Faze roditeljstva

Da li moje dete ima astmu ukoliko koristi inhalator?

Prehlada je veoma česta kod dece kako tokom hladnih dana tako i na početku proleća, zbog čega je mališanima zapušen nos, kijaju, kašlju, a ponekad i otežano dišu. Kako bi deca lakše i brže prebolela ovu infekciju, od pedijatra ćete verovatno dobiti preporuku da su potrebne inhalacije

Da li moje dete ima astmu ukoliko koristi inhalator?

Kod nekih roditelja preporuka da se koristi inhalator odmah izazove strah i strepnju da njihovo dete ima astmu. Da li je to zaista tako, pitali smo dr Miloša Relića, pedijatra u specijalističkoj ordinaciji Bebologija.

- Ako vam pedijatar preporuči inhalaciju, to nikako ne znači da dete ima astmu! Inhalator je poseban aparat koji stvara čestice pare, u kojoj se nalaze fiziološki rastvor, troprocentni natrijum-hlorid ili neki lek. Upravo te čestice pod pritiskom ulaze u grlo, bronhije i pluća, pa na najefikasniji i najlakši način dete dobija potrebnu terapiju. Prednost inhalacije jeste u tome što lek ciljano deluje, potom i što su potrebne manje doze da bi se postigao isti efekat koji bi se dobio unosom leka na drugi način, a time su manji i neželjeni efekti. Inhalator je zgodan za korišćenje od najranijeg uzrasta (čak i kod malih beba). Nekim bebama sekret može da razbije i korišćenje samo fiziološkog rastvora ili troprocentnog natrijum-hlorida putem inhalacije. Međutim, u inhalator se mogu ubaciti i lekovi koji daju odličan rezultat kod tretmana rinitisa, laringitisa, sekretornog otitisa (upale sa sekretom u srednjem uhu), opstruktivnog bronhitisa ili bronhiolitisa…

Da li je dobro imati inhalator u kući?

- Da! Odlično je da vam se u kućnoj apoteci nađe i inhalator. Ne morate ga kupovati, jer uz primenu higijenskih mera ovaj aparat možete od nekog i pozajmiti. U inhalator se mogu staviti i biljne tinkture, a posebnim ga čini i to što daje mnogo terapeutskih mogućnosti, ne opterećuje želudac, već ciljano deluje na respiratorne organe. Bilo koji preparat koji stavljate u inhalator obavezno koristite uz preporuku lekara – upozorava dr Relić.

Treba li deca da dišu na usta tokom inhalacije?

- Deca ne umeju dobro da dišu na usta. Ona samo prinudno tako dišu kad im se zablokira nos. Cilj inhalacije samo fiziološkim rastvorom ili troprocentnim narijum-hloridom jeste da, između ostalog, otpuši nosić i omogući da se sekret izbaci i spreči slivanje niz ždrelo. Preporuka je da dete diše sporo i duboko kako bi dovoljna doza leka prodrla što dublje, a ako je u pitanju beba, možete joj, čak i dok spava, držati u neposrednoj blizini (bez prislanjanja na lice) masku i tako je inhalirati.

Korišćenje inhalatora

- Možete početi s njegovim korišćenjem odmah, na samom početku prehlade. Ako stavite fiziološki rastvor ili troprocentni natrijum-hlorid, podstaći ćete nosić da se otpuši. U daljim fazama lečenja pedijatar može ukljućiti i neke lekove u zavisnosti od razvoja bolesti i kliničke slike. Inhalator se koristi tri do četiri puta dnevno, a sve to zavisi od toga šta se leči i šta se u inhalator stavlja, da li običan fiziološki i troprocentni natrijum-hlorid ili neki lekovi.

Kod astmatičara je druga priča

- Kod dece koja imaju astmu, po savetu s pulmologom, propisuje se inhalacija s posebnom kombinacijom lekova. Terapija traje dugo i roditelji moraju biti strpljivi, jer je cilj da se bronhije drže pod stalnom kontrolom i budu opuštene. Ovi mališani, za razliku od dece koja nemaju astmu i inhalator koriste samo privremeno, ovaj aparat koriste u svakodnevnoj terapiji.

Lekovita para

Zato, kad vam pedijatar sledeći put preporuči korišćenje inhalatora kod deteta koje je prehlađeno, to nije zato što ima astmu, već je upravo to način da se efikasno i bezbedno prebrode akutni simptomi respiratornih infekcija.

Bilo da se koristi fiziološki rastvor, lek ili lekovita biljka, inhalacija širi disajne puteve, razređuje sekret i olakšava njegovo izbacivanje. Lekovita para onemogućava lepljenje sekreta na bronhije, olakšava disanje i izbacivanje sekreta.

Zašto je dobro imati inhalator u kući:

  1. Ne morate često da idete u dom zdravlja, a samim tim izbegavate da dete izlažete stresu i novoj infekciji. 
  2. Inhalator mogu koristiti i drugi ukućani uz dobre higijenske mere.

Tekst: Vesna Stanimirović