Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

26. nedelja trudnoće

Reagujem i na zvukove iz okoline i čak mi se ubrzava puls kao reakcija na zvuk.

26. nedelja trudnoće

Draga mama, možeš me maziti preko stomaka – ja sada reagujem na dodir

Ne možeš dočekati trenutak kada ćeš ugledati svoje dete i pomilovati ga? Draga mama, možeš to učiniti i sada, preko stomaka naravno. Naime, neke studije o aktivnosti mozga fetusa pokazuju da ja sada mogu reagovati na dodir pa pokušaj što više da dodiruješ stomak. Reagujem i na zvukove iz okoline i čak mi se ubrzava puls kao reakcija na zvuk. Ja sada imam vreme kada spavam i vreme kada sam budna, a vreme budnosti sigurno ćeš primetiti po udarcima unutar stomaka. Oči, koje su mesecima zatvorene, sada su mi gotovo u potpunosti razvijene i spremne za otvaranje. Pluća mi još uvek sazrevaju, a ja i dalje udišem i izdišem manje količine amnionske tečnosti koja je neophodna za razvoj pluća. Kičma jača i postaje gipkija kako bi poduprla moje telo u razvoju. Možda će neko čak moći i da čuje moje otkucaje srca ako stavi uvo na tvoj stomak.

U 26. nedelji težim otprilike 900 grama, a dugačka sam oko 36 centimetara – poput tikvice.

Opuštajuća kupka za bolne zglobove i leđa

Budući da se već bliži kraj drugog tromesečja tvoje trudnoće, telo ti je oblije, a stomak sve veći. Nemoj se previše uzrujavati zbog sve većeg broja kilograma i imaj na umu da je to u trudnoći neizbežno. Najveći deo kilograma, koje si dobila, ionako 'otpada' na moju težinu, plodovu vodu, povećanu matericu, povećan volumen tečnosti i krvi, veće grudi... Ipak, ako se težina ubrzano povećava, obrati se lekaru jer to može biti znak i ozbiljnog poremećaja – preeklampsije. Veći broj kilograma i veća materica znači i veće opterećenje za donji deo leđa, ali i promenu tvog težišta. Dodatna težina znači i veći pritisak na zglobove zbog čega možeš na kraju dana osećati pojačani umor u nogama. Priušti sebi na kraju dana opuštajuću kupku.

U ovom periodu može ti se povećati i krvni pritisak iako je on još uvek niži nego što je bio pre trudnoće. Naime, krvi pritisak pada pri kraju prvog tromesečja da bi se na kraju drugog povećao.

Razmisli kakav porođaj želiš

Mama, jesi li već razmislila kakav porođaj želiš? I sama pomisao na bol ti je nepodnošljiva pa ne želiš ni čuti za porođaj bez epidurala ili pak želiš roditi bez ikakvih sredstava protiv bolova, u vodi ili na stolu? Ovo je dobro vreme da napraviš plan porođaja i razmisliš šta želiš, ali i da svoje želje uskladiš s programima koji su dostupni u našem porodilištu. Iako se tvoj plan može izjaloviti, odnosno zbog prejakih bolova u zadnjem trenutaku se možeš odlučiti kako ipak želiš epidural, radeći ga, možeš se dosta edukovati o tome koje ti se sve mogućnosti nude, kao i to koje su im prednosti i mane.

Ako već imam starijeg brata ili sestru, često im spominji moje ime jer će se oni tako lakše povezati sa mnom kada dođem.