećanje svake trudnice? (Milica)
O: Zato što velika većina trudnica dolazi uplašena na porođaj. Prvenstveno zbog toga što su nedovoljno informisane o procedurama i mehanizmu porođaja. Nažalost, na našem podneblju se gaji " kult straha", a mi se baš ovim predavanjima i posetama (servis Babica&bebica) pre porođaja trudimo da taj strah umanjimo.

P: Da li sa sobom nosimo pelene za bebu i vlažne maramice u porodilište ili to posle suprug donosi?(Milica)
O: Možete poneti sa sobom, ne smeta, ali bez problema može to i kasnije da vam se donese.

P:Kako da prepoznamo prave kontrakcije i kako da ih razlikujemo od lažnih? (Snežana)
O: Prave kontrakcije postaju vremenom jače, češće i duže traju.


Tatjana Gašparović, babica

P: Šta preporučujete od hrane i pića da ponesemo sa sobom kada krenemo na porođaj? (Danica)
O: Obična voda je najbolje piće i treba je dosta piti. Dovoljno je da imate suvi keks i eventualno nešto slano, tipa grisina, krekera ili sl.

P: Da li je normalno da imamo lažne kontrakcije još u 7. mesecu? (Snežana)
O: Dešava se. Svakako bi trebalo konsultovati ginekologa.

P: Da li je ista procedura odlaska u porodilište kada mora porođaj carskim rezom? (Ana)
O: Sve ono što sam ispričala važi i za trudnice koje se porađaju carskim rezom. Prijem u bolnicu za carski rez obično bude zakazan, ali ako se nešto od ovih stvari desi (kontrakcije, pukao vodenjak…), svakako se treba javiti u bolnicu.

P: U kojim nas sve situacijama priključuju na indukciju? (Milena)
O: Lekar je taj koji odlučuje kada i u kojoj situaciji. Indukcija se nekada uključuje radi izazivanja kontrakcija (iz različitih razloga), a nekada, ako lekar odluči, može se uključiti radi ubrzanja porođaja.

P: Koliko sekundi u proseku traje prava kontrakcija? (Milica)
O: U početku to bude kratko, par sekundi, dok na kraju porođaja umeju da traju i preko minut. Mislim na vrhunac kontrakcije, svaka postepeno počinje i postepeno joj opada intenzitet.

P: Kako izgleda klistiranje? (Milica)
O: Ništa strašno, samo malo neprijatno. Tanka kanila se uvede u rektum, ubaci se topla voda iz irigatora. Poenta je da izdržite što duže da ne idete u WC.

P: Da treba da obrijamo genitalije pre porođaja i da li nosimo neke čepiće za klistiranje? (Jasmina)
O: Ako možete obrijte se. Što se tiče čepića, to zavisi od ustanove gde se porađate, tako da se najbolje raspitajte pre prijema.

P: Kako od porođaja napraviti lep i relaksiran doživljaj? Dok slušam već me polako hvata panika, a tek sam 34. nedelja trudnoće? (Danica)
O: Ne treba da vas hvata panika. Informišite se. Porođaj je prirodan proces. Mi smo tu samo da pomognemo Vama i bebi. Većina te panike ide samo iz glave. Kad znate šta se dešava vašem telu u toku porođaja i zašto, sve se mnogo lakše doživljava.  Porođaj se ne može umotati u ukrasni papir. To je dosta "sirovo" iskustvo. Većina žena nije svesna koliko je u stvari jaka. Verujte sebi. To je stav sa kojim treba da uđete u porođaj. Takođe je bitno da imate poverenja u ljude oko Vas.

P: Šta se najčešće dešava kada je beba okrenuta karlično? (Jelena)
O: Ako je beba okrenuta karlično do kraja trudnoće, lekar odlučuje o načinu završetka porođaja. Napomenula bih da je karlični položaj samo "varijacija prirodnog" tj. da nije patološko stanje.

P: Od koje nedelje se prati položaj bebe i koje su indikacije za carski rez kod prvorotki? (Naida)
O: Položaj bebe se prati od početka trudnoće. A indikacija za carski rez ima puno i one zavise od trudnice do trudnice.

P: Šta znači cepanje grlića materice? Da li to ostavlja trajne posledice i da li je opasno? (Danica)
O: Nekad se desi da tokom porođaja pukne grlić materice. One je duboko u vagini i na to ne možemo da utičemo. Ne ostavlja posledice ako se ruptura ušije.

P: Porodilje sa visokom dioptrijom, da li idu sa naočarima/sočivima u porođajnu salu da bi mogle videti lepo bebu?(Ana)
O: Možda je praktičnije da se nose naočare, možete ih lakše skidati i stavljati ako vam smetaju. Ali ako je u pitanju carski rez, tamo ne sme da se unese ništa.

P: Ako je vaginalna kandida prisutna tokom cele trudnoće, da li se ide na carski rez, ili posle prirodnog porođaja odmah detaljno kupaju bebu, nekako da eleminišu prenos infekcije? (Tamara)
O: Treba lečiti kandidu. To nije indikacija za carski rez. Svakako se obrati pažnja na to u dečjem boksu.

