Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

5. nedelja trudnoće

Draga mama, da li želiš da te upoznam sa simptomima trudnoće?

5. nedelja trudnoće

Rezultati testa su pozitivni!

Kućni test je ispao pozitivan? Trudna si! Čestitam, mama! Nakon uživanja u ovoj spoznaji i deljenja srećne vesti sa porodicom, sada je vreme kada se javljaš i svom ginekologu, koji će ti na prvom pregledu najverovatnije reći da si između 6. i 8. nedelje trudnoće.

Iako si možda tek saznala da si trudna, prema službenom načinu računanja (od prvog dana poslednjeg menstrualnog krvarenja), već si u petoj nedelji trudnoće. U stvarnosti ja sam sada stara oko tri nedelje i velika kao zrno bibera, odnosno od temena do trtice dugačka sam oko 1.25 milimetara.

Embrionalna faza

Ja se sada zovem embrion i sada više ličim na punoglavca nego na čoveka. Sastojim se od tri sloja od kojih su već počeli da mi se razvijaju organi. Od gornjeg sloja ili ektoderma, razviće mi se koža, periferni i centralni nervni sastav, oči, unutrašnje uvo i vezivno tkivo. Srednji sloj ćelija, mezoderm, formiraće srce i kardiovaskularni sistem, zatim kosti, mišiće, bubrege i reproduktivne organe. Od unutrašnjeg sloja ćelija, odnosno endoderma, nastaće pluća, creva i mokraćni sistem, ali i štitna žlezda, jetra i gušterača. Do kraja nedelje počeće da mi kuca i srce, što ćeš moći da čuješ i vidiš pomoću ultrazvuka.

Na ultrazvučnom pregledu sada bi se videla i žumanjčana vrećica, iz koje ja u ovoj fazi dobijam većinu hranjivih materija.

Mama, trudna si! Šta dalje?

Iako je kućni test za trudnoću najčešće prvi korak za potvrdu 'drugog stanja' i prevashodno je pouzdana metoda, većina žena  će se odmah javiti svom ginekologu i za službenu potvrdu. 

Da li želiš da te upoznam sa simptomima trudnoće?

Ako već nisi, sada ćeš verovatno početi primećivati neke od ranih simptoma trudnoće, kao što su nabreknutost i osetljivost grudi, nadutost stomaka, mučnina, češća potreba za mokrenjem, umor ili čak iscrpljenost, zatim pojačana osetljivost na mirise i ukuse. Sa mnom često dolaze i intenzivne promene raspoloženja, ali ne brini, jer one su povezane sa jednako intenzivnim hormonalnim promenama.

Ako si do sada pušila, iskoristi trudnoću kao krajnji podsticaj da prestaneš. Isto važi za alkohol i drogu, kao i za loše prehrambene i sve druge nezdrave navike.