Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

20. nedelja trudnoće

Od sada je moguće izmeriti i moju celu dužinu pa možemo reći da sam od vrha glave do pete dugačka oko 25 centimetara, otprilike kao jedna banana.

20. nedelja trudnoće

Već smo prešli pola puta

Mama, čestitam ti, sada si tačno na polovini trudnoće! Prošlo je oko 18 nedelja od trenutka začeća. Od trtice do vrha glave dugačka sam oko 17 centimetara i teška oko 300 grama.

Do 20. nedelje trudnoće dužina se merila samo od temena do trtice, jer su moje noge bile stisnute uz trup i teško bi ih bilo izmeriti. Od sada je moguće izmeriti i moju celu dužinu pa možemo reći da sam od vrha glave do pete dugačka oko 25 centimetara, otprilike kao jedna banana.

Mali čovek koji sve više liči na tebe

Iako sam još uvek vrlo mala i osetljiva, ja bih već sada mogla preživeti prevremeni porođaj.

I kako kosa, nokti i obrve nastavljaju da mi rastu, ja sve više ličim na tebe.

Ovih dana sve više gutam amnionsku tečnost, što je dobra vežba za probavni sistem. U njemu se stvara mekonij, crni, lepljivi nusprodukt probave, koji će izaći van kao moja prva stolica. Neke bebe ipak izbace mekonij iz creva već u maminom stomaku ili prilikom porođaja.

Zatvor u trudnoći

Teška i tvrda stolica može biti rezultat visokog nivoa  progesterona koji usporava probavu. Jedi puno vlakana i suve šljive, pij puno tečnosti i redovno vežbaj. Laksative je najbolje izbegavati. 

Svaka druga trudnica ima zatvor

Sada već verovatno i drugi primećuju tvoj trudnički trbuščić. Ako već nisi, u sledećem razdoblju mogla bi osetiti oštre bolove u stomaku, kukovima ili na preponama. Nema razloga za brigu, uzrok boli je rastezanje kružnih ligamenata unutar karlice usled rasta materice.
Kako hormon progesteron opušta sve mišiće u tvom telu, opušta se i crevni trakt pa bi ti probava mogla biti sporija, što bi pak moglo dovesti do nadutosti, podrigivanja i zatvora. Oko polovine trudnica ima zatvor, a ako je to i tvoj problem, pij puno tečnosti i jedi hranu bogatu vlaknima. S druge strane, mogla bi izbegavati grašak, kupus, mlečne proizvode i druge namirnice koje uzrokuju gasove.