Faze roditeljstva

Kako izgleda porođaj iz bebinog ugla?

Telo mame tokom porođajnih kontrakcija otpušta velike količine oksitocina, hormona ljubavi, koji bebu čini zadovoljnom i mirnom. Pročitajte kako možete da pomognete bebi da ostane u tom stanju tokom celog porođaja i u trenucima nakon njega

Kako izgleda porođaj iz bebinog ugla?

Nakon porođaja, mami će ostati sećanje, na trudove, trenutak dolaska bebe na svet i prvi susret. Čak i ako se nikada niste porodili, sigurno ste čuli puno takvih priča. Ali šta se tokom porođaja dešava s bebom? Da li ona oseća bol dok izlazi iz materice? Svi smo to prošli, ali se ne sećamo. Ginekolog, babica i dula dale su portalu The Nationonal dovoljno informacija da bar možemo pretpostaviti kako izgleda porođaj iz bebinog ugla.

Kupka od hormona ljubavi

Kad mami počnu da se javljaju lagani trudovi, otprilike svakih 20 minuta pa onda sve češće, beba glavicom pritiska porođajni kanal i tako podstiče otvaranje grlića materice. Majčino telo tokom kontrakcija otpušta velike količine oksitocina, hormona ljubavi, koji bebu čini zadovoljnom i mirnom.

Možda vas zanima:  Pogledajte kako zaista izgleda porođaj (Video)

 

Kako bi pomogla bebi da ostane u tom ugodnom stanju, mama bi, pod uslovom da je sve u redu, trebala ostati kod kuće što je duže moguće. "To će podstaći proizvodnju oksitocina, jer se u poznatom okruženju obično osećamo prijatnije nego u bolnici. Takođe, na taj način je moguće smanjiti šanse za nepotrebne medicinske intervencije", objašnjava babica Dru Campbell iz Dubaija.

Prilika da malo dremne

U razdoblju kad se trudovi javljaju svaka tri do četiri minuta i traju do 90 sekundi svaki, beba sve jače oseća pritisak. S obzirom da kiseonik dobija iz majčine krvi preko posteljice, zbog pritiska će u krvi biti i manje kiseonika. No bebi to neće smetati. "Bebe mogu čak i odspavati tokom kontrakcija", kaže babica.

Međutim, porođajna dula Joyce Milne upozorava da ako je mama jako uznemirena i uplašena, i beba može biti pod stresom. Hormoni povezani s tim emocijama, kortizol i adrenalin, mogu proći kroz posteljicu i usporiti tok porođaja. Da bi se opustila, mami može pomoći vizualizacija. Može da pokuša da zamisli da je na mestu na kome se oseća opušteno i prijatno između svake kontrakcije. Možda ne zvuči uobičajeno, ali ako pokušate videćete da pomaže.

Beba još ne prepoznaje bol

Kad se razmak između trudova smanji na dva do tri minuta, mama bi mogla osećati drhtavicu ili mučninu. Beba bi mogla imati osećaj kao da se zidovi urušavaju na nju, ali verovatno neće osećati bol. "Čini se da neuronske veze koje bi bebi omogućile da neku senzaciju protumači kao bol još nisu razvijene u trenutku porođaja", kaže  dr. Anne Deans, ginekolog.

"U ovoj fazi, mame bi trebale da dišu ritmično, kako su učile u školi za trudnice, da bi sebi i bebi osigurale dovoljno kiseonika za poslednje minute pre "lansiranja", savjetuje dula Đojs Milne.

Glavica se prilagođava porođajnom kanalu

Dok se mama bori sa sve češćim i intenzivnijim trudovima i fokusira na guranje svoje bebe kroz porođajni kanal, i beba daje svoj doprinos. "Budući da joj kosti lobanje nisu srasle, bebina glava se oblikom prilagođava porođajnom kanalu dok kroz njega prolazi", objašnjava dr. Deans.

Spremna za život izvan materice

Kad se pojavi bebina glavica, mama će osetiti peckanje i kroz nekoliko trudova glavica će sasvim izaći i okrenuti se zajedno s ramenima, da bi se porođaj mogao dovršiti. Beba će u tim trenucima biti prilično stisnuta i pripremaće se za prvi udah. "Pritisak na bebino telo dok prolazi kroz porođajni kanal priprema je za život van materice. Taj pritisak tera tečnost i sluz iz bebinih pluća i ujedno sprečava udisanje tečnosti i krvi dok prolazi kroz porođajni kanal. Takođe je priprema za prvi udah", kaže ginekolog Anne Deans.

Beba je stigla

Okruženje koje bebu dočeka kad izađe iz materice, moglo bi je šokirati. "Istraživanja su pokazala da su bebe rođene u mirnim, slabije osvetljenim prostorijama, mirnije nego bebe koje se rode u veoma osvjetljenim i hladnim porođajnim salama", objašnjava babica Dru Campbell. Ona posebno preporučuje, nakon porođaja, kontakt koža na kožu. "To će umiriti vašu bebu, pomoći joj u regulaciji otkucaja srca i disanja kao i održavanju telesne temperature, a ujedno će pokrenuti hormonske procese važne za dojenje“, objašnjava babica Dru.

U svakom slučaju, sve ovo je prirodan tok i važno je da se sve završi dobro i da svoj bebi podarite prvi zagrljaj i prvi poljubac, koji, sigurni smo, u sebi sadrže neverovatne količine ljubavi. Srećno!

Pripremila: Vesna S. Izvor: miss7mama.24sata.hr