Faze roditeljstva

Simptomi trudnoće iz nedelje u nedelju

S vremena na vreme, pročitajte ovaj tekst da biste znali šta sve možete očekivati tokom ovih devet meseci.

Simptomi trudnoće iz nedelje u nedelju

Vaše telo doživljava širok spektar promena tokom trudnoće, od osetljivosti dojki u prvom tromesečju do bolova u leđima u trećem. Pripremite se za ono što dolazi sa našom listom simptoma trudnoće po nedeljama.

1. nedelja

Još niste tehnički trudni, jer lekari računaju datum porođaja računajući od prvog dana vaše poslednje menstruacije. Proći ćete kroz svoje uobičajene menstrualne simptome: krvarenje, grčeve, bol u dojkama, promene raspoloženja itd.

2. nedelja

Ovulacija se javlja tokom druge nedelje. Vaš jajnik će pustiti zrelu jajnu ćeliju koja putuje u jajovod, gde čeka na oplodnju spermom. Simptomi ovulacije uključuju bolove u donjem delu stomaka (mittelschmerz), osetljivost dojki, beličast sluzav iscedak i povišenu bazalnu telesnu temperaturu.

3. nedelja

Tokom treće nedelje, oplođeno jajašce se ugrađuje u sluzokožu materice. Neke žene imaju blage grčeve u stomaku ili lagano krvarenje, poznate kao „implantacijsko krvarenje“. Pozovite svog ginekologa ako dosta krvarite ili imate jak bol.

4. nedelja

Uradili ste test na trudnoću i on je pozitivan - čestitamo! Osetljivost dojki, je jedan od najranijih znakova trudnoće, u ovom trenutku može vam se učiniti da je vaš grudnjak veoma neudoban. Pojedine žene u ovom periodu imaju pojačan osećaj mirisa ili ukusa, umor, zatvor, nadimanje i promene raspoloženja. Ali ne brinite ako uopšte nemate simptome trudnoće. Možda će im trebati nekoliko dodatnih nedelja da se pojave.

5. nedelja

Promene raspoloženja izazvane hormonima donose navalu osećanja tokom pete nedelje. Vaše emocije će se promeniti iz srećnih u depresivne i besne, bez ikakvog razloga. I drugi rani simptomi trudnoće - poput umora i osetljivosti dojke - verovatno i dalje traju.

6. nedelja

Za neke žene šesta nedelja donosi jedan od najneprijatnijih simptoma: jutarnje mučnine (mada to može početi i kasnije tokom trudnoće). Osetljivost na mirise može dodatno pogoršati ovu mučninu, koja u istom trenutku predstavlja žudnju za hranom i odbojnost. Jutarnje mučnine (koje se javljaju tokom celog dana) bi mogle da traju do drugog tromesečja, pa je najbolje pronaći načine da se nosite sa njima. Neke žene pronalaze olakšanje jedući manje obroke, koristeći đumbir, noseći akupresurne narukvice ili izbegavajući određenu hranu koja im izaziva mučninu.

7. nedelja

Često mokrenje je još jedan rani simptom trudnoće. To se dešava iz nekoliko razloga: hormon trudnoće hCG, rastuća materica koja pritiska bešiku i bubrezi koji rade naporno na uklanjanju toksina. Planirajte  pauze za posetu toaletu tokom sledećeg putovanja.

8. nedelja

Simptomi trudnoće su se sada verovatno pojavili u punoj snazi: mučnina, osetljivost dojki, umor, često mokrenje, promene raspoloženja, nadimanje itd. Još jedan neobičan simptom je višak pljuvačke u ustima, koji zna da potraje i do prvog tromesečja. Neke žene se u ovom periodu mogu suočiti i sa glavoboljom.

9. nedelja

Da li ste znali da trudnoća utiče na sistem organa za varenje? Mnoge žene pate i od zatvora i viška gasova, pored već pomenute jutarnje mučnine. Ne brinite - mnogi od ovih gastrointestinalnih simptoma prolaze nakon prvog tromesečja.

10. nedelja

Sijaš li mama? Neke žene imaju blistav „trudnički sjaj“ u prvom tromesečju, dok druge pate od akni izazvanih izmenjenim hormonskim statusom. Primetićete da se vaše dojke - i stomak - povećavaju svake nedelje.

Prvi test koji možete da uradite već od 10. nedelje trudnoće je prenatalni Harmony ili Qualified test

11. nedelja

Dok vaš stomak raste možete osetiti bolove i grčeve u tom delu. Ovaj tupi bol u ligamentima može biti pomalo neudoban ili nekad baš bolan.

12. nedelja

Da li ste znali da se količina krvi tokom trudnoće povećava za oko 50 procenata? Neke od neuobičajenih pojava su vidljive vene na koži, koje su posebno primetne kod žena svetlog tena.

