Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

8. nedelja trudnoće

Sada je vreme da se opustiš ako si pod stresom i učiniš šta god je potrebno da se dobro osećaš.

8. nedelja trudnoće

Draga mama, budi nežna prema sebi i nauči da se opustiš kada si pod stresom

Vanila ili čokolada, slani čips ili kiseli krastavci... Draga mama, možda se počela javljati potreba za određenim ukusima, ali probaj uvek da odabereš što zdravije namirnice. Iako ćeš često čuti kako sada jedeš za dvoje, imaj na umu da je meni potrebno samo 200 do 300 dodatnih kalorija dnevno.

Otkrij nove zdrave specijalitete u kojima ćeš uživati, a potraži i druge načine da ugodiš sebi. Kao buduća mama, važno je da se možeš pobrinuti za sebe. Opusti se ako si pod stresom i učini šta god je potrebno da se dobro osećaš.

Naziru se moje crte lica

U osmoj nedelji trudnoće, odnosno šestoj nedelji od začeća, ja sam od temena do trtice dugačka oko 15 milimetara, otprilike kao zrno graška. Moje telo počelo se ispravljati iz dosadašnjeg oblika slova C. Ruke i noge još su mi se izdužile, a pojavljuju mi se i prstići. Počele su da mi se oblikuju ušne školjke, već se razaznaju i gornja usna i vrh nosa, a iznad očiju mi se stvaraju kapci.

U mozgu se nervne ćelije granaju i međusobno povezuju gradeći tako prve nervne puteve. U mom kosturu, koji je do sada bio načinjen od hrskavice, stvaraju se ćelije kostiju, a počinju da mi se oblikuju i zglobovi.

Draga mama, i tvoje grudi su već počele da se pripremaju za dojenje. Nastaviće da rastu tokom cele trudnoće, pa je moguće da će ti trebati grudnjak čak broj ili dva veći.

Prvi ginekološki pregled

Ako već nisi, sada možeš otići na prvi ginekološki pregled ili ga barem zakazati u narednih mesec dana. Ovoga puta lekar će ti verovatno izmeriti težinu, kako bi mogla da pratiš dalji porast kilograma u trudnoći, napraviti uobičajeni ginekološki pregled i uzeti bris za papa-test. Trebalo bi da obaviš i rutinsku kontrolu krvi i urina.

Ako uradiš i ultrazvučni pregled, prvi put ćeš me videti! Takođe, moći ćeš i da vidiš pokrete kucanja mog srca.

Na prvom pregledu u trudnoći trebalo bi da sa lekarom razgovaraš i o svojim bolestima tokom života, bolestima u tvojoj i tatinoj porodici i eventualnim poteškoćama u dosadašnjim trudnoćama, začeću i ginekološkim problemima. Lekar bi trebalo da ti objasni sve o dodatnim testovima za Daunov sindrom i druge hromozomske anomalije, kako bi mogla da doneseš odluku želiš li da ih uradiš.

Budući da je važno da imaš poverenja u osobu koja ti vodi trudnoću i da se uz nju ugodno osećaš, ako je potrebno, razmisli o promeni ginekologa.