Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

22. nedelja trudnoće

U 22. nedelji težim otprilike oko 400 grama, a dugačka sam oko 28 centimetara i veličine sam papaje.

22. nedelja trudnoće

Draga mama, sada će svi želeti da ti dotaknu stomak

Kako ja rastem, tako se tvoj stomak povećava, tako se i povećava i broj ljudi koji ga žele dotaknuti pa ćeš se možda nekad osećati da je tvoj trbuh postao magnet za tuđe ruke. Ako se ne osećaš ugodno dok ti netko dodiruje stomak, sasvim je u redu da toj osobi kažeš da to ne radi. Isto tako, nemoj se previše obazirati na komentare o veličini stomaka – svaki stomak raste u svom ritmu.

U 22. nedelji težim otprilike oko 400 grama, a dugačka sam oko 28 centimetara i veličine sam papaje. Razvijaju mi se pluća, a sada imam i lojne žlezde, pa mi je koža manje prozirna. Prsti na rukama su mi u celosti formirani i nastavljaju da rastu. Mozak je počeo da mi raste vrlo brzo, a nastaviće se povećavati do pete godine. Ja sada počinjem da izgledam kao minijaturno novorođenče – usne, kapci i obrve postaju mi izraženije, a formirane su mi i oči kojima nedostaje pigment. Koža mi je prekrivena lanugom (sitnim dlačicama) i prepuna bora koje će se popuniti masnoćom.

Vrtoglavica zbog niskog pritiska

Kako ja rastem, a sa mnom i tvoj stomak, možda ćeš na njemu primetiti i strije. Te prugaste crte nastaju zbog naglog rastezanja kože, a mogu biti u rasponu od ružičaste do tamno smeđe boje, zavisno od prirodne boje kože. Osim na stomaku, najčešće se pojavljuju na stražnjici, bedrima, bokovima i grudima. Iako kreme i ulja ne mogu sprečiti nastajanje strija, dobro je hidrirati kožu, najbolje nekim prirodnim uljem poput bademovog, kako bi barem sprečili neugodni svrab.

U ovom periodu trudnoće mogls bi osetiti i vrtoglavicu kada ustaješ. To je još jedna pojava u trudnoći, a javlja se zbog pada krvog pritiska. Naime, krv ne može cirkulisati telom tako brzo kao pre. Uživaćeš i u nekim blagodatima trudnoće –jača i sjajnija kosa i čvršći nokti. Ipak, mogla bi primetiti pojačani rast dlačica.

Skinuti prstenje ako otiču ruke

Ako primetiš krvarenje, jaku glavobolju, iznenadno oticanje ruku i lica, bol u stomaku ili stalno povraćanje ili proliv, obrati se lekaru jer ovi simptomi mogu signalizovati potencijalno opasno stanje. Sasvim je normalno da ti prsti tokom trudnoće malo oteknu pa ako te prsten počinje stezati, skini ga dok još možeš.

Možda ćeš patiti od nesanice pa nađi nešto što će te uspavati. Možeš čitati knjigu ili jednostavno legnuti u slabo osvetljenu sobu i gledati omiljeni film ili seriju. Iskoristi ovo vreme i za druženje s prijateljima, jer kasnije, kada ja dođem, nećeš imati previše vremena. Ako ti smeta što svi s tobom žele razgovarati samo o trudnoći i bebama, daj prijateljima do znanja da nisi zaboravila razgovarati i o drugim stvarima.