13. nedelja

Kako se bližite kraju prvog tromesečja, mnogi simptomi rane trudnoće će se smanjivati. Međutim, možete primetiti da vam se tokom dana zavrti u glavi. Ove vrtoglavice izaziva lučenje hormona, smanjen protok krvi i niži krvni pritisak. Kad vam se to desi, sedite na trenutak, stavite glavu između kolena i udahnite duboko.

14. nedelja

Zvanično ste u drugom tromesečju trudnoće! Mnoge žene imaju povećan apetit, osećaju obnovljenu energiju i veći seksualni nagon tokom sledećih nekoliko nedelja. Iskoristite ovaj trimestar „ i osećajte se dobro“ tako što ćete polako početi sa pripremama kuće za bebin dolazak.

15. nedelja

Drugo tromesečje dolazi sa nekoliko neobičnih simptoma. Možda ćete imati zapušen nos, grčeve u nogama i osetljive desni. Kako hormon relaksin utiče na labavost ligamenata, možda ćete se takođe osećati ekstra nespretno u ovoj fazi trudnoće.

16. nedelja

Oko 90 odsto trudnica primećuje tamnjenje kože oko bradavica, unutrašnjosti butina, pazuha i pupka. Ponekad se potamnjenje može primetiti na obrazima i nosu “maska trudnoće“) - naročito ako imate tamniji ten.

17. nedelja

Bolovi u leđima su neizbežni dok očekujete svoju bebu (još jednom se možete zahvaliti hormonima trudnoće!) A ako primećujete da češće zaboravljate nego što vam se to obično dešava, imate pravo da okrivite takozvani „trudnički mozak. I još nešto, mnoge buduće mame prve pokrete bebe osete između 16. i 25. nedelje, zato budite na oprezu!

Spisak aktuelnih besplatnih onlajn predavanja u organizaciji Centra za trudnice Bebologija možete pogledati OVDE

18. nedelja

Sada je vidno da ste trudni – grudi su vam nabrekle kako biste se pripremili za dojenje. Očekujte da ćete sada konstantno dobijati na težini do porođaja (obično oko pola kilograma nedeljno). Može vam se pojaviti i nekoliko strija.

19. nedelja

Tokom drugog tromesečja, neke žene imaju gorušicu, jer hormoni trudnoće opuštaju mišiće donjeg sfinktera jednjaka (LES). Pokušajte da jedete manje obroke, ostanite uspravni nakon jela i izbegavajte kiselo, masno ili začinjeno. Zatvor se u ovom periodu može javiti i zbog pritiska bebe na creva.

20. nedelja

Do sada verovatno osećate kako vaša beba može da “podigne oluju” u stomaku. Udarci se osećaju kao treperenje krila leptira. Takođe, u ovom periodu uobičajena je pojava grčeva u nogama, otoka na rukama i stopalima, suve oči, proširene vene i problemi sa spavanjem.

21. nedelja

Verovatno već neko vreme osećate bolove u kukovima, preponama i stomaku dok se mišići prilagođavaju rastu materice. Nekim trudnicama se može javiti i otežano disanje zato što rastuća materica može vršiti pritisak na pluća.

22. nedelja

Iako se stalno gojite, verovatno izgledate lepše nego ikad! Trudnoća često uzrokuje gustu i sjajnu kosu i nokte koji veoma brzo rastu. Međutim, može vam se javiti i suva, perutava koža na stomaku jer se on neprestano širi.

23. nedelja

Vaš stomak koji raste, jedan do sada lep pupak, može se pretvoriti u izbočinu, ali budite sigurni da će se vratiti u normalu nakon porođaja. Tokom ove nedelje verovatno ćete nastaviti da se bavite grčevima u nogama, trudnoćom u mozgu, bolom u leđima, trapavošću, glavoboljom, strijama i drugim simptomima trudnoće tokom drugog tromesečja.

24. nedelja

Iako neke žene još uvek imaju izražene seksualne nagone, druge primećuju sve slabiji libido. Možete se osećati previše umorno za seks. Ostali simptomi uključuju krvarenje desni i povremeno hrkanje tokom sna.

25. nedelja

Da li vam kroz ruke i prste prolaze trnci? Možda patite od sindroma karpalnog kanala, koji se dešava zbog otoka i zadržavanja tečnosti. Ova utrnulost će verovatno nestati nakon porođaja. U međuvremenu,  pokušajte da protresete zglobove nekoliko puta tokom dana.

26. nedelja

San na oči vam možda neće lako doći dok ste blizu trećeg tromesečja, bilo da je to zbog anksioznosti, grčeva u nogama ili čestog mokrenja. Takođe, možete se suočiti sa svrabom u rukama i nogama.Ako je svrab povremen i blag možete ga ublažiti umirujućim losionima. Ali intenzivan svrab može biti signal za nešto drugo pa ne bi bilo loše da to kažete svom ginekologu.

27. nedelja

Kao da bolovi u leđima i grčevi u nogama nisu dovoljni, neke žene se suočavaju sa hemoroidima tokom ovog perioda. Ovo se dešava zbog pojačanog protoka krvi - a mogu se dodatno pogoršati ako patite od zatvora. 

