Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

16. nedelja trudnoće

Ruke i noge, uključujući zglobove, formirane su i ja već izvodim koordinirane pokrete.

16. nedelja trudnoće

Mama, ja sam sada kao avokado

Draga mama, u 16. nedelji trudnoće velika sam kao manji avokado. Već sam teška 100 grama, a od temena do trtice dugačka oko 12 centimetara.

S posteljicom sam povezana pupčanom vrpcom koja je sada potpuno razvijena, s jednom venom i dve arterije. Koža mi je prekrivena pahuljastim lanugo dlačicama koje mi pomažu u regulaciji telesne topline, a ispod kože se počinju stvarati i masne naslage.

Ja se pokrećem, a ti osećaš leptiriće u stomaku

Moje kosti sada već zadržavaju kalcijum i postaju sve čvršće, ali ostaće dovoljno fleksibilne da bi prilikom rođenja što lakše prošla kroz porođajni kanal. Ruke i noge, uključujući zglobove, formirane su i ja već izvodim koordinirane pokrete.

Sada možeš osetiti leptiriće u stomaku. Ako si već bila trudna veća je šansa da prepoznaš da su to moji pokreti, a ako ti je ovo prva trudnoća, verovatno ćeš tek za nekoliko nedelja sa sigurnošću moći reći da se to ja pomeram u stomaku.

Draga mama, moj muzički ukus formira se pre mog rođenja

Bebe u materici najviše vole slušati uspavanke koje im pevaju mame. Kao dokaz da mi bebe čujemo muziku, stručnjaci navode da novorođenčad više voli melodiju koju im je majka pevala kad je bila trudna, nego neke nove melodije koje im je pevala kasnije. I zaista jeste tako! ;-)

Vreme za amniocentezu

Ako su raniji testovi ukazali na povećani rizik za Daunov sindrom i druge hromozomske anomalije pa ste odlučili napraviti amniocentezu, sada je vreme za to, između 15. i 18. nedelje trudnoće.