Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

27. nedelja trudnoće

U 27. nedelji težim otprilike jedan kilogram, a dugačka sam oko 37 centimetara – velika sam poput glavice karfiola.

27. nedelja trudnoće

Poskakuje ti stomak – to ja štucam!


Osetila si naglo poskakivanje u stomaku i pitaš se šta je to? Ne brinite – ja sam počela da štucam! Iako ovo nije prvi puta da sam to uradila, nekontrolisane pokrete moje dijafragme tek sada možeš osetiti. No, za razliku od odraslih, koji proizvode poznati 'hik' zvuk, fetalno štucanje se ne čuje jer se moj dušnik puni vodom, a ne vazduhom. Sisanje sada postaje jedna od mojih najdražih aktivnosti čime jačam svoje mišiće lica i usta, a sisanje deluje i smirujuće na mene. Papile na jeziku i s unutrašnje strane obraza razvijene su, a funkcije velikog mozga postaju sofisticiranije. Ja sada mogu i primetiti promene svetlosti i neke su studije pokazale da, kada se prisloni baterija na majčin stomak, beba se primiče ili odmiče od njega – meni je to tako zanimljivo. Narasle su mi i trepavice koje će mi štititi osetljive očne jabučice.

U 27. nedelji težim otprilike jedan kilogram, a dugačka sam oko 37 centimetara – velika sam poput glavice karfiola.

Grčevi u nogama

Kako trudnoća odmiče, javljaće se i neki novi simptomi. Nažalost, većinom oni bolni. Tako ti se sada mogu pojaviti i grčevi u nogama jer povećana kilaža i materica koja raste stvaraju pritisak na vene koje vraćaju krv iz nogu prema srcu, kao i na nerve koji prolaze kroz noge. Grčevi se mogu pogoršati kako trudnoća napreduje. Češći su tokom noći, ali mogu se javiti i danju. Kada te uhvati grč, pokušaj ispraviti nogu i izravnati mišić.

Možda ćeš već sada osetiti lagano zatezanje materice. Iako to zatezanje nije previše bolno, može izazvati nemir. Mada, velika je verovatnost da se radi o Braxton-Hicks kontrakcijama koje neke uplašene trudnice mogu zameniti i za prave kontrakcije. Iako su one prave mnogo jače, ove lažne kontrakcije mogu pokazati kakav je osećaj kada se materica steže.

Kada se javljaju lažne kontrakcije?

Braxton Hicks kontrakcije su sporadične kontrakcije koje se mogu javljati i u vrlo ranoj trudnoći, ali se najčešće javljaju tek u drugom, odnosno trećem tromesečju trudnoće. Takve kontrakcije nisu redovne, traju oko jedan minut, pa obično nisu bolne, već uzrokuju blažu nelagodnost.

Trudnoća pozitivno utiče na samopouzdanje

Mnoge se trudnice iznenade koliko ih trudnoća ohrabruje, odnosno kako pozitivno utiče na njihovo samopouzdanje. Ako si se pre ustručavala nekom pušaču da kažeš da ti smeta dim cigarete, sada je vrlo verovatno da ćeš to učiniti. Verovatno ti neće ni biti problem ni da pitaš nekog da ti ustane u tramvaju i autobusu ako osetiš da ti je teško stajati.

Draga mama, ako ti je teško da se nosiš s velikim stomakom i svojom novom kilažom, kreni na plivanje. Uživaćeš u bestežinskom stanju, a i plivanje će na tebe delovati umirujuće. Trudnoća je za većinu budućih mama dosta stresno razdoblje i ako se osećaš zabrinuto zbog svoje nadolazeće uloge, podeli strahove sa tatom i ohrabrite jedno drugo.