Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

10. nedelja trudnoće

Ja sam sada velika otprilike kao manja jagoda. Od vrha glave do trtice dugačka sam približno četiri centimetra i teška oko pet grama.

10. nedelja trudnoće

Intenzivni razvoj mozga

Deseta nedelja trudnoće, odnosno osma nedelja od začeća, predstavlja prekretnicu u mom razvoju: završivši najkritičniji deo razvoja, iz faze embriona prelazim u fazu fetusa, u kojoj sve do porođaja tkiva i organi nastavljaju brzo da rastu i počinju normalno da funkcionišu.

Ja sam sada velika otprilike kao manja jagoda. Od vrha glave do trtice dugačka sam približno četiri centimetra i teška oko pet grama. Glava mi se zaokružuje i počeo je da se oblikuje vrat. Žumanjčana vrećica polako nestaje, a umesto nje jetra preuzima svoj zadatak proizvodnje crvenih krvnih zrnaca. I ostali vitalni organi, uključujući srce, bubrege, želudac i creva, na svom su mestu i počinju obavljati svoje funkcije. Ja sam sada pravi mali čovek!

                     

Mozak se razvija neverovatnom brzinom: svake minute u njemu se stvori oko 250 hiljada novih nervnih ćelija. Iz kičmene moždine počinju da se protežu spinalni nervi.

Ja već mogu savijati ruke i noge i sve se više krećem i okrećem, a na mom malom telu pojavljuju se i neki finiji detalji: na prstićima dobijam nokte, a tanku, prozirnu kožu polako prekrivaju paperjaste dlačice.

Mama, aktiviraj se!

Budući da se rizik od spontanog pobačaja naglo smanjuje nakon 10. nedelje trudnoće, sada možeš biti mirnija. Ako si zbog opreza izbegavala intenzivnije fizičke aktivnosti, znaj da sada možeš nastaviti, ili početi da vežbaš. Puno je mogućnosti, no neka odabir aktivnosti bude u skladu s tvojom kondcijom.

Plivanje i hodanje sigurni su oblici fizičke vežbe, prikladni za svih devet meseci trudnoće, koje možeš raditi samostalno. Ako ti treba podsticaj, potraži individualne ili grupne treninge joge, pilatesa, fitnesa i drugih programa specijalizovanih za trudnice. I meni će to sigurno prijati zajedno sa tobom! Njihova je prednost što su posebno usmereni na olakšavanje raznih trudničkih tegoba, poput krstobolje i oticanja nogu, kao i na pripremu za moj dolazak na svet.

Vežbanje će ti uopšteno učvrstiti mišiće i povećati snagu i izdržljivost, što će ti sve biti potrebno dok me nosiš u stomaku, ali i prilikom porođaja. Takođe, ako sada budeš aktivna, brže ćeš se vratiti u formu i nakon trudnoće.