Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

14. nedelja trudnoće

Draga mama, na tvom telu već bi se mogao nazirati trudnički trbuščić, iako ga verovatno niko ko ne zna da si trudna još neko vreme neće primećivati.

14. nedelja trudnoće

Draga mama, ja već sada sisam palac

U 14. nedelji trudnoće, odnosno u 12. nedelji od začeća, ja sam velika otprilike kao nektarina, od temena do trtice dugačka sam oko devet centimetara i teška oko 40 grama. Svi unutrašnji organi već su mi se oblikovali tokom prvog tromesečja, a sada će, sve do porođaja, dalje sazrevati.

Na mom licu pojavljuju se obrve, a na glavi već verovatno imam nekoliko vlasi kose. Celo telo prekrivaju mi nežne, takozvane lanugo dlačice. One mi pomažu u održavanju telesne topline, a otpašće pre, ili uskoro nakon rođenja.

Podstaknuto impulsima iz mozga, sada vežbam mišiće lica i pravim raznolike grimase, a mogu i sisati prst, što bi mogla videti ukoliko ovih dana odeš na ultrazvučni pregled. Refleks sisanja pomaže mi i u oblikovanju obraza.

U ovoj fazi telo mi raste brže nego glava, koja se sada nalazi na puno jasnije definisanom vratu. Moje ruke su se izdužile i do kraja ove nedelje biće proporcionalne telu. Noge ipak još treba dosta da rastu da bi dostigle prave proporcije.

Bubrezi stvaraju mokraću, koja se izlučuje u amnionsku tečnost koja me okružuje. Ako sam dečak, sada mi se formira prostata, a ako sam devojčica – jajnici se iz područja abdomena spuštaju u karlicu.

Pratiti rast stomaka

Draga mama, na tvom telu već bi se mogao nazirati trudnički trbuščić, iako ga verovatno niko ko ne zna da si trudna još neko vreme neće primećivati. Zato još uvek možeš birati hoćeš li i kome objaviti srećnu vest. Mnogi parovi upravo sada, nakon završetka kritičnog prvog tromesečja, odluče obavestiti porodicu i prijatelje da očekuju dete. Zavisno od situacije na poslu, sada bi mogla i šefu i kolegama na poslu reći da si trudna.

Nezavisno od deljenja svog iskustva s ostatkom sveta, ti i tata sada možete uživati u pogledu na rastući trbuščić u kojem rastem ja, vaše malo čudo. Ako želite da napravite jedinstven trudnički album, počnite jednom nedeljno da fotografišete stomak.