Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

40. nedelja trudnoće

Ovo je nedelja kada bi konačno trebalo da se upoznamo

40. nedelja trudnoće

Draga mama, da li si i ti ushićena kao ja?

Još uvek si trudna i dosta ti je otečenih nogu koje uostalom nisi ni videla poslednjih nekoliko meseci zbog velikog stomaka? Strpi se još malo. Ovo je nedelja kada bi konačno trebalo da se upoznamo. Opremljena s preko 70 različitih refleksa, spremna sam da otpočnem novi život van stomaka. U 40. nedelji težim otprilike 3400 grama, a dugačka sam oko 51 centimetar. Oko 15 posto moje mase čine masne naslage, a grudi su mi izbočene. Kosti lobanje još nisu spojene kako bi se prilikom porođaja mogle i malo preklopiti i tako mi olakšati prolazak kroz porođajni kanal. Nemoj se iznenaditi ako moja glava odmah nakon porođaja bude imala nepravilan, čunjast oblik. To je sasvim normalno i brzo će se ispraviti.

Prilikom porođaja posteljica će se oguliti sa zida maternice, a pupčana vrpca prestće da funkcioniše kada prvi put udahnem. Kada prvi puta udahnem, doći će i do promene u strukturi mog srca i arterija koje će mi voditi krv do pluća.

Tri faze porođaja

Budi spremna na svakodnevne kontrolne odlaske u bolnicu kako bi lekari pregledali tebe i mene. Ako je sve u redu, lekari neće inducirati porođaj sve do početka 42. nedelje trudnoće.

Kada porođaj jednom počne, budi spremna na pravi vrtlog snažnih emocija. Sve će započeti blagim kontrakcijama, koje će dobijati na intenzitetu sve dok težak posao otvaranja cerviksa potpuno ne završi, odnosno dok ne budeš potpuno otvoreni.

Budi spremna na bolove kakve nisi nikada ranije osetila i za koje te niko ne može adekvatno pripremiti. Svaka žena s tim se bolovima nosi na svoj način, a ako misliš da će ti biti lakše, nemoj se libiti da zatražiš lekove protiv bolova.

Kada se završi prva faza porođaja, odnosno dok se grlić materice proširi na 10 centimetara, sledi faza guranja. Tokom te faze, osećaj kontrakcija u talasima zamenjen je intenzivnim nagonom za guranjem. U tome ću ti pomoći i ja tako što ću se odgurivati od zidova materice nogama i tako migoljiti kroz cerviks i vaginu. Kada mi izađu glava i ramena, ostatak tela izaći će mnogo brže. Nakon te druge faze, sledi treća faza izlaska posteljice. No, do tada ćeš verovatno biti toliko zaokupljena sa mnom da nećeš ni osetiti kontrakcije koje signalizuju izlazak posteljice. Te su kontrakcije puno slabijeg intenziteta od onih 'pravih'.

Avantura zvana roditeljstvo počinje

Draga mama, kada dođemo kući iz bolnice, nemoj se ustručavati tražiti pomoć od tate, rodbine ili komšija. Osim što se tvoje telo treba oporaviti od porođaja, briga oko mene oduzimaće ti mnogo energije i vremena. Nemoj se razočarati ako se iz porodilišta ne vratiš vitka kao pre, a i trbuščić će ostati opušten i vrećast još neko vreme.

Nakon porođaja i tvoje reakcije mogu biti nepredvidive jer se smanjuje nivo hormona u tvom telu koji su bili neophodni za održavanje trudnoće. No, sve tegobe lakše ćeš pretrpeti čim me primiš u ruke! Srećno – tvoja avantura zvana roditeljstvo tek je počela!