Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

7. nedelja trudnoće

U sedmoj nedelji trudnoće ja sam kao bobica borovnice, ili gumica na olovci, skoro pola centimetra.

7. nedelja trudnoće

Ja sam mali 'punoglavac' i sve više ličim na čoveka

Da možeš pogledati u svoj stomak, na mojoj glavi primetila bi tamne tačke na mestima gde će mi biti oči, dve rupice na mestu budućeg nosa, a počeli su mi se oblikovati i usta i uši. Intenzivno mi se razvija i mozak: svake minute u njemu nastane 100 hiljada novih nervnih ćelija.

U sedmoj nedelji trudnoće ja sam kao bobica borovnice, ili gumica na olovci, skoro pola centimetra. Tehnički sam još uvek u fazi embriona i imam maleni rep, koji će uskoro sasvim nestati. Deo budućih creva pretvara se u pupčanu vrpcu, s jasno odvojenim krvnim žilama kojima će mi stizati kiseonik i hranjive materije.

Ruke i noge, koje su prošle nedelje izgledale tek kao pupoljci, sada se polako izdužuju, a oblikom podsećaju na mala vesla ili lopatice. Ja već počinjem i da se krećem, izvodim male grčevite pokrete, ali to nećeš moći da osetiš pre četvrtog meseca trudnoće.

Promene u maminom stomaku

Zajedno sa mnom raste i tvoja materica, čija se veličina u proteklih pet nedelja gotovo udvostručila. To se na stomaku još ne vidi, ali je moguće da si već počela da dobijaš trudničke kilograme i da ti pantalone postaju tesne. Iako ti još ne treba odeća za trudnice, možda ćeš se ugodnije osećati u ležernijoj odeći.

Zbog povećanja maternice, možda ćeš osećati kao da ti je želudac stalno pun, pa ti neće biti do jela, a tome bi mogle pridoneti i takozvane jutarnje mučnine, koje u stvarnosti često traju ceo dan.

Sve češće juriš u toalet

Moguće je i da ćeš već sada morati piškiti češće nego obično, i to zbog povećanja volumena krvi pa i dodatne tečnosti koja se obrađuje u bubrezima. U ovom trenutku imaš oko 10 posto više krvi nego pre trudnoće, a do kraja će je biti čak 40-45 posto više, kako bi se zadovoljile moje potrebe. Hvala ti, mama!

Takođe, sve veća materica sve će više pritiskati bešiku, i za razliku od jutarnjih mučnina, koje obično prestaju do kraja prvog tromesečja, pojačana potreba za mokrenjem samo će se još više pojačavati tokom trudnoće.

Budući da se u trudnoći menja i koža, sada bi se mogao pojaviti onaj poznati "trudnički sjaj", mada nije neuobičajeno da koža na trudničke hormone reaguje upalama i drugim problemima.