Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

4. nedelja trudnoće

Ako je test pozitivan to znači da si trudna! Ja sam sada veličine makovog zrna, manji od 1 milimetra.

4. nedelja trudnoće

Povećati dozu folne kiseline

U četvrtoj nedelji mogao bi da se uradi test trudnoće. Pričekaj kraj nedelje i kupi u apoteci kućni test na trudnoću. Većina ovih testova ipak može detektovati trudnoću tek u petoj nedelji, pa ako sada uradiš test, mogao bi ispasti lažno negativan.

Ako je test pozitivan to znači da si trudna! Ja sam sada veličine makovog zrna, manji od jednog milimetra. Ulazim u embrionalnu fazu, pričvršćen sam za zid materice i brzo se dalje razvijam. U sledećih deset nedelja, odnosno do početka drugog tromesečja trudnoće, počeće da mi se razvijaju svi organi.

Počinje razvoj posteljice

Paralelno se razvija i posteljica, organ pomoću kog ću u tvom stomaku sve do porođaja primati kiseonik i hranjive materije. Kroz posteljicu sam izložena svemu što ti unosiš u svoje telo, tako da treba da paziš da to bude dobro i za tebe i za mene. Vreme je da povećaš dozu folne kiseline na 600 mikrograma dnevno, odnosno da počneš da uzimaš multivitaminski dodatak ishrani za trudnice.

Važnost folne kiseline u trudnoći

Da li si znala da je dokazano da neadekvatan unos folne kiseline pre začeća i tokom prvih 12 meseci trudnoće dovodi do defekta neuralne cevi kod fetusa? Zato, nemoj da preskačeš njenu svakodnevnu dozu.