Ako se ovih dana pitate “Da li i zašto treba da sačuvam matične ćelije moje bebe?” vreme je da odgovor na ovo i druga pitanja potražite ovde

28. nedelja

Dobrodošli u treće tromesečje! Kako se približavate cilju, možete osetiti fizičku bol. Bolovi su uobičajena pojava a kod nekih žena se javlja i bol u predelu pubične kosti, što se dešava kada ligamenti oko stidne kosti postanu mekani i nestabilni.

29. nedelja

Dok se vaše telo priprema za dojenje, mogli biste primetiti da vam žućkasta tečnost (kolostrum) curi iz dojki. Ova tečnost služi kao preteča mleka i pomaže telu vašeg mališana da se prilagodi na život van materice.

30. nedelja

Svrab, otok, bol i gorušica još uvek nisu prošlost. Verovatno i strije postaju sve izraženije. Ove crvene ili ružičaste pruge ne mogu se sprečiti, ali će znatno izbledeti nakon porođaja.

31. nedelja

Oduševljeni ste što ste iza sebe ostavili simptome trudnoće iz provog tromesečja, ali neki od njih mogu da se vrate. Na primer, vaše dojke postaju nežne dok se pripremaju za dojenje, moraćete često da piškite zato što bebina glava pritiska bešiku i osećate krajnju iscrpljenost uz minimalni napon. Držite se,  ostaje vam samo još nekoliko nedelja!

32. nedelja

Iako se mogu javiti i u vrlo ranoj trudnići, trudnice ih obično počinju osećati u trećem tromesečju, takozvane Braxotn Hick kontrakcije, poznatije kao “lažni” ili “pripremni trudovi. One obično traju između 30 sekundi i dva minuta i prestaju ako promenite položaj. Pozovite svog ginekologa ako imate pojačane kontrakcije koje postaju jače i češće.

33. nedelja

Vaša beba je sve veća i sada već pritiska vaše unutrašnje organe. Rezultat: bešika curi, otežano dišete, gegate se…

34. nedelja

Imate još samo nekoliko nedelja da izdržite simptome trudnoće, bilo da su to bolovi u leđima, zatvor, curenje iz dojke, hemoroidi, zamagljen vid, umor, glavobolja, otok ili gorušica. Takođe, osećaćete redovno bebine udarce.

35. nedelja

Kako se termin porođaja približava, primetićete redovnije Braxton Hicks-ove kontrakcije. Naučite kako da razlikujete ove bolove u praksi od stvarnih kontrakcija, da ne biste svaki čas išli u porodilište. Telesna težina bi sada mogla da se povećava iz dana u dan a nesanica može nastupiti u svom punom obliku.

36. nedelja

Vaša beba se priprema! Otprilike dve do četiri nedelje pred porođaj, vaša beba će početi da se „spušta“ u donju karlicu. Osetićete manji pritisak na unutrašnje organe i moguće je da ćete sad već moći lakše da dišete.

37. nedelja

Novi položaj vašeg mališana može dovesti do nelagodnosti u karlici i stomačnog pritiska. Možda ćete primetiti malo mrlja nakon seksa, ali ne treba da brinete - ovo je verovatno rezultat vašeg osetljivog, uvećanog grlića materice. (Nazovite svog doktora ako jako krvarite, jer to može ukazivati na problem sa placentom).

38. nedelja

U ovom periodu (ili malo pre) može doći do “ ispadanja sluznog čepa”. Drugim rečima, postoji loptasto tkivo koje se nalazi na grliću materice i štiti bebu od bakterija i infekcije. Kako se grlić skraćuje i sluzavi čep polako ispada u obliku sekreta prošaranog krvavim tragovima. Ne brinite, to ne znači da ćete se poroditi u narednih nekoliko sati.

39. nedelja

Ako primetite vlagu na nozi možda je pukao vodenjak. Ostali rani znaci porođaja uključuju redovne kontrakcije, pritisak u karlici, tup bol u leđima i osećaj nemira. Rani trudovi obično traju satima; mnogi lekari preporučuju odlazak u bolnicu kada kontrakcije dolaze svakih pet minuta, traju jedan minut i nastavljaju tako tokom sat vremena.

40. nedelja

I dalje ćete imati simptome trudnoće poput nesanice, otoka, čestog mokrenja i nelagodnosti u karlici dok beba ne dođe, a ona stiže!

41. i 42. nedelja

Kad uđete u ovu nedelju, ginekolog će vam uraditi ultrazvuk da proveri stanje bebe. Beba se posmatra svakih par dana zbog rada srca i pokreta. To se radi pomoću CTG aparata. Ako lekar utvrdi da beba iz nekog razloga pati, odlučiće se za indukovan porođaj. U praksi se porođaj dve nedelje ili dve nedelje posle procenjenog termina smatra terminski. I… 

Čestitamo postali ste mama!

Pripremila: Vesna Stanimirović
Izvor: parents.com