P: Na terapiji sam sa Fraxiparinom tokom drugog i sad trećeg trimestra trudnoće. Trenutno sam 31. nedelja. Da li se porođaj žena sa ovom terapijom razlikuje od onih koje nisu na ovoj terapiji? Čula sam da ovaj lek mora da se ukine 24 h pre porođaja, šta ako porođaj krene i ranije i i nema vremena da prođe 24h? (Jelena)
O: Vaskularni hirurg i ginekolog određuju kako i kad se daje Fraxiparin. To morate sa njima razjasniti.

P: Između napona (kada se rodi rame bebe) da li treba plitko da dišemo? (Milica)
O: Slušajte šta vam kažu babica i lekar. Kada vam kažemo da napinjete, radite to iz sve snage, kada kažemo da dišete, samo dišite, kako god. Bitno da se ne napinjete kad za to nije vreme.

P: Ako imamo problem sa proširenim venama da li na porođaju treba da nosimo kompresivne čarape? (Marija)
O: Ako je doktor preporučio, svakako.

P: Šta je potrebno od dokumentacije kada želimo da tata prisustvuje porođaju? Od kog trenutka je sa mamom i do kada? (Ivana)
O: Prisustvo oca na porođaju zavisi od ustanove do ustanove. Oko toga se morate informisati direktno u bolnici za koju se odlučite, jer se mnogo toga promenilo sada za vreme korone.

P:Kako prođe porođaj sa ženama koje imaju bartolinijevu cistu? Da li puca sama tokom izlaska bebe ili doktor buši cistu? Da li uopste smeta bartolinijeva cista prilikom porođaja? (Jovana)
O: Vaš ginekolog mora da Vas pregleda i proceni da li je potrebna neka intervencija pre porođaja. Ako je mala i nije upaljena ne bi trebalo da predstavlja problem. Ali sve je individualno i lekar to procenjuje.

P: Čula sam za tzv. pulsiranje pupčane vrpce i da je tada poželjno da se ostavi (da se ne preseca)? Vaš stav o tome? (Danica)
O: Neposredno posle porođaja, ako je sve u redu, beba se obično stavi na Vaše grudi i sačeka se da prestane pulsacija pre nego što se preseče pupčanik. To nekada bude par minuta a nekada pola minuta. Vrlo individualno. Međutim ako se uzima krv za matične ćelije, onda se pupčanik preseca odmah, da bi uzeli krv dok se posteljica ne odlubi.

P: Da li je pojačan sekret i pojačano znojenje normalno od 36. nedelje? Takođe, da li je normalno da se štucanje bebe ponavlja 2 – 3 puta dnevno? (Jelena)
O: Čudni su naši ženski hormoni, pogotovo u trudnoći. Znojenje je normalno, štuckanje bebe takođe. Što se tiče sekreta, za svaki slučaj proverite sa vašim ginekologom.

P: Kakav je osećaj kod lažnih kontrakcija? (Mirjana)
O: Kod svake žene je drugačije. Pričala sam o tome tokom predavanja, ali ono što bi ukratko moglo da se kaže je da su  lažne kontrakcije retke, kratke, jave se nekoliko puta i prestanu.

P: Da li postoji mogućnost da se da neka mala doza epidurala, čisto da se opustimo, a da opet osećamo telo i to šta radimo? I da li to moramo organizovati sa lekarom pre porođaja? (Tijana)
O: To moraju da odluče anesteziolog i akušer. Svakako se raspitajte o epiduralu kod Vašeg lekara.

P: Da li na porođaj nosimo samo mrežaste uloške i set za matične ćelije? (Milena)
O: Potrebno je poneti: stvari za ličnu higijenu, papuče, spavaćicu, peškir, vodu, keks, punjač, mrežaste uloške, dokumenta i ako ste se odlučili za čuvanje set za matične ćelije.

P: Ja sam u 36. nedelji i zanima me, da li je opasno ako ne prepoznamo pucanje vodenjaka? Jer ste naglasili da može da se desi da samo malo vode izađe, a meni se često dešava da mi gaćice budu mokre. (Jelena)
O: Može da bude. Ako sumnjate svakako se javite ginekologu. Ali imajte na umu i da je sve toplije vreme i da se više znojite. Nekada pred kraj trudnoće se desi da se i nevoljno pusti malo urina ili da se pojavi pojačan sekret pa i to može biti uzrok.

P: Ako je žena imala streptokoke tokom trudnoće, da li je u redu da ide na  prirodni porođaj? (Jelena)
O: Svaku infekciju treba lečiti i onda će lekar odlučiti o načinu porođaja.

P: Do koje nedelje trudnoće sme da se pije magnezijum? (Diana)
O: To morate pitati lekara koji Vam je prepisao magnezijum.

P: Šta ako posteljica ne izađe cela? (Aleksandra)
O: Onda akušer radi manuelnu reviziju materične šupljine tj. rukom odstrani ostatak. To se veoma retko  dešava.

Pripremila: Vesna S.