Faze roditeljstva

Neobični zvuci - vaši pomoćnici u uspavljivanju bebe

Oni koji imaju malu bebu znaju da najneobičniji zvukovi iz okruženja poput vožnje automobilom, zvuka fena ili šuštanja radio-aparata ponekad donesu san i spas za neispavane roditelje.

Neobični zvuci - vaši pomoćnici u uspavljivanju bebe

Upravo ti zvukovi zovu se “bela buka” i sadrže čitav niz raznih tonova određene frekvencije i ponavljanja. Prave ih mnogi kućni aparati, ali i zvukovi iz prirode.

- Od kućnih aparata poznati proizvođači bele buke su ventilator, fen za kosu, mašina za veš i sudove, usisivač, aspirator, ali i šuštanje radio-aparata. Isti efekat imaju i dobovanje kiše, cvrkut ptica, šuštanje lišća, zvuk talasa ili žubor vode, što može biti od pomoći kad bebin plač postane uporan i glasan, kaže naš sagovornik dr Rade Ružić, pedijatar Specijalističke ordinacije Bebologija.

Dr Rade Ružić, specijalista pedijatrije

Kao u stomaku

Ovi tonovi prijaju ljudskom uhu, a naročito osetljivom dečjem sluhu, naročito kad beba plače zbog nečeg što ju je uplašilo ili razdražilo pred spavanje, smanjuju stres i pružaju osećaj sigurnosti. Roditelji često kažu da čak i kad beba ima grčeve, uspeva da ih umiri zvuk fena, veš-mašine ili vožnja kolima.

Bela buka ima umirujući efekat na bebu jer je to podseća na zvuke koje je slušala dok je bila u maminom stomaku (zvuk cirkulacije krvi kroz velike krvne sudove, otkucaji majčinog srca i zvuci koji su dopirali iz spoljašnje sredine).

- Belu buku proizvode generatori poznati kao “mašine za belu buku”. Pošto su velike i nezgrapne (a i veoma skupe), one nisu namenjene za široku upotrebu, ali se koriste tokom terapija kod osoba koje imaju poremećaj sna, problem sa unutrašnjim uhom ili stresom - kaže dr Ružić i ističe da u prodaji postoje i CD-ovi sa snimljenom čistom belom bukom, tako da vam mašine i nisu potrebne. Takođe, na Jutjub kanalu možete pronaći mnoštvo ovakvih snimaka i pustiti na računaru.

Ne puštajte preglasno

Iako većina beba nakon pet minuta zaspi uz ove tonove, postoje i neki mališani kojima ova vrsta buke ne prija. Zato je na vama da procenite šta i koliko prija vašem mališanu.

- Važno je da laptop, računar ili plejer s kog puštate belu buku ne budu previše blizu bebine postelje i da jačina nikako ne prelazi 40 decibela jer bi, u suprotnom, ovo moglo da ima negativne efekte - upozorava dr Ružić.

Koliko je sna potrebno vašoj bebi

Iako se roditeljima čini da baš njihova beba nikada ne spava, to često i nije tako. Evo nekoliko smernica o tome koliko je sna potrebno vašoj bebi, iako je, ponavljamo, svako dete drugačije, nekom je potrebno više, a nekom manje sna.

Novorođenče – može da spava i do 16 sati, naravno, ne u kontinuitetu, nego s prekidima za hranjenje i presvlačenje.
Od 1 do 3 meseca – potrebno joj je do 15 sati sna, s tim da noću spava duže, a dnevno spavanje se malo skraćuje.
Od 3 do 6 meseci – bebi ovog uzrasta potrebno je između 14 i 15 sati dnevno.
Od 6 do 9 meseci – njima je potrebno oko 13 sati sna dnevno, s tim što je duži period sna tokom noći.
Od 9 do 12 meseci – ovi mališani tokom dana spavaju najviše do dva sata, a tokom noći od 10 do 11 sati.

Autor: Vesna Stanimirović Foto: by Unsplash