Faze roditeljstva

Zašto žene ne žele odmah da kažu da su trudne

Mnoge trudnice se pitaju da li i kada treba da podele radosnu vest sa drugima. Ovo su tri najčešća razloga zašto čekaju da svima kažu da su trudne i šta ih u stvari brine

Zašto žene ne žele odmah da kažu da su trudne

Zašto mnoge žene čekaju da prođe nekoliko meseci pre nego što objave da su trudne. Tradicionalno je mišljenje da žene treba da sačekaju da prođe 12 nedelja.  Ovo su stvari koje najviše brinu buduće majke, ali nemojte dopustiti da vam one diktiraju tu odluku.

1. Strah od spontanog pobačaja

Najveći broj spontanih pobačaja dogodi se u prvom tromesečju. Žene se boje, ako radosnu vest podele sa porodicom i prijateljima, u slučaju spontanog pobačaja moraće opet svima da objašnjavaju šta se dogodilo. Zato mnoge žene veruju da je lakše zadržati radosnu vest za sebe nego deliti tugu sa svima.

U stvarnosti rizik od spontanog pobačaja smanjuje se svake nedelje i verovatno je manji nego što mislite i nema baš nikakve veze sa tim da li ste objavili ili niste. Osim toga, ženama često treba podrška kada se spontani pobačaj i dogodi.

2. Neželjeni saveti

Vaša tetka, svekrva, rođaka, koleginica s posla i svi ostali iz vašeg okruženja imaju po neki savet za Vas ili komentar o Vašoj trudnoći. Naravno bilo bi tu puno reči podrške u kojima bi mogli da uživate. Međutim, neki od tih komentara bi vas mogli uznemiriti jer bi bili nepotrebni a posebno neke ružne priče, poput, tako je bilo i mojoj rođaki, sestri, koleginici...

Međutim, kad god objavite da ste trudni, čakaju vas razni saveti. Najbolji način obrane je osmeh, ako vam se neki komentari ne sviđaju, budite spretni pa razgovor usmerite u drugom smeru.

3. Brige zbog posla

Iako u Zakonu o radu piše da trudnice ne smeju dobiti otkaz, svi znamo da je stvarnost drugačija. Takođe, mnoge žene nakon povratka na posao izgube poziciju na kojoj su radile pre odlaska na porodiljsko bolovanje.  

Teško je odlučiti kad je pravo vreme za objavu trudnoće na poslu. Međutim, ako radite na mestu koje bi moglo loše da utiče na tok trudnoće, najbolje je odmah saopštiti kako bi se zaštitili.  

Zato, najbolje je da razmislite, dogovorite se s partnerom, i podelite sa dragim ljudima radnosu vest onda kada Vama to najviše odgovora. Ako želite odmah vrisnuti od sreće i reći svima, učinite to! Zašto ne biste odmah počeli sa slavljem? Ako želite čekati sedmi mesec trudnoće, onda uživajte u tišini i sreći. To je Vaša trudnoća i najvažnije je šta Vi mislite i osećate.

Pripremila: Vesna S. Izvor:miss7mama