Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

4. nedelja trudnoće

Ako je test pozitivan to znači da si trudna! Ja sam sada veličine makovog zrna, manje od 1 milimetra.

4. nedelja trudnoće

Povećati dozu folne kiseline

U četvrtoj nedelji mogao bi da se uradi test trudnoće. Pričekaj kraj nedelje i kupi u apoteci kućni test na trudnoću. Većina ovih testova ipak može detektovati trudnoću tek u petoj nedelji, pa ako sada uradiš test, mogao bi ispasti lažno negativan.

Ako je test pozitivan to znači da si trudna! Ja sam sada veličine makovog zrna, manje od 1 milimetra. Sada ulazim u embrionalnu fazu, pričvršćen sam za zid materice i brzo se dalje razvijam. U sledećih deset nedelja, odnosno do početka drugog tromesečja trudnoće, počeće da mi se razvijaju svi organi.

Počinje razvoj posteljice

Paralelno se razvija i posteljica, organ pomoću kog ću u tvom stomaku sve do porođaja primati kiseonik i hranjive materije. Kroz posteljicu sam izložena svemu što ti unosiš u svoje telo, tako da treba da paziš da to bude dobro i za tebe i za mene. Vreme je da povećaš dozu folne kiseline na 600 mikrograma dnevno, odnosno da počneš da uzimaš multivitaminski dodatak ishrani za trudnice.

Važnost folne kiseline u trudnoći

Da li si znala da je dokazano da neadekvatan unos folne kiseline pre začeća i tokom prvih 12 meseci trudnoće dovodi do defekta neuralne cevi kod fetusa? Zato, nemoj da ti bude teško da uzimaš te tabletice.