Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

23. nedelja trudnoće

U 23. nedelji teška sam oko 500 grama, a dugačka oko 30 centimetara – otprilike kao patlidžan.

23. nedelja trudnoće

Mama, sada upoznajem tvoj glas i zvukove iz okoline

Draga mama, da li si znala da sada možeš i da me razveseliš? Upali svoju omiljenu muziku i pleši i ja ću to umeti da prepoznam. Osim što sada imam razvijen osećaj za pokret i tako mogu osetiti kada plešeš, moj sluh je sve bolji jer su mi očvrsnule kosti unutrašnjeg uva. Ja sada mogu razaznati različite zvukove izvan stomaka, a tvoje telo je dosta bučno pa tako ja mogu da čujem grgljanje u stomaku, udarce otkucaja srca, kao i proticanje krvi kroz telo. Što više upoznam zvukova sada, to ću ih se manje bojati kada izađem iz tvog stomaka. Pokušaj što više da razgovaraš sa mnom, a isto bi trebalo da radi i tata. Istraživanja su pokazala da bebe u stomaku lakše čuju dublje muške glasove, nego više ženske. U mom mozgu razvijaju se milijarde ćelija u narednih nekoliko nedelja, a to će kontrolisati moje pokrete, kao i čula i druge osnovne životne funkcije poput disanja.

U 23. nedelji teška sam oko 500 grama, a dugačka oko 30 centimetara – otprilike kao patlidžan.

Dodatne doze gvožđa zbog anemije

Mama, ti si sada sve zaokruženija. Ako ti je pupak pre trudnoće bio udubljen, sada je sigurno 'izašao' van. Ponekad možeš osetiti napad gladi i to je sasvim normalno jer tvoje telo se sada treba dodatno opskrbiti hranjivim materijama, naročito proteinima i mastima zbog pravilnog razvoja mojih organa. Budući da ja sve više koristitim vitamine i minerale iz tvog tela, možda će ti biti potrebne dodatne doze. Lekari, uz prenatalne vitamine i minerale, često propisuju i gvožđe u drugoj polovini trudnoće. Ako si anemična, ja to verovatno neću osetiti, ali će se to odraziti na tvoj organizam – možeš osećati umor, slabost, kratak dah i vrtoglavicu.

Ako ti zbog sporije cirkulacije otiču gležnjevi i stopala, možeš ležati na levoj strani, izbegavaj sedenja i stajanja na jednom mestu, kao i držanje nogu u povišenom položaju.

Povedi tatu na ultrazvučni pregled

Draga mama, sa tvojim stomakom sigurno raste i tvoje uzbuđenje! Ali, nemoj se previše opterećivati šta sve treba obaviti pred moj dolazak – imaš sasvim dovoljno vremena za sve promene u stanu i u životu. Uživaj u trudnoći punim plućima i nastoj da se što manje umaraš i nerviraš oko toga šta sve treba uraditi.

Ako već nisi, povedi tatu ili tetku, ili nekog tebi dragog kod lekara na pregled ultrazvukom. Ja se sada sasvim jasno vidim i vi ćete sada sigruno uživati kada me prepoznate na ekranu.