Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

28. nedelja trudnoće

Tvoja avantura zvana trudnoća završava se za tri meseca i da ćeš sve tegobe zaboraviti kada se budemo upoznali i kada me budeš uzela u naručje.

28. nedelja trudnoće

Početak trećeg tromesečja

Mama, čestitam! Dogurali smo do trećeg tromesečja u kojem ja rastem i razvijam se punom snagom! U mozgu mi se razvijaju milijarde neurona, a gomilanjem masnog tkiva ja se pripremam za život u spoljašnjem svetu. Pluća su mi sposobna da primaju vazduh, no ako se sada rodim, imala bih problema s disanjem. Razvija mi se i vid, a mogu treptati očima i moje šarenice ispunjene su pigmentom. Ta će se boja očiju još promeniti do moje prve godine života.

U 28. nedelji trudnoće težim otprilike oko 1.1 kilogram, a dugačka sam oko 38 centimetara – kao veći patlidžan.

Sindrom nemirnih nogu

Tvoja je materica narasla za otprilike 4 centimetra u poslednjih mesec dana pa će sada početi da gura dno tvog grudnog koša, što će raširiti donja rebra, a to može prouzrokovati manju nelagodnost. Sada bi mogla osetiti još jedan neugodan simptom, koji prati treće tromesečje trudnoće, a to je sidrom nemirnih nogu. Pokazuje se u neugodnom osećaju u potkolenicama i neodoljivoj želji da pomičeš noge. Ne zna se sa sigurnošću šta izaziva taj sindrom nemirnih nogu, ali se kod budućih mama javlja dosta često. Pokušaj olakšati sebi tako što ćeš istezati ili masirati noge, a pomoći će i ako izbaciš kofein. Kratak dah, umor, nelagodan osećaj prilikom sedenja – sve su to, nažalost, neugodne pojave koje se javljaju pred kraj trudnoće.

Teši se činjenicom da se tvoja avantura zvana trudnoća završava za tri meseca i da ćeš sve tegobe zaboraviti kada se budemo upoznali i kada me budeš uzela u naručje.

Razmišljaj kog ćeš pedijatra odabrati

Mentalno i psihički ovo je uzbudljivo, ali i zahtevno razdoblje. Neke mame se osećaju izvrsno do zadnje nedelje trudnoće, dok su druge iscrpljene. Vrlo je česta teskoba zbog nadolazećeg porođaja. Osluškuj svoje telo i kada osetiš umor, odmori, napravi pauzu na poslu.

Draga mama, sada možeš početi da razmišljaš i o pedijatru kod kog ćeš me prijaviti. Vodi računa o tome da će ta osoba brinuti o mom zdravlju do polaska u osnovnu školu pa to treba biti osoba u čiju stručnost nećeš sumnjati. Bilo bi idealno kada bi mogla i da se upoznaš s mojim budućim lekarom kako bi bila sigurna da si odabrala pravog kandidata.