Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

34. nedelja trudnoće

Osim toga, da li si znala da do mene prodire sve više svetla, što mi pomaže da razlikujem dan od noći.

34. nedelja trudnoće

Draga mama, sada bi češće mogla osećati umor

Draga mama, čini ti se kao da si na početku trudnoće kada si se osećala kao da se nikako ne možeš odmoriti, a krevet ti je bio najbolji prijatelj? Ništa neobično. Premda nije takvog intenziteta kao u prvom tromesečju, u ovoj fazi trudnoće umor će se ponovno pojaviti. To i nije toliko neobično kada se uzme u obzir da se tokom noći budiš zbog čestih odlazaka u wc, ali i zbog toga što sve teže nalaziš ugodan položaj za spavanje.

U 34. nedelji trudnoće ja sam veličine dinje – težim otprilike 2200 grama, a dugačka sam oko 46 centimetara. Kosti su mi potpuno razvijene i mogu normalno okretati glavu, a koža mi je glatka. Još mi se razvijaju nervni sistem i pluća.

Ja umem da razlikujem dan od noći

Mama, ako si se ikada brinula hoćeš li izgurati trudnoću do kraja, odnosno bojala si se da ćeš se poroditi pre termina, više ne moraš biti zabrinuta. Bebe rođene između 34. i 37. nedelje obično nemaju nikakvih zdravstvenih poteškoća. Možda nam je u početku potrebna pojačana neonatološku nega, ali dugoročno gledano razvijajamo se jednako kao i bebe rođene u predviđenom terminu. U ovom periodu neke bebe su se već smestile u položaj s glavom prema dole, odnosno okrenule su se u položaj za porođaj. Kako se materica i trbušni zidovi sve više protežu, sve više svetla dolazi u matericu pa ja sve više otvaram i zatvaram oči. Osim toga, da li si znala da do mene prodire sve više svetla, što mi pomaže da razlikujem dan od noći.

Trudnički umor

Umor može biti nuspojava fizičkih promena koje se odvijaju, uključujući povećanje nivoa hormona. Deo umora je prourokovan nošenjem dodatne težine. Pokušaj da se što više odmaraš, pomiri se s činjenicom da je normalno smanjiti fizičku aktivnost i više spavati u ovom periodu. 

Bris na beta-hemolitičku streptokoku B

Ako si primetila crvene tačkice na stomaku, naročito po strijama, koje te jako svrbe, verovatno se radi o trudničkom osipu, koji se obično javlja u prvoj trudnoći u trećem tromesečju. Osim što je izuzetno neugodan, bezopasan je i za tebe i za mene. Traje prosečno šest nedelja i nestaje spontano nedelju do dva nakon porođaja. Javi se svom lekaru kako bi te pregledao ako osećaš svrab pa čak i ako nemaš osip jer svrab može upućivati i na problem s jetrom.

Otprilike mesec dana pre termina ginekolog bi trebalo da ti uradi bris na beta-hemolitičku streptokoku grupe B. U slučaju da prilikom porođaja pređe na dete, streptokoka može uzrokovati meningitis ili upalu pluća. Prema nekim podacima, svaka četvrta trudnica je prenosnik streptokoka, ali nemoj brinuti ako ti je dijagnostifikovana. Ta vrsta streptokoka lako se leči, biće dovoljno da popiješ antibiotik pre ili tokom porođaja